EĞİTİMDE ÖĞRENME KAVRAMI ÜZERİNE YENİ BİR DEĞERLENDİRME

Bilim literatüründe insan beyninin anlamlı kavramlar üzerinden işlevselliğini yürüttüğü ileri sürülmesine rağmen akademik öğrenme kavramının ve buna bağlı olarak da insandaki tarifinin, ayrıntılı bir incelenmesinin eksikliği halen hissedilmektedir. Bu nedenle, akademik öğrenme sorunsalının aşamalarıyla ele alınacağı bu çalışmanın amacı, akademik öğrenme sorunsalının insan zihnindeki algı ve anlamına alışıla gelenden farklı bir bakış açısı oluşturmaktır. Akademik öğrenmenin aslında ne olduğuna, nasıl bir anatomiye sahip olduğuna işaret edilip, çoğu zaman bir süreç olarak belirtilen bu konunun inceleme öznesinin aşamalarına yer verilecektir. Akademik öğrenmenin aşamalarıyla inceleneceği çalışmanın asıl hedefi, buna katkı sağlayan unsurların, öğrenme sorunsalını tartışmakta araştırmacıyı çözüme götürecek unsurlar olup olmadığını düşündürmektir. Öğrenme, sonlu bir süreçten mi ibarettir? Bu soruya yanıt öğrenmeye bir bütünce olarak yaklaşarak aranacaktır. Öğrenmek fiilinin bir faili, bir de nesnesi olması nedeniyle, öğrenme-nesnesinden bahsedilecektir. Öğrenmenin kapsamı daha da genişletilecek ve bir fail tarafından, öğrenme-nesnesi edimi sürecinden daha fazlası olduğuna vurgu yapılacaktır. Ayrıca bugün insanların algısındaki öğrenme olgusunun durumu panaromik olarak gösterilecek, öğrenme edimi esnasında gözden kaçırılan ama öğrenmeyi istendik seviyelere çıkarabilecek etkenlere vurgu yapılacaktır. Bunların dışında, araştırmanın hedefleri çerçevesinde öğrenmenin ilk basamağının anlamlandırma olduğu ve anlamlandırmanın öğrenende, öğrenme isteği oluşturduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Öğrenmenin davranış olarak öğrenenin yaşamında ortaya çıkma zorunluluğu nedeniyle, öğrenmenin bir beceri olduğuna işaret edilmiştir. Her ne kadar günümüzde henüz nasıl olduğu tam anlaşılmamış olsa da öğrenmenin beynin bir işlevi olduğu ve aslında beynin bizim isteğimizin dışında veya bize rağmen öğrendiği sonucu elde edilmiştir.

A NEW PERSPECTIVE AT THE CONCEPT OF LEARNING: A CRITICAL EVALUATION

In the literature, there is still a lack of a detailed study of the concept of academic learning and, therefore, a detailed study of the human being, although it has been suggested that the human brain functions through meaningful concepts. For this reason, the aim of this study will be discussed with the stages of academic learning problem, create a different perspective than the usual perception and meaning of academic learning problem in the human mind. The stages of the examination of this subject, which is often referred to as a process, will be pointed out, indicating what academic learning actually is and what kind of anatomy it has. The main aim of the study, which will be examined through the stages of academic learning, is to consider whether the factors contributing to this question are the elements that will lead to a solution to the problem by discussing the problem of learning. Is learning just an end process? The answer to this question will be sought to approach learning as a whole. Learning-object will be mentioned because it is an agent and an object. The scope of learning will be further expanded and it will be emphasized by a perpetrator that there is more to the learning-object than the process of execution. In addition, today, the status of the learning phenomenon in the perception of people will be shown in a panoramic manner, and the factors that may be overlooked during learning activity but which can be brought to the desired levels will be emphasized. In addition, it was found that the first step of learning within the framework of the objectives of the study was interpreted and that the meaning of meaningfulness was the desire of learning. It has been pointed out that learning is a skill because of the necessity of emergence as behaviour in the learner's life. Although it has not yet been fully understood, it has been learned that learning is a function of the brain and that the brain actually learns outside or in spite of our will.

___

  • Aktepe, V.; Tahiroğlu, M (2016). Değerler Eğitimi Yaklaşımları ve Etkinlik Örnekleri, The Journal of Academic Social Science Studies, Number: 42 , p. 361-384, Cilt III. Yayına Geliş Tarihi 01.06.2015 ve Yayınlanma Tarihi 29.02.2016
  • Bozavlı, E. (2015). İlkokul 2. Sınıfta Yabancı Dil Öğretiminin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Türkiye Alim Kitapları, , S;36. Ines Journal. Yıl 2, Sayı: 2, ss: 74-83.
  • Bozavlı, E. (2015). Tasarım İmgesi Olarak Dil, Psikodilbilimsel ve Edimbilimsel Bir Uygulama. Route Educational and Social Science Journal. Volume 2(1), ss: 300-311.
  • Bülbül, M., “Sınıf Ortamında Öğrenenin Durumu” Üzerine Özel Söyleşi (2017).
  • Canan, S., (2015). Değişen Beynim, Tuti Kitap, , s, 21.
  • Canan, S., (2015). Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler, Tuti Kitap.
  • Chomsky, N., (2013) Demokrasi ve Eğitim, Bgst yayınları s:348.
  • Czeh, B., Michaelis, T., Watanabe, T., Frahm, J., de B.G., van K.M. et al. (2001). Stress-induced changes in cerebral metabolites, hippocampal volume, and cell proliferation are prevented by antidepressant treatment with tianeptine. Procidings of National Academy of Science, 98(22), 12796-12801.
  • Deneysel Tıp Dergisi | CİLT: 7 | SAYI: 13.
  • Giordan, A. (2008). Öğrenme. (Çevirenler: Baştürk, M.; Bozavlı, E.; Tulan, M. Ankara: De ki Yayınları.
  • İlliç, İ. (2007). Okulsuz Toplum, Şule Yayınları, Çeviren Mehmet Özay, Şubat 2018, İstanbul. S: 26.
  • Kuvve: (Arapça) Yeti. Türkçe Sözlük, TDK yayınları, 1988, s:1425/Kuvve: Hazır bulunuşluk, Rağıp el-İsfahani, Müfredat, Pınar yayınları, 2012, İstanbul, s:1250.
  • Legraın, H. (2003). Motıvatıon A Apprendre, Mythe Ou Realıte? L’Harmattan.
  • Pıaget, Jean, (2015). Çocuğun Ahlaki Yapısı / Le jugement Moral Chez l’Enfant, Çeviren İdil Dündar, Pinhan Yayıncılık, İstanbul, S: 54.
  • Saussure, F. (1987). Cours de Linguistique Générale / Genel Dilbilim Dersleri, Payot, Paris.
  • Yağmur, E. N.; Yıldız, N; Adıgüzel, S.; Femir, B.; Şenyer, S.; Şen, M.; Tüzün, E.; Küçükali, C. İ., (2017). Nöronal Plastısıte Ve Nörodejeneratıf Hastalıklarda Nf-Κb’nın Rolü
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ