Turizm Öğrencilerinin Engelli Bireylere ve Engelli Turizmine Bakış Açılarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

Engelli turizmi pazarı Avrupa’da sürekli bir gelişim göstermektedir. Türkiye’de de turizme katılan engelli bireylerin sayısı artmaktadır. Sosyal turizm kapsamında da değerlendirilebilecek bu turizm türünün gelişmesi, geleceğin yönetici adaylarının engelli bireylere ve engelli turizmine pozitif bir bakış sergilemesi ile daha olanaklı hale gelecektir. Bu araştırmanın amacı, turizm eğitimi alan yükseköğrenim öğrencilerinin engelli bireylere ve engelli turizmine bakış açılarını tespit etmektir. Bu amaçla bir saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreninin Türkiye’deki tüm turizm eğitimi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilmiş, Türkiye’nin muhtelif turizm okullarında ön lisans ve lisans düzeyinde turizm öğrenimi gören 542 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler istatistiksel yöntemler kullanılarak ve paket program yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, turizm öğrencilerinin engelli bireylere ve engelli turizmi pazarına pozitif baktığını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin geliştirdikleri bakış açısı cinsiyet, öğrenim durumları ve engellilere hizmet edip etmeme durumlarına göre anlamlı farklılıklar göstermektedir.

A Research on Determining the Perspectives of Tourism Students on Disabled Individuals and Disabled Tourism

The disabled tourism market is developing continuously in Europe. Turkey also is increasing the number of individuals with disabilities who participated in tourism. The development of this type of tourism, which can be evaluated within the scope of social tourism, will become more feasible with the prospective managers of the future having a positive view on disabled individuals and disabled tourism. The aim of this study is to determine the perspectives of higher education students in tourism education towards disabled individuals and disabled tourism. For this purpose, a field study was carried out. All tourist areas in Turkey training of research students constitutes the universe. In the study sample selected by sampling method easy, Turkey's tourism schools in various undergraduate and graduate level education constitutes 542 students of tourism. The data obtained from the research were analyzed using statistical methods and software. The findings of the study show that tourism students have positive views on disabled individuals and disabled tourism market. At the same time, students' perspectives show significant differences according to gender, educational background and disability status

___

  • Akın, H. (2001). Ortaçağ Avrupası’nda Cadılar ve Cadı Avı. Dost Kitabevi, Ankara.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.
  • Arıkan, Ç. (2002). Sosyal Model Çerçevesinde Engelliliğe Yaklaşım. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, 2(1):12-21.
  • Baykoç-Dönmez, N., Avcı N. ve N. Aslan (1998). Engelli ve Engelsiz Çocuğa Sahip Anne Babalarin Engellilere ve Entegrasyona İlişkin Düşünceleri. Destek Dergisi, 1(1): 25- 33.
  • Eryılmaz, B. (2010). Turizmde Engelli Pazarının Değerlendirilmesi ve Bodrum Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Harari, Y. N. (2015). Sapiens: A Brief History of Humankind. Harper: New York. https://istatistik.yok.gov.tr/ Erişim Tarihi: 19.10.2019.
  • Kalaycı, Ş. (2010). Faktör Analizi. İçinde SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (Ed. Şeref Kalaycı). Asil Yayın-Dağıtım, Ankara.
  • Kayış, A. (2010). Güvenilirlik Analizi, içinde SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (Ed. Şeref Kalaycı). Asil Yayın-Dağıtım, Ankara.
  • Kitchin, R (1998). Out of Place’, Knowing One’s Place’: Space, Power and The Exclusion of Disabled People. Disability & Society, 13(3): 343-356.
  • Koca, C. (2010). Engelsiz Şehir Planlaması Bilgilendirme Raporu. Dünya Engelliler Vakfı, İstanbul
  • Okur, N. ve F.E. Erdoğan (2010). Sosyal Haklar ve Özürlüler: Özürlülük Modelleri Bağlamında Tarihsel Bir Değerlendirme. Sosyal Haklar Ulusal Sempozyumu 4-5-6 Kasım, Denizli
  • Özbaba, N. (2000). Okul Öncesi Eğitimcilerin ve Ailelerinin Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar ile Normal Çocukların Entegrasyonuna (kaynaştırılmasına) Karşı Tutumları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Sherry, M. (2004), Overlaps and Contradictions Between Queer Theory and Disability Studies. Disability & Society, 19(7): 769-785.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, (2018), Nüfus, Konut ve Demografi Verileri WHO, W. (2011). World Report on Disability. Geneva: WHO.
  • World Health Organisation (2011) World Report on Disability, Malta
  • Yenişehirlioğlu E. ve Türkay O. (2013). Engelli Turistlerin Konaklama İşletmelerinde Kabul Görme Düzeyine Yönelik Algılama ve Sorunlar: Karşılaştırmalı Nitel Bir Araştırma - Akademik Turizm ve Yönetim Araştırmaları Dergisi - 1 – 46
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-0890
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Prof. Dr. Yüksel ÖZTÜRK