Eşkıyalıktan vatanseverliğe: Efeler

Yunanlıların her şey bitti, hedefimize ulaşmaya az kaldı dedikleri anda, halkın yüreğinden kopan bir güçle, vatan ve millet aşkıyla hareket ederek, kenetlenmişlerdir. İşte bu kenetlenmenin adına da Kuva-yi Milli- ye denmiştir. Kuva-yi Milliye teşkilatlanmasında; bir yandan Egedeki Efeler, diğer taraftan düzenli ordu subayları, din adamları, devlet memuru ve yönetici- leri, eşraf ve ağalar gibi kanaat önderleri de yer almaktaydı. Kuva-yi Milliyenin ortaya çıkması sonrasında, Batı Anadoluda eşkıya- lıktan ve adi suçlardan kaynaklanan suçların affı ve cezalarının tecili gün- deme gelmiştir. Amaç, Millî Mücadele için bütün güçlerden yararlanmaktır. 15 Mayıs 1335 (1919) tarihinde İzmirin Yunanlılar tarafından işgalin- den sonra meydana gelen milli galeyan üzerine Efeler, eşkıyalığı bıraka- rak Batı Anadoluda millî bir cephe kurmuşlar ve Yunanlılarla savaşa gi- rişmişlerdir. Yararlığı görülen bu Efelere, yeni Türk devletinin kurulmasından son- ra yaşadıkları şehirlerde arazi verilerek normal hayata dönüşleri sağlan- mıştır. Efeler, vatan için gazi veya şehit olma mertebesine ulaşmışlardır.

From banditry to patrioting: Efes

As the Greeks said, it s over, the target is close , a force, which mo- ved with the love for country and nation, was born out of the nation s bo- som. This force is called National Forces.

___

  • Aksu, Levent, “Milli Mücadele Yıllarında Sağlanan İç ve Dış Mali Yar- dımlar”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sayı: 169, s. 93-128.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi Başvekâlet Muamelat Müdürlüğü.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi Türkiye Büyük Millet Meclisi İcra Vekil- leri Riyaseti.
  • Çetin, Atilla, “İzmir Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin Sadarete Sunduğu Önemli Maruzatı”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sayı: 13, s. 211-217.
  • Ezer, Feyzullah, “Milli Mücadele Döneminde TBMM Tarafından Çıka- rılan Mali Kanunlar (1920-1921)”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sayı: 174, s. 183-198.
  • Gülmez, Nurettin, “Manisa ve İlçelerindeki Kuva-yi Milliyeciler”, Millî Mücadele’de Manisa ve Kuva-yi Milliye Sempozyumu (6-7 Kasım 2009), Manisa, 2010.
  • Gülmez, Nurettin, “Manisa ve Çevresinde Sivil Direnişin Doğmasını Hazırlayan Ortam”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sayı: 154, s. 39- 52.
  • Kasalak, Kadir, “Kuva-yi Milliye’nin Askeri Açıdan Etüdü”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. Yıl Özel Sayısı, Sayı: 42, Cilt: 14, Kasım 1998.
  • Selvi, Haluk, “İstanbul Hükümetinin Kuva-yi Milliye Hareketini Bölme Teşebbüsü, Jandarma Umum Kumandanı Kemal Paşa’nın Batı Anadolu Gezisi ve Sonuçları”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Sayı: 44, Cilt: XV, Temmuz 1999.
  • Semerci, Ahmet, “Anadolu’da Milli Mücadeleyi Engelleme Girişimleri (19 Mayıs 1919 - 11 Eylül 1919”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sa- yı: 189, s. 73-100.
  • Tekeli, İlhan - İlkin, Selim, Ege’deki Sivil Direnişten Kurtuluş Savaşı’- na Geçerken Uşak Heyet-i Merkeziyesi ve İbrahim (Tahtakılıç) Bey, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1989.