Seyyid Nesimi'nin yayımlanmamış şiirleri

Seyyid İmadüddin Nesîmî Türk edebiyatının en büyük şairleri arasındadır. Ne var ki onun şiirleri üzerinde yapılan çalışmalar genellikle divanları çerçevesinde kalmış, cönkler ve şiir mecmualarında yer alan şiirleri değerlendirilmemiştir. Kaldı ki divanlarının çoğu nüshalarına da ona ait olmadığı belli olan şiirler sızabilmiş, araştırmacılar da bunu tefrik etme cihetine gitmemişlerdir. Böylesine önemli bir şairin şiirlerinin tamamının tespit edilmesi kaçınılmaz bir zarurettir. Yakın gelecekte tamamlanacağını ümit etmek istediğimiz bu çalışmalar bütününe bir katkıda bulunmak amacıyla, Nesîmî'nin şahsî kütüphanemizde bulunan el yazması şiir mecmuaları ve cönklerde yer alan yayımlanmamış şiirlerini bilim dünyasına sunmak istedik. Bu makale, bir yandan Nesîmî'nin söz konusu şiirlerini tanıtmak, diğer yandan da ilgilileri konu üzerinde daha geniş araştırmalar yapmaya teşvik edebilmek amacıyla kaleme alınmıştır.

Unpublished poets of Nesimi

eyyid İmadüddin Nesîmî is one of the greatest poets of Turkish literature. But works about his poems are generally limited to his divans, but his poems in conks and other poem collections are not examined. Besides, some poems that are not belong to him are included in his divans, and researchers does not distinguish them form the originals. It is a must to find whole poems of such a great poet. We want to put forward Nesîmî's poems that exists in manuscript conks and poem collections which stand on our special library to contribute Nesîmî works. In this wise we hope to finish this kind of Works in the short run. This article is written to encourage researcher to make more comprehensive works and also to introduce Nesîmî's unpublished poems.

___

ARASLI, Hamid (1973): Nesîmî, Seçilmiş Eserleri, Bakı, Azerbaycan Devlet Neşriyatı.

AYAN, Hüseyin (1970): Nesîmî Divanı, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

AYAN, Hüseyin (1990): Nesîmî Divanı, Ankara, Akçağ Yayınları.

AYAN, Hüseyin (2002): Nesîmî Hayatı, Edebî Kişiliği, Eserleri ve Divanının Tenkitli Metni, 2 Cilt, Ankara, TDK Yayını.

GEHRAMANOV, Cihangir (1973): İmadeddin Nesîmî - Eserleri, Bakı, Azerbaycan SSP İlimler Akademisi Edebiyat Enstitüsü Respublika El yazmaları Fondu.

KOKSAL, M. Fatih (2000): "Seyyid Nesîmî'nin Bilinmeyen Tuyuğları", Journal of Turkish Studies, Agâh Sırrı Levend Hatıra Sayısı II, V. 24, Harvard University Press, 182-208.

MACİT, Muhsin: "Nesîmî Divanı'nın Son Baskısı Üzerine Notlar", Virgül, 102 (Aralık 2006), 26-30.

YILMAZ, Mehmet (1992): Edebiyatımızda İslâmî Kaynaklı Sözler, İstanbul, Enderun Kitabevi.

ZÜLFE, Ömer (2005): "Seyyid Nesîmî'nin Tuyuğlarına Ek", Modern Türklük Araştırmaları Dergisi, 2 (4), 121-135.