Türk Üniversitelerinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün Lisans Ders Planlarının Nitel Analizi

Kamu personeli bir ülkede kamu yönetiminin oluşabilmesi ve etkin kamu hizmeti sunulabilmesi için temel unsurlardan biridir. Bu nedenle devletlerin nitelikli kamu personeline sahip olması önemlidir. Devletler de nitelikli kamu personeli ihtiyacı için üniversitelerde lisans düzeyinde kamu yönetimi alanında eğitim ve öğretim veren bölümlerin açılmasını sağlamıştır. Türkiye’de kamu yönetimi alanında eğitimler veren bölümler devlet üniversiteleri ve vakıf üniversitelerinde bulunmaktadır. Türkiye’de kamu yönetimi eğitimi yirmi dört üniversitenin kamu yönetimi bölümünde, seksen altı üniversitenin siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde verilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; Türkiye’de seçilen altı üniversitedeki siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinin lisans ders planlarını nitel olarak analiz etmektir. 1992 yılındakurulan ve farklı bölgelerden seçilen altı üniversitenin siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümleri çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılarak Adnan Menderes Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi SBKY bölümlerinin sekiz dönemlik lisans ders planları MAXQDA nitel analiz programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada siyaset, yönetim, kent, çevre, hukuk, sosyal, yabancı dil ve destek dersleri temaları oluşturulmuştur. Bu temalar altında alt kodlar oluşturularak analiz yapılarak bulgular elde edilmiştir. Analiz sonucunda siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinin ders planlarında yerel yönetimler, kent ve çevre, siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, hukuk bilimleri ve yabancı dil alanında derslerin dağılımının farklı olduğu bulgusu elde edilmiştir. Ders planlarında uygulamaya yönelik ders sayısı azdır. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı oldukça fazladır. Daha fazla öğretim üyesinin istihdam edilmesi ve ders planlarında anabilim dalları arasında dengeli dağılım için güncelleme yapılması gerekmektedir.

Qualitative Analysis of Undergraduate Course Plans’ the Department of Political Science and Public Administration in Turkish Universities

Public personnel is one of the basic elements for occuring public administration and doing effective public service in a country. Therefore, it is important that the sates have qualified public personnel. The states foundated departments educating and training public administration field at the undergraduate level in universities for public personnel necessity. There are states universites and foundation universities that provide training about public administration in Turkey. Public administration education is given twenty-four departments of public administration and eighty-six departments of political science and public administration in Turkey. The aim of this study is to analysis undergraduate lessons plans of political science and public administraion of selected six universities.The sample of the research is political science and public administration department of six universities established in 1992 and selected from different regions. . In this study, eight-semester-lessons plans at undergraduate level of political sciences and public administration departments of Adnan Menderes University Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Political Sciences, Kafkas University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Kırıkkale University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Süleyman Demirel University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Economics and Administrative Sciences were evaluated. Syllabuses were analyzed qualitatively with MAXQDA program the method of document review. Politics, administration, city, environment, law, social, foreing language ve supportive lessons themes were made in this sudy. The findings were obtained by analysing sub-codes under these themes. As a result of analysis the evidence that there is different among local government, city and environment, politic and social sciences, management sciences, law sciences ve foreign language in the politic science and public administration’s plans obtained. Number of practical lessoons isn’t enough in their lesson plans.The number of students per academic staff is quite high. It is necessity that more academic staff should be employed and should be updated in the universities’ plans in order to a balanced distribution among the departments.

___

  • Alkuş, O. (2010). Lisans düzeyinde kamu yönetimi eğitimi ve öğretiminin sayısal bir analizi. İ. E. Taş &A. H. Aydın (Ed), Küreselleşme sürecinde kamu yönetiminde eğitim ve araştırma (ss.9-18). Kahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiYayınları.
  • Altan, Y., Kerman, U., &Aktel, M. (2010). Kamu yönetiminde lisans öğretimi ile ilgili bir araştırma. İ. E. Taş &A. H. Aydın (Ed), Küreselleşme sürecinde kamu yönetiminde eğitim ve araştırma (ss.57-75). Kahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiYayınları.
  • Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler SBKY Öğretim Programı, https://akademik.adu.edu.tr/fakulte/nazilliiibf/default.asp?brm=3934&yk=364518&s=dersler(10.01.2019).
  • Bağçe, E. ( 2010). Dünya’da ve Türkiye’de siyaset bilimi ve kamu yönetimibölümleri üzerine karşılaştırmalı bir inceleme.İ. E. Taş & A. H. Aydın (Ed), Küreselleşme sürecinde kamu yönetiminde eğitim ve araştırma (ss.19-34). Kahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiYayınları.
  • Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi SBKY DersPlanı, https://cdn2.beun.edu.tr/kamuyonetimi/59246aeafa73c4f52d8b5aa3bf655260/turkcedersicerikleri1.pdf(11.01.2019).
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi SBKY Ders Planı, http://ebs.comu.edu.tr/Ders_Plani.aspx?bno=2036&bot=2495(14.01.2019).
  • Eryılmaz, B. (2014). Kamu yönetimi düşünceler yapılar fonksiyonlar politikalar. Umuttepe Yayınları.
  • Görmez, K. (2015). Olgusal ve kuramsal boyutlarıyla kamu yönetimi. B. Parlak, M. Okçu,&E. Akman (Ed), Kamu yönetimi eğitimi geçmişten geleceğe küresel ve ulusal perspektifler (ss.25-36). Ekin Yayınevi.
  • Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi SBKY Ders Planı, https://www.kafkas.edu.tr/iibf/TR/sayfa5721(10.01.2019).
  • Kaya, Y. K. (1995). Türkiye’de kamu yönetimi öğretimi. Kamu yönetimi disiplini sempozyumu bildirileri kitabı(ss. 250-269). TODAİE Yayınları.
  • Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi SBKY Ders Planı,https://obs.kku.edu.tr/oibs/bologna/start.aspx?gkm=0584344003110131114344603221638808344563836832194322303889634480(10.01.2019).
  • Ömürgönülşen, U. (2010). Türkiye’de lisans düzeyi kamu yönetimi öğretiminde yakın dönemde yaşanan gelişmeler: mevcut durum, sorun alanları ve gelişme eğilimleri. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi,65(3), 123-161.
  • Parlak, B. (2015). Kamu yönetimi eğitiminin tarihsel kökenleri. B. Parlak, M. Okçu&E. Akman (Ed), Kamu yönetimi eğitimi geçmişten geleceğe küresel ve ulusal perspektifler (ss.53-76). Ekin Yayınevi.
  • Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi SBKY Ders Planı, http://iibf.sdu.edu.tr/assets/uploads/sites/271/files/siyaset-bilimi-ve-kamu-yonetimi-ders-plani-29082019.pdf(10.01.2019).
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Seçkin Yayınevi.
  • Yüksek Öğretim Program Atlası (2020) https://www.yokatlas.yok.gov.tr (25.01.2020).
  • 2019 Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, https://www.osym.gov.tr/TR,16858/2019-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html(25.01.2020).