Sakin Şehirlerde Sürdürülebilirliğin Metaforik Açıdan Karşılaştırılması

Sakin şehirlerin sürdürülebilirliği ile yöreye has değerler arasındaki ilişkinin yerel halk tarafından anlaşılması ve benimsenmesi arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Bu ilişki anlaşıldıkça sakin şehir hareketinin daha çok benimseneceği, benimsendikçe sakin şehirlerin sürdürülebilirliğinin daha da artacağı ileri sürülebilir. Bu kapsamda çalışmanın amacı Taraklı ve Yalvaç halkının sakin şehir anlayışına yönelik algısını sürdürülebilirliğin boyutları bağlamında metaforik açıdan ölçmektir. Ntel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışamada durum araştırması yaklaşımı benimsenmiş olup amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi tercih edilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle 12 kişi üzerinden toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre sakin şehir anlayışı konusunda Taraklı halkında kayda değer bir farkındalık oluştuğu buna karşın Yalvaç’ta bu anlayışın yeteri kadar yaygınlaştırılmadığı görülmüştür. Ayrıca sakin şehir anlayışıyla geleneksel el sanatlarının ve yerel ürünlerin değer kazanmaya başlandığı Taraklı’da sürdürülebilir yerel kalkınma, tüm boyutları açısından olumlu yönde seyretmektedir. Buna karşın Yalvaç’ta zorunlu olan ve yöre için önem arz eden sakin şehir kriterlerinin yeteri kadar yaygınlaştırılmadığı ve uygulanmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Yalvaç’ta yöreye özgü değerlerin kaybolmaya yüz tuttuğu tespit edilmiştir.

Comparison of Sustainability in Cittaslows from a Metaphorical Perspective

As the relationship between sustainability and local values is understood in cittaslows, the movement is more embraced. The more this understanding is adopted, the greater the sustainability of cittaslows. This study, which aims to measure the perception of Taraklı and Yalvaç people in terms of metaphorical on Cittaslow Movement and dimensions of sustainable development, was carried out with qualitative research method. In this study, where case study research approach is adopted, easy-accessible case sampling is preferred among purposeful sampling methods. The data of the study were collected from 12 people by semi-structured interview technique. According to the findings, it was concluded that there was a considerable awareness among the people of Taraklı about Cittaslow movement, but this movement was not sufficiently expanded in Yalvaç. In addition, sustainable local development for all dimensions in Taraklı, where traditional handicrafts and local products have started to gain value through cittaslow approach, has a positive course. On the other hand, it was concluded that in Yalvaç, the criteria of Cittaslow, which are essential and important for the region, were not sufficiently extended and applied. It was also found that the values of the region are disappearing in Yalvaç

___

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Andarabi, F. F. (2012). Cittaslow markasına sahip şehirlerde yerel halkın turizme yaklaşımı üzerine bir analiz: Seferihisar örneği. Yayınlanmamış doktora tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Aslan, E., ve Güneş, S. (2016). Sakin Şehirler için sürdürülebilir turizmin önemi Sakarya-Taraklı örneği. Journal of Recreation and Tourism Research, 3 (3): 1-17.
  • Aydın, F. (2010). Ortaöğretim öğrencilerinin coğrafya kavramına ilişkin sahip oldukları metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 10(3): 1293-1322.
  • Coşar, Y. (2013). Yavaş şehir (cittaslow) olgusunun turist davranışları ve yerel halkın kentsel yaşam kalitesi algısına etkileri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Creswell, J. W. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri. (Çev: M. Bütün; S. B. Demir). London: Sage Publication.
  • Dinçer, D. İ., Ofluoğlu, M., ve Öz, M. (2015). Sürdürülebilirlik kapsamında sakin kent felsefesi ve yönetsel sorunlar: Halfeti örneği. Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Kongresi. Gümüşhane Üniversitesi Yayınları. Gümüşhane. ss: 325-336
  • Dinçer, E. E., ve Can, A. (2016). Kentsel Yaşam ve Sürdürülebilirlik. İstanbul: Esenler Belediyesi Şehir Yayınları.
  • Dogrusoy, I. T. and Dalgakiran, A. (2011). An alternative approach in sustainable planning: Slow urbanism. International Journal of Architectural Research, 5(1): 127-142.
  • Ekincek, S. (2014). Sakin şehir (Cittaslow) yöneticilerinin sakin şehir hareketine ve sürdürülebilirliğe yönelik değerlendirmeleri. Yayınlanmamış yükseklisans tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Güneş, G., Çalışkan Arısoy, E., ve Aslan, E. (2015). Cittaslow ağına dâhil kentler ve sürdürülebilir turizm kriterlerine yönelik bir analiz. Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Kongresi. Gümüşhane Üniversitesi. Gümüşhane. ss: 311-324.
  • Güven, E. (2011). Yavaş güzeldir “yavaş yemek”ten “yavaş medya”ya hızlı tüketime dair bir çözüm önerisi. Selçuk İletişim Dergisi, 7(1): 113-121.
  • Jung, T., Ineson, E. and Miller, A. (2014). The slow food movement and sustainable tourism development. International Journal of Culture Tourism and Hospitality Research, 8(4): 432-445.
  • Kahraman, N. ve Türkay, O. (2011). Turizm ve Çevre. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Karadeniz, C. B. (2014). Sürdürülebilir turizm bağlamında sakin şehir Perşembe. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(29): 84-107.
  • Markwell, K., Wilson, E. and Fullagar, S. (2012). Reflecting upon slow travel and tourism experiences,
  • (Editör) S. Fullagar, K. Markwell, ve E. Wilson.: Slow tourism: experiences and mobilities içinde (s. 227-233). Bristol: Channel View Publications.
  • Miele, M. (2008). Cittàslow producing slowness against the fast life space and polity. Space and Polity, 12(1), 135-156.
  • Onwuegbuzie, A. J. and Collins, K. (2007). A typology of mixed methods sampling designs in social science research. The Qualitative Report, 12(2): 281-316.
  • Pink, S. (2008). Sense and sustainability The case of the Slow City. Local Environment, 13(2): 95–106.
  • Radstrom, S. (2011). A place sustaining framework for local urban ıdentity an ıntroduction and history of cittaslow. Italian Journal of Planning Practice, 1(1): 90-113.
  • Şahin, Z. (2017). Aktüel turizm türü olarak cittaslow organizasyonu, Türkiye ve dünyadaki örnekleriyle cittaslow faaliyetlerinin pazarlaması açısından bir SWOT analizi. Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Sander-Regier, R. (2004). In the spirit of Noah, food iversity and the slow food movement. The Canadian Organic Grower, Fall, 10-15.
  • Semmens, J. and Freeman, C. (2012). The value of Cittaslow as an approach to local sustainable development: A New Zealand perspective. International Planning Studies, 17(4): 353-375.
  • Sırım, V. (2012). Çevreyle bütünleşmiş bir yerel yönetim örneği olarak “sakin şehir” hareketi ve Türkiye’nin potansiyeli. Tarih Kültür ve Sanat Arastırmaları Dergisi, 1(4): 119-131.
  • Tranter, P. J. (2010). Speed kills: The complex links between transport, lack of time and urban health. Journal of Urban Health: Bulletin of the New York Academy of Medicine, 87(2): 155-166.
  • UNEP. (2003). Tourism and local agenda 21: The role of local authorities in sustainable tourism. United Nations Publication, France
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-0890
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Prof. Dr. Yüksel ÖZTÜRK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Adalet Algısı Boyutlarının Şikâyet Sonrası Davranışlar Üzerine Etkileri: Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama

Pınar BAŞGÖZE, Kübra İŞKORKUTAN

Üniversite Öğrencilerinin Sürdürülebilir Turizme Yönelik Tutumları: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örneği

Olcay KILINÇ, Uğur KILINÇ, Utku ONGUN

Otel İşletmelerinde Tüketicilerin Hizmet Uzantısı Algılamaları ile Memnuniyet Düzeyleri Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

Erdem TEMELOĞLU, Sedanur CEVAHİR, Berna KOÇHAN

Yiyecek İçecek İşletmelerinin Web Sitelerinde Pazarlama İletişimi Etkinliğinin Belirlenmesi: Kocaeli Örneği

Ömür ALYAKUT

Lisansüstü Turizm Öğrencilerinin Akademik Güdülenme, Bilimsel Araştırma Özyeterlilik ve Araştırma Yapmaya Yönelik Kaygılarının Değerlendirilmesi

Sabahat Ceylin ŞANLI, AHMET ERDEM, Kamil UNUR

Gastronomi Eğitimi Alan Öğrencilerin İşletme Mutfaklarına Yönelik Tutumları

YILMAZ SEÇİM

Festival Memnuniyeti ile Kültürel Etkileşim Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma: Silifke Uluslararası Müzik ve Folklor Festivali Örneği

Çağrı SAÇLI

Türkiye’deki Sakin Şehirlerde Düzenlenen Festivaller

Sine ERDOĞAN MORÇİN, İlhami MORÇİN

Sosyal Pazarlama Kapsamında Konaklama İşletmelerinin Uyguladığı Çevre Duyarlı Uygulamalar: Kuşadası’ndaki 5 Yıldızlı Oteller Üzerinde Bir Araştırma

Şafak TOPÇU, Ahu AYYILDIZ

Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru: Hıdırellez Pilavı Üzerine Bir Araştırma

Çiğdem ÖZKAN