YAYLADAĞLILARIN, İLÇELERİNE GÖÇ EDEN SURİYELİLERİN İKTİSADİ VE SOSYAL BÜTÜNLEŞMELERİNE İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİ

Bu çalışmada, 2011 yılından itibaren Suriye’deki iç çatışma ve güvensizlikortamından kaçarak Hatay’ın Yayladağı İlçesine göç eden Suriyelilerin ilçedekisosyal ve iktisadi bütünleşmelerine ilişkin Yayladağlıların düşünceleri ele alınıpincelenecektir. Bu kapsamda, Hatay’ın Yayladağı ilçe merkezinde yaşayan yerelhalk ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve nitel araştırma yöntemi kullanılarak,görüşme tekniği ile elde edilen verilerin analizleri yapılmıştır. Yapılan analizve değerlendirmeler ışığında, göç eden Suriyelilerin ilçenin iktisadi ve içtimaiyapısına ne kadar uyum sağladıkları yerel halkın bakış açılarıyla ortaya konulmayaçalışılmıştır. Çalışmanın ulaştığı bulgulardan anlaşılacağı üzere, küçük bir sınırilçesinin maruz kaldığı yoğun bir göç dalgasının, ilçenin iktisadi yapısında bircanlılığa vesile olurken diğer yandan; sosyal ve kültürel alanlarda bütünleşme veuyum politikalarını da beraberinde getirdiği görülmektedir.

THE THOUGHT İS ABOUT ECONOMİC AND SOCİAL İNTEGRATİON OF YAYLADAĞ PLACE THAT SYRİAN PEOPLE WHO MİGRATED TO YAYLADAĞ

In this study, the considerations of the Yayladağı people will be analyzed with regard to social and economic integration of the Syrians who migrated to the Yayladağı district of Hatay. As is known since 2011, Syrians people escaped due to the internal conflict and insecure atmosphere in Syria. Within this scope, interviews were carried out with local people living in Yayladağı district center of Hatay and qualitative research method is used in the study and the data obtained through interview technique will be examined. In the light of the analyzes and evaluations, it will be tried to reveal the adaptation of the migrating Syrians to the economic and social structure of the district from the perspective of local people. As it can be understood from the findings of the study, it is seen that an intense wave of immigration to which a small border district is exposed leads to a liveliness in the economic structure of the district and on the other hand it brings in company with integration and adaptation policies in social and cultural fields.

___

Adıgüzel, Y. (2018), Göç Sosyolojisi, Nobel Yayıncılık, 2. Basım, Ankara.

Akcan, A.T. (2018), “Türkiye İşgücü Piyasasında Suriyeli Sığınmacıların Yeri ve Etkileri”, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/589745

Alexanders Betts, A. (2017), Zorunlu Göç ve Küresel Politika, Çev: Seher Meltem Türkaslan, Hece Yayınları, Ankara.

Arabacı, H. K. (2018), Sosyal Bilimci Olma Yolunda, Lykeion Yayınları, 1. Baskı, Ankara.

Bademci A. (2017), Suriye Sendromu, Suriye’de Bahar Ne Zaman, Yeditepe Yayınları, İstanbul.

Bilgin, S. (2006), Hatay İli Yayladağı İlçesinin Sosyo-Kültürel Yapısı, Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Niğde, http://docs.neu. edu.tr/library/.

Bozkurt, Ö. (2017), Baykan Sezer’in Sosyoloji Anlayışı, Türk İdare Dergisi, 485 (89)

Chambers, I. (2014), Göç, Kültür-Kimlik, Çev. İsmail Türkmen-Mehmet Beşikçi, Ayrıntı Yayınları, 2. Basım, İstanbul.

Çatak B. D. (2018), Gündelik Yaşamda “Yerleşikler Ve Dışarlıklar”: Suriyeliler ve Yerli Halkın Karşılaşmaları, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Mersin.

Çuhadar, P. (2019), Kırılgan Devlet ve Zorunlu Göç İlişkisini Suriye Üzerinden Okumak, Göç Araştırmaları Dergisi, 5(1), 28-49.

Duruel, M. (2017) Suriyeli Sığınmacıların Türk Emek Piyasasına Etkileri Fırsatlar ve Tehditler, http://ekonomikarastirmalar.org/view/146/94

Duruel M. (2017), Sosyo-ekonomik Yönleriyle Hatay’daki Suriyeliler, Kriter Yayınları, İstanbul.

Erbaş, H. (2019), Gidişlerden Kaçışlara Göç ve Göçmenler, Phonex Yayınları, Ankara.

Eğilmez, M. (1993), 2. Meşrutiyetten Sonra Hatay Tarihi (1908-1921), Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.

Emsen, Ö. S. (1999), Kapitalist Kentleşme Ve Marksist Yedek Sanayi Ordusu: Analitik Bir Bakış, https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/29889.

Glorius, B. and Kintz M. (2018), Public Opinion On İmmigration And Refugees And Patterns Of Politicisation Evidence From The Eurobarometer, http://ceaseval.eu/ publications/06_Glorius_Public_opinion_on_immigration.pdf.

Gudykunst, W.B. (2010), Farklılıklar Arasında Köprü Kurmak, Gruplar arası Etkili İletişim, Çev. Kadir Asar, Kırmızı Yayınları, İstanbul.

Gündüz A., Kaya, S. (2010), Hatay Araştırmaları-I, Antakya Belediyesi, Cantekin Matbaası, 1. Baskı, Ankara.

Hatay Valiliği nüfus istatistik, http://www.hatay.gov.tr/nufus-ve-dagilimi.

Hatay Ekonomik Görünüm Raporu, (2017), http://www.dogaka.gov.tr/Icerik/ Dosya/Hatay-ili-Ekonomik-Gorunum-Raporu.pdf

Kılınçkaya, M. D. (2015), Osmanlı Yönetimindeki Topraklarda Arap Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Suriye, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 3. Baskı, Ankara,

Karaarslan, F., Gençoğlu A. (2019), Suriyeli Göçmenlerle Birlikte Yaşamak, Tezkire Yayınları, Ankara.

Martikainen T. (2010), Din, Göçmenler ve Entegrasyon, Çev. Nebile Özman, M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, https://dergipark.org.tr/tr/download/articlefile/ 162771.

Nesli Keskinöz Bilen N.K. (2018), Psikanaliz ve Göç, Gitmek mi Kalmak mı? İthaki Yayınları, İstanbul.

Park, R.E., Burgess, E.W. (2017), Asimilasyon ve Sosyal Kontrol, Çev. Pınar Sayar Kızılçalı, Pinhan Yayıncılık, İstanbul.

Saban, A., Ersoy, A. (2017), Eğitimde Nitel Araştırma Desenleri, Anı Yayıncılık, 2. Baskı, Ankara.

Sökmen, T. (1992), Hatay’ın Kurtuluşu için Harcanana Çabalar, Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2. Baskı, Ankara.

Şahin, B. (2008), Almanya’daki Türk Göçmenlerin Sosyal Entegrasyonunun Kuşaklararası Karşılaştırması: Kimlik ve Ait Hissetme, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, http://www.turkiyat.hacettepe.edu.tr/.pdf.

Şahin, B. (2012), Almanya’daki Etnik Ekonomilere İşçi Göçü Olarak Ulus ötesi Evlilikler, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, http://www. turkiyat.hacettepe.edu.tr/.pdf.

Şahin, B. (2010), Almanya’daki Türkler, Misafir İşçilikten Ulusötesi (Transnasyonel) Bağların Oluşumuna Geçiş Süreci, Phoenix Yayınevi, Ankara.

Şahin Kütük B. (2017), Hollanda’ya Gerçekleştirilen Türk Göçü Ve Ulusötesi Faaliyetler, Sosyoloji Konferansları.

Tekin M. (1987), Tarihte Hatay ve Hatay Devleti, Antakya Tic. ve San. Od. Yay. Antakya g

Türkmen, A.F. (1937), Mufassal Hatay Tarihi, Cumhuriyet Matbaası, İstanbul, https://archive.org/details/MufassalHatay.

Tekin M. (2010), Hatay İşgal Yılları ve Bağımsız Hatay Devleti Kronolojisi (1918- 1939), Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara.

TÜİK nüfus sayım sonuçları, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/tr.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Göç Ve Uyum Raporu, https://www. tbmm.gov.tr/komisyon/insanhaklari/docs/2018/goc_ve_uyum_raporu.pdf.

Umar, Ö.O. (2004), Osmanlı Yönetimi ve Fransız Manda İdaresi Altında Suriye (1908-1938), Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2. Baskı, Ankara.

Yalçın, M.G. (2017), Göç Psikolojisi, Pharmakon Yayınları, Ankara.

Yıldız, A. (2017), “Göç ve Entegrasyon Politikalarında Vatandaşlık”, Göç Araştırmaları Dergisi, 3(1), 36-67 (http://www.gam.gov.tr/files/5-3.pdf)

Yılmaz, L. Y.( 2017), Yerel Halkın Türkiye’deki Suriyelilere Bakışı: Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay Ve Adana Örnekleri, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.

Yönlü, K. Y. (2018), Göç Sosyolojisi, Doğu Kitabevi, 1. Baskı, İstanbul.

http://www.dieweltdertuerken.org/index.php/ZfWT/article/view/643/643

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6360.pdf

https://www.ombudsman.gov.tr/syrians/special_report.pdf