EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETİM ELEMANLARININ İLETİŞİM DAVRANIŞLARINA YÖNELİK ALGI VE BEKLENTİLERİ

Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının öğretim elemanlarının iletişim becerileri konusundaki algı ve beklentilerini belirlemektir. Bu araştırma amacı ve alt amaçları doğrultusunda betimsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmada örneklem seçim yöntemlerinden küme ve eleman örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini toplam 524 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla “Öğretim Elemanlarının İletişim Kurma Süreciyle İlgili Öğrencilerin Algı ve Beklentileri” ölçeği kullanılmıştır. Betimleyici analizlerde ortalama, frekans, ortanca, standart sapma, minimum ve maksimum değerleri hesaplanmıştır. Homojenlik ve normallik dağılımları için Kolmogorov-Smirnov ve Levene’nin Varyans Homojen testleri incelenmiştir. Normallik ve homojenliğin sağlandığı durumlarda ikili değişkenler için bağımsız gruplar t testi, sağlanmadığı durumlar için Mann Whithey U testi kullanılmıştır. İkiden fazla değişken içeren karşılaştırmalar için Kruskal Wallis testi yapılmıştır. Algı ve beklenti arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla Spearman Brown Grade Fark Korelasyonunun katsayısı hesaplanmıştır. Bu çalışmada, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin öğretim elemanlarının iletişim becerileri konusundaki algılarının ve beklentilerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin öğretim elemanlarının iletişim becerilerine yönelik algılarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, ancak bölüm ve not ortalaması değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Öğrencilerin öğretim elemanlarının iletişim becerilerine ilişkin beklentilerinin not ortalaması değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, cinsiyet ve bölümlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin öğretim elemanlarının iletişim becerilerine ilişkin algı ve beklentileri arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

THE PERCEPTIONS AND THE EXPECTATIONS OF STUDENTS IN FACULTY OF EDUCATION ON INSTRUCTORS’ COMMUNICATION SKILLS

The aim of this study is to determine the perceptions andexpectations of preservice teachers on the instructors’ communicationskills. This study is a descriptive research; and because of its aim andsub-aims, it is designed as a survey model. In this study, as for sampling,cluster sampling method and member sampling method were used toselect the participants. A total of 524 students made the sample of theresearch. In order to collect data for this study, the inventory namely “TheMeasurement Inventory of Instructors’ Communicational Attitudes(MIICA)” was used. In descriptive analysis; mean, frequency, median,standard variation, minimum and maximum values were calculated. Forthe homogenous and normal distributions, Kolmogorov-Smirnov andLevene’s Variance Homogenous tests were examined. In the situations inwhich normality and homogeneity were supplied; for the comparisons ofvariables, t-test for independent groups was used. As for the othersituations, Mann Whithey U test was used. The comparisons consistingof more than two variables were calculated as Kruskal Wallis test.Accordingly, in order to determine the relationship between theperception and the expectation, coefficient of Spearman Brown GradeDifferences Correlation was calculated. In this study, it is determinedthat both the perceptions and the expectations of the students in Facultyof Education on the instructors’ communicational skills are in a highlevel. There is not mean difference in terms of gender for the students’perceptions; however, there is a mean difference on the students’departments and grades. The expectations of the students for theinstructors’ communicational attitudes are not different from theirgrades; yet there is mean difference in terms of their genders anddepartments. It is stated at the end of the study that there is a positiverelationship between the expectations and the perceptions of thestudents in terms of the instructors’ communicational skills.

___

Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

OKULLARDA DEĞERLER EĞİTİMİ VE İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARININ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Rafet AYDIN, Osman CANAVAR

KELİME ÖĞRENME STRATEJİLERİ ÖĞRETİMİNİN KELİME ÖĞRENME VE STRATEJİ KULLANMA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Hüseyin SERÇE

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ TABLOLAMA YAZILIMINI DERS AMACINA UYGUN ŞEKİLDE KULLANABİLME DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Salih ATEŞ, Nisa YENİKALAYCI

EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI DOKTORA PROGRAMLARININ ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ÜYESİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Saadet aylin YAĞAN, Zühal ÇUBUKÇU

(KİME GÖRE; KİM, KİMDİR?) ÇOKKÜLTÜRLÜLÜĞÜN, ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNE GÖRE ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İRDELENMESİ

Banu YAMAN ORTAŞ

CUMHURİYET’İN İLK YILLARINDAN ÇOK PARTİLİ YAŞAMA GEÇİŞ SÜRECİNE TÜRK EĞİTİMİ VE EĞİTİM UYGULAMALARININ BİR KÖYE YANSIMASI (ERBEYLİ İLKOKULU ÖĞRENCİ KÜTÜKLERİNİN İNCELENMESİ 1933-1953)

Menderes AKDAĞ

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİ İÇİN DÜZEYLERE GÖRE İÇERİK HARİTASI

Hülya PİLANCI, Olcay SALTIK

FARKLI ÇIKARIM TÜRLERİ, ÖYKÜLEYİCİ METİNLERDE BAĞDAŞIKLIĞI NASIL SAĞLAR

Ozan Deniz YALÇINKAYA, Aygun HASANOVA

ZİHİN HARİTALARININ MATEMATİK DERSLERİNDE KULLANIMINA İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Yılmaz MUTLU, Demet DENİZ, Semra POLAT

ÖĞRETMEN ADAYLARININ YAPILANDIRMACI ÖĞRETMEN VE SINIF ORTAMINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN METAFOR ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Hatice YILDIZ