Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmenlerinin Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi

Araştırmada Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Araştırma bütüncül çoklu durum çalışması deseninde nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Antalya ilinde iki Bilim ve Sanat merkezinde görev yapan 30 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama aracı ile elde edilen veriler içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın bulguları frekans ve yüzde değerleri verilerek ve katılımcıların görüşlerinden doğrudan alıntılar yapılarak tablolar halinde sunulmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre, öğretmenlerin kişisel, eğitsel ve yönetsel alanlarda birçok sorunlar yaşadıkları tespit edilmektedir. Öğretmenler kişisel sorun olarak Bilim ve Sanat Merkezlerinde ders saatlerinin hem öğretmenler hem de öğrenciler için uygun olmadığını yoğun olarak ifade etmektedirler. Öğretmenlerin eğitsel anlamda en çok dile getirdikleri sorunlar, çalıştıkları merkezde araç-gereç ve materyal eksikliği yaşamaları, merkezlerin fiziki donanım olarak yetersiz olması, Bilim ve Sanat Merkezlerinin çerçeve programlarında yer alan etkinliklerin içerik bakımından sorunlar içermesidir. Yöneticilerle iletişim sıkıntısı yaşama, yöneticilerin kurumun başarısı nedeniyle sonuç odaklı düşünmeleri ve öğretmenlere sunulan olanaklar açısından adaletli olmamaları ise öğretmenler tarafından dile getirilen yönetsel sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. Öğretmenler yaşanan sorunlara çözüm olarak çoğunlukla, BİLSEM’lerde çalışma saatlerinin gündüze alınması ve MEB’in BİLSEM’lere fiziki donanım konusunda destek sağlaması önerilerini sunmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılarak öneriler sunulmaktadır

Science and Art Center Teachers' Problems and Solution Proposals For These Problems

The aim of this research is to reveal the problems faced by teachers working in Science and Art Centers and their solutions. Research is a qualitative study with an integrated multi-state pattern. The study group consisted of 30 teachers working at two Science and Art Center in Antalya. As a data collection tool, semi-structured interview forms consisting of open-ended questions were used. Taking into account the characteristics of the data collection tool, the data were analyzed by content analysis. Based on this data analysis, findings and interpretations of the research were formed. The findings of the research were given in tables, frequency and percentage values were given and direct excerpts were taken from the students' opinions. According to the results of the study, it is determined that teachers have many problems in personal, educational and managerial areas. As a personal problem, teachers intensely state that the teaching hours in Science and Art Centers are not suitable for both teachers and students. The most frequently mentioned problems in the educational sense of the teachers are the lack of equipment and materials in the center where they work, the inadequate physical facilities of the centers, and the content of the activities in the framework programs of the Science and Art Centers. The lack of communication with the administrators, the result-oriented thinking of the managers due to the success of the institution and the lack of fairness in terms of the opportunities offered to the teachers emerge as the administrative problems expressed by the teachers. As a solution to the problems experienced, teachers often suggest that working hours at BİLSEMs should be brought up to date and MEB should provide support to BİLSEM on physical equipment. The findings of the research are discussed in the light of the literature and recommendations are presented

___

  • Ataman, A. (2004). Üstün zekâlı ve üstün özel yetenekli çocuklar. Üstün yetenekli çocuklar, 158- 159.
  • Atlı, H. ve Balay, R. (2016). Bilim ve sanat merkezindeki üstün yetenekliler eğitiminin sürdürülebilirliğine ilişkin öğrenci düşünceleri [Student perceptions towards sustainability of education of gifted students in science and art center]. Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD,) 17(2), 191-205.
  • Batdal Karaduman, G. ve Elgün Ceviz, A . (2018). Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmenlerinin Eğitim Sürecinde ve Öğrenci Yönlendirilmesinde Yaşadıkları Sorunlar. Journal of Continuous Vocational Education and Training, 1 (1), 1-17. Retrieved from http://dergipark.org.tr/jcvet/issue/42201/497391
  • Çetin, A. ve Doğan, A. (2018). Bı̇lı̇m ve sanat merkezlerinde görev yapan matematik öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 19(4), 615-641. doi:10.21565/ozelegitimdergisi.370355
  • Gross, M. U. (1998). The “me” behind the mask: Intellectually gifted students and the search for identity. Roeper Review, 20(3), 167-174.
  • Gökdere, M. ve Çepni, S. (2003). “Üstün yetenekli çocuklara verilen değerler eğitiminde öğretmenin rolü”, değerler eğitimi dergisi, ss.93-103.
  • Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi (15. baskı). Nobel Yayınları.
  • Keskin, M. Ö., Samancı N. K. ve Aydın S. (2013). Bilim ve sanat merkezleri: Mevcut durumları, sorunları ve çözüm önerileri [Science and art centers: Current status, problems, and solution proposals]. Üstün Yetenekli Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 1(2), 78-96.
  • Koç, İ. (2016). Üstün zekâlı ve üstün yetenekli öğrenci velilerinin bilim ve sanat merkeziyle ilgili görüşleri: Bir BİLSEM örneği [Opinions of parents of gifted and talented students about science and art center: A sample of a Science And Arts Center]. Üstün Zekâlılar Eğitimi ve Yaratıcılık Dergisi, 3(3), 17-24.
  • Kurtdaş, M. Ç. (2012). Üstün yetenekliler ve üstün yeteneklilerin eğitiminde bilim ve sanat merkezleri (Malatya Bilim ve Sanat Merkezi örneği) [Gifted students and the education of gifted students in science and arts centers (Malatya Science and Arts Centers case)]. Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, 5(10), 151-181.
  • Lovecky, D. V. (1995). Highly gifted children and peer relationships. Counseling and Guidance Newsletter, 5(3), 2-7.
  • Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği, (2018). http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/07/20180707-8.htm (Erişim tarihi: 06.02.2019).
  • Sarı, H. (2013). “Türkiye’de Üstün Yetenekli Çocukların Eğitim Gördüğü Bilim Ve Sanat Merkezleri İçin Öneriler-Editöre Mektup”, Journal of Gifted Education Research, 1(2), ss.146-149.
  • Sarı, H. ve Öğülmüş, K. (2014). Bilim ve sanat merkezlerinde (BİLSEM) karşılaşılan sorunların öğretmen ve öğrenci görüşleri açısından değerlendirilmesi [Evaluation of the problems faced by teachers and students in science and art centers]. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(2) 254-265.
  • Silverman, L. K. (1994). The moral sensitivity of gifted children and the evolution of society. Roeper review, 17(2), 110-116.
  • Yalçın, N. ve Diğerleri (2009). Hacettepe Üniversitesindeki Makalelerin Niteliği: İçerik Analizi. I. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi, 1-3 Mayıs Çanakkale .
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabının Resim-Metin İlişkisi Açısından Değerlendirilmesi

Zafer ÇAKMAK, Turan KAÇAR

Çocuk Kavramının Çocuk Gelişimi Programı Öğrencileri Gözünden İncelenmesi

ASUMAN SEDA SARACALOĞLU, Hilal Hatice ÜLKÜ, Ümit GÖZEL

Kurmaca Metinleri Değerlendirmeye Yönelik Rubrik Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması*

ERHAN ŞEN, Sedat KARAGÜL

Bosna Hersek Federasyonu Tuzla Üniversitesi Türkoloji Bölümü Öğrencilerinin Yaptıkları Türkçe Biçim Bilgisel Sapmalar

Ahmet ŞAHBAZ

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarındaki Uyarlanmış Metinlerin Uyarlanma Durumları: Yeni Hitit Örneği*

Ceylan AYAR, BERKER KURT

Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programının Yazma Öğrenme Alanı Bağlamında Değerlendirilmesi ve Programda Planlama ve Yazma Stratejilerinin Yerinin Belirlenmesi

EYLEM EZGİ ÖZDEMİR, Nevin AKKAYA

Değişik Yaş Gruplarındaki Güreşçilerde Bazı Antropometrik ve Motorik Performans Parametrelerinin Karşılaştırılması

Yener AKSOY, Hüseyin ASLAN, Osman İMAMOĞLU

Çocuk Gelişimi Okuyan Bireyin Sahip Olmak İstediği Meslek Ve Tercihlerinin Nedenleri İle Beraber İncelenmesi

Salih GÜLEN

Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Blokflüt Öğrenme Sürecine İlişkin Algıları: Metaforik Bir Çalışma

Vasfi ÇİLİNGİR

Müzik ve Disleksi: Disleksi Tanısı Alan Öğrencilerin Okuma Düzeylerinin Geliştirilmesinde Müzik Eğitiminin Kullanılması

Seda ALTUNBAŞ YAVUZ, Beyzanur AKTAŞ