Yûnus Emre’nin Bir Şiiri ve İsmâîl Hakkı Bursevî’nin Şerhi

XIII. asırda yaşayan ve hayatı ile ilgili bilgiler muhtelif görüşleredayanmakla birlikte Yûnus Emre’nin şiirlerinden hareketle yapılan değerlendirmeler,tahliller ve araştırmalar, onun İslâmi anlayışla şekillenen dünyagörüşünü, insana bakışını, aşk anlayışını, hâsılı fikir dünyasını ortayakoymaktadır.Mutasavvıf olan ve tasavvufi şiirler söyleyen Yûnus Emre’nin şiirlerindedile getirdiği ve lirizmin hakim olduğu tasavvufi heyecanlar, onundil ve üslubuyla adeta kemale ulaşmıştır. Dili kullanmadaki başarısı, şiirlerindekidüşünce derinliği, lirizmi, samimi ve içten ifadeleriyle yaşadığıyüzyıldan itibaren hak ettiği şöhrete ulaşmıştır. Yûnus’un şairliği ile Türkçe’ninedebî dil olmasında ve paralelinde edebiyata olan katkısı da şüphesizdeğer biçilemeyecek cihettedir.Onun şiirleri, her döneme ve her kişiye hitab eden bir özellik taşımaktadır.Yaşadığı dönemden itibaren 8 asır geçmesine rağmen bugün hâlâonu anlamak ve yorumlamak üzere birçok tahlil, araştırma ve incelemeyapılmıştır ve yapılmaktadır.Hazırlanan bu çalışmada, Yûnus Emre’yi anlamak, onun his ve düşüncedünyasının ortaya çıkmasına katkı sağlamak amacıyla, Yûnus Emre’yeisnad edilen “Sırâtdan gel sıfâta anda safâ bulasın” mısraı ile başlayanşiirin, âlim ve mutasavvıf olan İsmâîl Hakkı Bursevî tarafından yapılanTürkçe şerhi Latin harflerine aktarılmıştır. Eser, Süleymaniye KütüphanesiEsad Efendi kataloğunda nr.1521/ vr.178,189 şeklinde kayıtlıdır.

A Poem of Yûnus Emre and İsmail Hakkı Burusevi's Exegesis of it

Evaluations, analysis and searches, which basing on his poems, about Yunus Emre, who lived in 13th century, explain his world view that is shaped by Islamic understanding, sight to humans, understanding about love, tolerance, his world of thought and idea etc. to a great extent. Information about his life is based on various rumors. Sufic enthusiasm, which is reflected in his poems and dominated by lyricism, reached maturity by language and wording of Yunus Emre, who is a Sufi and composes Sufic poetry. In parallel with his contribution to making Turkish a literary language, the contribution to literature of his beyond price. He managed that by his success in using language, depth of thinking in his thoughts, lyricism, and sincere and frank statements, which led him to reach the reputation that he deserved since the century he lived in. The topics in his poems are blended with sincerity and warmth, and also gained a feature of appealing to every era and every person. Although it has been 8 centuries since the era he lived, there has been many analysis and examination in order to understand and interpret him, even today. In this research, in order to understand Yunus Emre and contribute in revealing his sense and though world, the Turkish explanation of the poem, which starts with the verse of “Sırattan gel sıfata anda safa bulasın”, is transferred to the roman characters. Poem was registered to “Şerh-i Ebyât-ı Yunus Emre, Süleymaniye Ktp. Esad Efendi, nr. 1521,vr.178b,189a” from İsmail Hakkı Bursevi.

___

  • Aydın Yağcıoğlu, Songül, Yûnus Emre’nin Bir Şiiri ve İsmâîl Hakkı Bursevî’nin Şerhi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, Cilt/Sayı: 55, (2016-2), İstanbul 2016, s. 77-90.