ANALOGIES USED IN PROVIDING BASIC BEHAVIORS IN VIOLIN EDUCATION

In this research, analogies used by violin educators in order to provide basic behaviors in violin education are identified. As there are many abstract concepts in violin education, verbal examples given by educator to transform abstract concepts into perceptible ideas in student are important. For this reason, analogy method referred frequently in educational sciences in materializing abstract concepts is used also in violin education. In the research, analogies used by violin educators at the beginning stages are identified. Overemphasized by educators, they are oriented to positioning of right and left hand according to violin, and body’s being in a natural state suitable for violin. Despite the fact that violin education is an applied training, educators’ embodying verbal explanations make the proper practice easier. For this reason, in violin education supporting verbal explanation with analogies in embodying abstract knowledge contribute to education’s being more permanent and faster. According to the results of the research, analogies used by violin educators for providing basic behaviors are oriented to make body’s natural posture adapt to the instrument according to the technique of it. In addition to this, it is seen that violin educators use way more analogies oriented to bow holding. The research is descriptive and evaluates the situation. Qualitative research method is used in the research.

KEMAN ÖĞRETİMİNDE TEMEL DAVRANIŞLARIN KAZANDIRILMASINDA KULLANILAN ANALOJİLER

Keman eğitimi her ne kadar uygulamalı bir eğitim olsa da soyut kavramların fazlaca olması sebebi ile soyut kavramların öğrencide somut bir düşünceye dönüşmesi için öğretmenin vereceği sözsel anlatım önemlidir. Bu sebeple eğitim bilimlerinde soyut kavramların somutlaştırılmasında sıkça başvurulan analoji yöntemi bilinçli ya da bilinçsiz olarak keman eğitimcileri tarafından da sıkça kullanılmaktadır. Bu araştırmada, keman eğitimcilerinin keman öğretiminin başlangıç aşamasında önemle üzerinde durdukları konuların başında gelen vücudun kemana uygun doğal bir pozisyonda olmasına ve sağ el ve sol elin kemana göre konumlandırılmasına yönelik kullandıkları analojiler tespit edilmiştir. Keman eğitimi her ne kadar uygulamalı bir eğitim olsa da keman eğitimcilerinin somutlaştırıcı sözsel açıklamaları uygulamanın doğru yapılmasını daha da kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple keman eğitiminde soyut bilgilerin somutlaştırılmasında sözsel anlatımın analojilerle desteklenmesi öğretimimin daha kalıcı ve hızlı olmasına katkı sağlayacaktır. Araştırmanın sonuçlarına göre, keman eğitimcilerinin temel davranışların kazandırılmasında kullandıkları analojilerin daha çok vücudun doğal durumunun çalgının tekniğine uygun olarak çalgıya adapte edilmesine yönelik olduğudur. Araştırma sonuçlarında kemanda temel davranışların kazandırılmasında kullanılan analojilerin, doğal duruş, kaman tutuşu, sağ elin yaya konumlanması ve sol elin kemana konumlanmasına yönelik olduğu tespit edilmiştir. Özellikle keman eğitimcilerinin yay tutuşuna yönelik sözsel anlatımlarında kullandıkları analojilerin diğer temel davranışlara yönelik verdikleri analojik örneklerlerden daha fazla olduğu görülmektedir. Araştırma durum tespitine yönelik betimsel bir araştırmadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.

___

Aydın, B., İşgörür, Ü. (2017). D. Popper Op.73 No’lu Viyolonsel Metodunun İçerdiği Sağ El Tekniklerinin İncelenmesi. Zafer Kurtaslan (Ed.), Kültür-Sanat-Edebiyat-Eğitim ve Mimarlık Üzerine Akademik Araştırmalar (401-422). Konya: Eğitim Yayınevi.

Barış, D. A., vd. (2006). Çalgı Eğitiminde Fiziksel Yapının Önemi. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.

Bryce, T. ve MacMillan, K. (2005). Encouraging Conceptual Change: The Use of Bridging Analogies in the Teaching of Action-Reaction Forces And The "At Rest" Condition in Physics. International Journal of Science Education, 27, 737-763.

Çilden, Ş. (2006). Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sürecinde Çalgı Eğitiminin Nitelik Sorunlarının İrdelenmesi, Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.

Dagher, R. Z. (1997). The Case for Analogies in Teaching Science for Understanding. In Teaching Science for Understanding: a Human Constructivist View Mintzes. San Deigo: Academic Press.

Deniz, L., vd. (2014). Müzik Öğretmenliği Öğrencilerinin Çalgı Çalışmaya Yönelik Tutumları: Marmara Üniversitesi Örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, 6, 413-422.

Kara, M. (2016). Keman Eğitiminde Temel Davranışların Kazandırılmasında Kullanılan Analojik Yaklaşımların İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.

Kurt, H., Ekici, G. (2013). Biyoloji Öğretmen Adaylarinin “Bakteri” Konusundaki Bilişsel Yapılarının Ve Alternatif Kavramlarının Belirlenmesi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(8), 885-910.

Küçükturan, G. (2003). Okulöncesi Fen Öğretiminde Bir Teknik: Analoji. Milli Eğitim Dergisi, 157, 16-21.

Ören, Ş. F.,vd. (2010). Analoji ve Araştırma Temelinde Öğrenme Yaklaşımına Dayalı Rehber Materyal Uygulaması İle Buna Yönelik Öğrenci Görüşleri, Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 1, 1, 33-53.

Öztürk, F., ve Özkan, P. (2016). 4-7 Yaş Başlangıç Keman Eğitiminde Kullanılan Metotlara Yönelik Keman Eğitimcilerinin Görüşleri. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(3), 323-332.

Sever, G. (2006). Erken Keman Eğitimi Veren Öğretmenlerin (5-7 Yaş) Başlangıç Düzeyinde Sık Karşılaştıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Turgut, T. (2007). İlköğretim 7. Sınıf Matematik Konularının Öğretiminde Soru-Cevap Metodu İle Analoji Metodunun Öğrencilerin Matematik Başarılarına Etkileri Yönünden Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.

Thiele, B. R., and Treagust, F. D. (1995). Analogies in Chemistry Textbooks. International Journal of Science Education. 17, 783-795.

Uslu, M. (2012). Nitelikli Keman Eğitimine Yönelik Yaklaşımlar. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching 1, 4, 1-11.

Yıldırım, A., ve Şimşek, H. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri (dokuzuncu baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

MESLEKLERİN TANIMLANMASI VE SINIFLANDIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

BAHADIR KÖKSALAN, Hikmet Y. CELKAN

SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRASYONU PROJESİ KAPSAMINDA GEÇİCİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE GÖREV YAPAN DİL ÖĞRETİCİLERİNİN DİL ÖĞRETİRKEN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Devriş BEYHAN, CAHİT EPÇAÇAN

İSTASYON TEKNİĞİNİN 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİNDEKİ ÖĞRENCİ AKADEMİK BAŞARISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Metin ÇAKMAK, CİHAT DEMİR

FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN 2018 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN MÜHENDİSLİK VE TASARIM BECERİLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

Rabia Sultan GÜNEŞ KOÇ, KADRİYE KAYACAN

ANAOKULLARINDA EĞİTİM GÖREN 4-5 YAŞ ÇOCUKLARININ PSİKOSOSYAL GELİŞİMLERİNDE KAĞIT KOLAJ ÇALIŞMALARININ ETKİLİLİĞİ

MİRAY ÖZÖZEN DANACI, NURDAN KAVAKLI, GÜLŞAH TIKIZ ERTÜRK

ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR: “DIE WELLE (TEHLİKELİ OYUN)” FİLMİ ANALİZİ

SEZEN TOFUR

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN SIVILARDA MİKTAR KORUNUMUNA İLİŞKİN ALGILARININ BELİRLENMESİ

Dilek ÇELİKLER, Zeynep AKSAN, Nisa YENİKALAYCI

GOVERNMENT MANDATED CENTRALISED EDUCATION AND TEACHER PROFESSIONALISM

Halit TAYLAN

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇEYİ ÖĞRENME UYGULAMALARI ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

RÜŞTÜ YEŞİL

ÖĞRETMENLERİN ÇOCUK SEVME DÜZEYLERİ İLE ÖĞRETME MOTİVASYONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

ABDURRAHMAN İLĞAN, Öznur CANOĞLU, Önder KARAMERT, Çağla Pınar ŞENSOY