Tüketici Yenilikçiliği Kapsamında Finansal Teknolojilere Uyum*

Teknoloji kavramı her ne kadar 19. yüzyılla birlikte yoğun olarak kullanılmaya başlanmış olsa da teknolojinin kökeninin, insanlığın varlığı için savaştığı ve bu amaç için ilk entelektüel ekipmanını oluşturduğu dönemlere dayandığı söylenebilir. Uzun süredir teknoloji, insan yaşamını etkileyen hatta bunun da ilerisinde insan hayatının önemli bir parçası haline gelmiş bir olgu olarak görülmektedir. Bugün oldukça basit gelen ilk icatlar, insanlığın uzun süren toplu çabasının bir ürünü olarak birçok küçük icadın ve yeteneğin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmışlardır. Teknolojinin özellikle son yüzyıldaki hızlı yükselişi bütün sektörlerle teknolojinin entegre olmasına neden olmuş, yeni teknolojilerin kullanılmaması birçok sektörün gelişimindeki en önemli engel olurken, yeni teknolojilerin kullanımı ya da yeni teknolojilerin üretilmesi birçok sektörün gelişmesine önemli ölçüde imkan sağlamıştır. Son yıllarda finansal teknolojilerde meydana gelen gelişmeler hem Dünya’daki hem de Türkiye’deki tüketicileri fazlasıyla etkilemiştir. Finansal teknolojilerde yaşanan gelişmeler tüketicilerin finansal ürünlere ve hizmetlere kolay erişebilmesini sağlamaktadır. Gelişen teknoloji ile finans sektöründe farklı bir tüketici profili oluşmaya başlamıştır. Yeni oluşan bu tüketici profili, şubelere gitmeden işlemlerini internet bankacılığı üzerinde yapan Bitcoin, Ethereum vb. kripto paralara yatırım yapan, eski usul şirketler yerine startuplar kuran yapıdadır. Bu araştırmanın amacı, tüketici yenilikçiliği kapsamında tüketicilerin Finansal Teknolojilere uyumuna yönelik bir farkındalık oluşturmak, bilgi düzeylerini artırmak ve finansal teknoloji literatürüne katkı sağlamaktır. Bu amaçla Mersin ilinde finansal teknoloji ürünlerinden en az bir tanesini kullanmış tüketicilere Nisan 2019- Mayıs 2019 döneminde anket yapılmıştır. Çalışma sonucunda Hedonik (hazcı), fonksiyonel ve bilişsel yenilikçi tüketicilerin finansal teknolojilere karşı tutumunun etkisinin anlamlı olduğu, sosyal yenilikçiliğin ise, finansal teknolojilere karşı tutuma anlamlı bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir.

Consumers' Attitude Towards Financial Technologies on the Basis of Consumer Innovativeness

Although the concept of technology began to be used extensively in the 19th century, it can be said that the origin of technology first intellectual equipment for this purpose. For a long time, technology has been seen as a phenomenon that affects human life and has become an important part of human life. The first inventions, which seem quite simple today, came from the combination of many small inventions and talents as a product of humanity's long collective effort. The rapid rise of technology, especially in the last century, has led to the integration of technology with all sectors, while the lack of use of new technologies is the most important obstacle in the development of many sectors,on the other hand the use of new technologies or producing of new technologies has provided significant opportunities for the development of many sectors. The developments occurring in the financial technology in recent years has affected consumers in all around the world. Developments in financial technologies provide consumers with easy access to financial products and services. With the developing technology, a different consumer profile has begun to form in the finance sector. This newly formed consumers make their transactions on internet banking without going to branches, invest new financial instruments such as Bitcoin, Ethereum, etc. and establish startups instead of old-fashioned companies. The purpose of this research is to raise awareness of consumers' adaptation to Financial Technologies within the scope of consumer innovation, to increase their knowledge and to contribute to financial technology literature. For this purpose, consumers who have used at least one of the financial technology products were surveyed between April 2019 and May 2019 in Mersin province. As a result of the study, it was found that hedonic (hedonistic), functional and cognitive innovativeness had a significant effect on attitude towards financial technologies, whereas social innovativeness did not have a significant effect on attitude towards financial technologies.

___

  • Aktan, C.C. & Vural, İ.Y. (2005). Bilgi Toplumu, Yeni Temel Teknolojiler ve Yeni Ekonomi. Bilgi Çağı, Bilgi Yönetimi ve Bilgi Sistemleri, 31-81.
  • Alpar, R. (2012), Spor, Sağlık ve Eğitim Bilimlerinden Örneklerle Uygulamalı İstatistik ve Geçerlik-Güvenirlik. Detay Yayıncılık.
  • Bakırtaş, T. & Ustaömer, K. (2019). Türkiye’nin Bankacılık Sektöründe Dijitalleşme Olgusu. Ekonomi İşletme ve Yönetim Dergisi, 3(1), 1-24.
  • Bülbül, H. & Özoğlu, B. (2014). Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Riskin Satın Alma Davranışına Etkisi. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 44, 43- 58.
  • Büyüköztürk, Ş. (2009). Sosyal Bilimler İçin veri Analizi El Kitabı. Pegem Akademi.
  • Center Forward Basics (2018), Fintek and Its Role in the Future of Financial Services, Https://Center-Forward.Org/Wp-Content/Uploads/2018/02/Fintek-3.Pdf
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. & Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve Lisrel Uygulamaları. Pegem Akademi.
  • Deloitte (2017), Türkiye Fintek Ekosistemi, Https://Www2.Deloitte.Com/Content/Dam/Deloitte/Tr/Documents/Finance/Turkiye- Fintek-Ekosistemi.Pdf
  • Deniz, A. (2012). Tüketici Yenilikçiliğinin Boyutları ve Yenilikçiliği Etkileyen Faktörler Arasındaki İlişkiler. [Doktora Tezi]. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Erdem, B., Gökdeniz, A. & Met, Ö. (2011). Yenilikçilik ve İşletme Performansı İlişkisi: Antalya’da Etkinlik Gösteren 5 Yıldızlı Otel İşletmeleri Örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(2), 77-112.
  • Erözel Durbilmez, S. (2018). Blockchain Teknolojisinin Finans Sektöründeki Yeri ve Uygulamaları. [Yüksek Lisans Tezi]. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Faiz, E. & Uludağ, G. (2019). Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliğinin Değiştirme Maliyeti ve Algılanan Değer Üzerindeki Etkisine Yönelik Bir Model Önerisi: Akıllı Telefon Pazarı Örneği. Business and Economics Research Journal, 10(4), 991-1004.
  • Fettahoğlu, S. & Kıldıze, D. (2019). Dijital finansal okuryazarlık ve bireylerin finansal teknoloji kullanma konusundaki tutumları. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 12, 867-889.
  • Goldsmith, R.E. & Hofacker, C.F. (1991). Measuring Consumer Innovativeness. Journal Of The Academy Of Marketing Science. 19(3), 209-221. Retrieved January 05, 2012, From Springerlink Database.
  • Görmüş, İ. (2020). Dijital Pazarlama ve Mobil Pazarlamanın Sigorta Sektöründeki Yeri. Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi, 4(2), 201-214
  • Hair, J.F.Jr., Black, W. C., Babin, B.J. & Anderson, R.E. (2010). Multivariate Data Analysis (7th Ed.). Upper Saddle River: Prentice Hall.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım.
  • Kalyoncuoğlu, S. (2018). Tüketicilerin Online Alışverişlerindeki Sanal Kart Kullanımlarının Teknoloji Kabul Modeli İle İncelenmesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(2), 193-213
  • Kavak, B., Taner, N. & Kazancı, Ş. (2016). Yeniliği Benimseyen Kategorilerinin Yenilikçi Davranış Güdüleri Açısından Farklılıkları: Akıllı Telefon Kullanıcıları Üzerinde Bir İnceleme. Pazarlama Teorisi ve Uygulamaları Dergisi, 2(2), 91-121.
  • Kocaoğlu Ulbrich, Ş.E. (2019). Avrupa Birliği ve Türk Banka Hukuku Yönünden Fintek. [Yüksek Lisans Tezi]. Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Koç, F., Giray, C. & Girişken, Y. (2017). Tüketici Yenilikçiliği ve Davranışsal Niyetler Arasındaki İlişkide Sisteme Güven ve Algılanan Riskin Düzenleyici Etkisi: Instagram Dükkân Uygulamasına Yönelik Bir Araştırma. Beykoz Akademi Dergisi, 5(2), 232-252.
  • Köse, B. (2012). Tüketici Yenilikçiliği ve Yeniliklerin Benimsenmesi: Bir Yenilik Olarak Mobil İnternet. [Doktora Tezi]. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon, Türkiye.
  • Lee, I. & Shin, Y.J. (2018). FinTek: Ecosystem, Business Models, Investment Decisions, and Challenges, Business Horizons, 61, 35-46.
  • Menteş, A.S. (2019). Finansal Tabana Yayılma Aracı Olarak Finansal Teknoloji Şirketleri. Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, 8(1), 168-175.
  • Midgley, D.F. & Dowling, G.R. (1978). Innovativeness: The Concept and Its Measurement, Journal Of Consumer Research, 4(4), 229-242.
  • Özdamar, K. (2011). Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi. Kaan Kitabevi.
  • Özdamar, K., Odabaşı, Y., Hoşcan, Y., Kırcaali-İftar, G., Özmen, A. & Uzuner, Y. (1999). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Bilim ve Araştırma (Editör Ali Atıf Bir). Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Özgüler, V.C. (2004). Yeni Ekonomide Bilişim İletişim Teknolojileri (BİT) ve Bilgi İsçileri. “İş, Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 6 (2), 39.
  • Özoğlu, B. (2016). İçgüdüsel Satın Almaya Tüketici Yenilikçiliği, Ürün İlgilenimi ve Algılanan Riskin Etkisi. [Doktora Tezi]. Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Philippon, T. (2016). The FinTek Opportunity. National Bureau of Economic Research, NBER Working Paper Series, Working Paper, 22476.
  • Pollari, I. (2016). The Rise Of Fintek: Opportunities And Challenges. The Finsia Journal Of Applied Finance, 3, 15-21.
  • Roehrich G. (1995). “Innovativite ́S He ́Doniste Et Sociale: Proposition D’une E ́Chelle De Mesure”, Rech Appl Mark, 9(2): 19-41. Aktaran Roehrich, G. (2004). “Consumer Innovativeness: Concepts And Measurements”, Journal Of Business Research, 57: 671- 677.
  • Rogers, E.M. & Shoemaker, F.F. (1971). Communications of Innovations. Newyork: Free Press.
  • Rogers, E.M. (2003). Diffusion Of Innovations. A Division Of Simon & Schuster, inc.
  • Seçilmiş, C., & Kızıltaş, M. Ç. (2020). Turizm İşletmelerinde Ödeme Yöntemi Olarak Kripto Para Kullanımının Tüketici Tercihlerine Etkisi. Kocatepe İİBF Dergisi, 22(1), 45-56.
  • Schindler, J. (2017). Fintek And Financial Innovation: Drivers And Depth. Finance and Economics Discussion Series, 2017-081, 1-18. Washington: Board of Governors of The Federal Reserve System, 1-18.
  • Sevim, U. (2019). Finansal Teknoloji (Fintech) ve Sermaye Piyasaları, M.Serçemeli (Der) Endüstri 4.0'ın Muhasebe, Denetim ve Finans Dünyasına Yansımaları İçinde (261-284), Gazi Kitabevi.
  • Sheth, J.N., Newman, B.I., & Gross, B.L. (1991). Why We Buy What We Buy: A Theory Of Consumption Values. Journal Of Business Research, 22(2), 159-170.
  • Steenkamp, J., Benedict E.M., Hofstede, F. & Wedel, M. (1999). A Cross National Investigation İnto The Individual And National Cultural Antecedens Of Consumer Innovativeness, Journal Of Marketing, 63(2), 55.
  • Şahan, D. (2017). Platform Ekonomilerinin Bir Uygulaması Olan Finansal Teknoloji Şirketleri Bankacılık Sektörünü Nasıl Değiştirecek? [Yüksek Lisans Tezi]. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi.
  • Şencan, H. (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik. Seçkin Yayıncılık.
  • Taştan, S. (2019). Küresel Finansal Teknoloji Sektöründe Ortaya Çıkan Yeni Girişimlerin Ekonomik ve Teknolojik Belirleyicileri. [Yüksek Lisans Tezi]. Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Taştan, S. & Uralcan, G.Ş. (2019). Küresel Finansal Teknoloji Sektöründe Ortaya Çıkan Yeni girişimlerin Ekonomik ve Teknolojik Belirleyicileri. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi, 2(1), 41-69.
  • Tetik, C. (2018). Tüketici Yenilikçiliğinin Tüketicilerin İnternet Alışverişine Karşı Tutumuna Etkisi. [Yüksek Lisans Tezi]. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul, Türkiye.
  • Uslu Divanoğlu, A. & Bağcı, H. (2018), Determining the Factors Affecting Individual Investors’ Behaviours, International Journal of Organizational Leadership, 7, 284-299
  • Venkatraman, M.P. & Price, L.P. (1990), Differentiating Between Cognitive and Sensory Innovativeness: Concepts, Measurement and Their Implications, Journal of Business Research, 20, 293-315.
  • Wonglimpiyarat, J. (2018). Challenges and Dynamics of Fintek Crowd Funding: An Innovation System Approach, Journal of High Technology Management Research, 29, 98–108.
  • Yaka, D. (2018). Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Riskin Alışverişte Self Servis Teknolojilerini Kullanma Niyeti Üzerindeki Etkileri. [Yüksek Lisans Tezi]. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldırım Kutbay, A. & Bağcı, H. (2020), “Finansal Davranışlar, Finansal Gerginlik ve Yaşam Memnuniyeti Arasındaki İlişkiler: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma” Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, 103-128
Turkish Studies - Economics, Finance, Politics-Cover
  • ISSN: 2667-5625
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ