Toplumsal cinsiyete bağımlı insani gelişme endeksi ile Türkiye'de 1999 ve 2002 yılları için seçmen kararlılığının ölçümü üzerine bir çalışma

1950'li yıllardan itibaren çok partili hayata geçişle birlikte, toplumsal muhayyiledeki devlet algısı önemli bir değişikliğe uğramasa da modernleşme sürecini etkileyen aktörler arasına toplum da katılmış, toplumsal talepler siyasetin şekillenmesinde belirleyici olmaya başlamıştır. Bir ülkedeki seçmenlerin siyasi tercih ve eğilimleri; toplumun demokratik birikimi, kurumlaşması, kültürü, refah düzeyi, ekonomik gelişmesi, yaşanan ekonomik dalgalanmalar, siyasi partilerin yapılanmaları ve işleyişi gibi pek çok ekonomik, sosyal ve kültürel faktörler ile korelasyona sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye'de 1999 ve 2002 yıllarında gerçekleştirilmiş olan genel seçimler sonucunda siyasi partilerin almış olduğu oy oranlan ile birlikte sadece sürekli olarak o ilde yaşayan nüfus oranlan dikkate alınarak illerin oluşturduğu kümeleme; illerin siyasi parti kategori oylanna göre yine iller düzeyinde önemli bir gösterge olan toplumsal cinsiyete bağlı insani gelişme endeksi ile birlikte değerlendirildiğinde, illerin nasıl bir homojen yapı gösterdiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. İller toplumsal cinsiyete bağlı insani gelişme endeksi ile birlikte eşik değerlerine göre oluşturulan sınıflama bazında farklı bir gruplama gösterirken, oluşturulan 4 siyasi parti kategorisine göre de farklı bir gruplama yapısı sergilemektedir.

Gender-related human development index in Turkey for 1999 and 2002: A study on measuring stability voters

Form 1950 multi-party life with the transition, the social imagination of the public preception of an altered although the modernization process that affect the actors among the communities that have joined the social demands of politics in shaping the marker has become. In a country that voters' political preferences and trends; society's democratic experience, institutions, healing, political party structures and funti-ons and many other economic, social and cultural factors have a correlation. In this study, in Turkey in 1999 and 2002 conducted the general elections as a result of the political parties have taken the votes with only constant that provinces in the population ratios by taking into account the province formed by the clustering and the province's political parties category, voting according to the still at the provincial level an important indicator of the-social with gender-related human development index was evaluated, the province has shown how a homogeneous structure were to be put forward. Gender-related human development index for provinces with thresholds established by different groups on the basis of classification, while the four political parties formed a group structure on different categories according to the shows.

___

  • Almond, G., Verba, S. (1963). The Civic Culture (Political Attidutes and Democracy in Five Nations). Princeton.
  • Akder, A. H., (1994). A Means to Closing Gaps; Disaggregated Human Development Index". Occasional Paper 18, New York: Human Development Report Office.
  • Uygur, S., Görmez, K., Uygur, S., Ayhan, S., Ekni, S., (2003). Seçmen Tercihleri ve Bu Tercihleri Etkileyen Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Faktörler Üzerine Aydın ili Örneği". Pamukkale Üniversitesi, 2003 EYS Kapsamında Konferanslar, Katkılı Bildiri Sunumu.
  • Hoşgör, Ş., Uygur, S., Görmez, K., Ayhan, S., Ekni, S., (2003). Türk Halkının Siyasal Kültürü ve Siyasi Parti Tercihlerini Etkileyen Faktörler. 3. istatistik Kongresi, Antalya, 2003, Katkılı Bildiri Sunumu.
  • Kalaycıoğlu, E. (1995). Türkiye'de Siyasal Kültür ve Demokrasi. Türk Demokrasi Vakfı Yayınları.
  • Mardin, Ş. (1991). Muhalefet ve Kontrol. iletişim Yayınları.
  • Özbudun, E. (1990). Türkiye'de Siyasal Kültür ve Demokrasi. Türk Demokrasi Vakfı ve 9 Eylül Üniversitesi Yayını.
  • Özbudun, E., (1995). Türkiye'de Devlet Seçkinleri ve Demokratik Siyasal Kültür. Türk Demokrasi Vakfı Yayını.
  • Poteman, C. (1989). The Civic Culture: A Philosophic Critique. Newbury Park: Sage Publications.
  • Sarıbay, A.Y., Öğin, S.S. (1999). Politikbi-lim. Alfa Yayınları.
  • Sarıbay, A.Y. (1992). Siyasal Sosyoloji. Gündoğan Yayınları.
  • SIS (State Institute of Statistics), (2001). Statistical Yearbook of Turkey. Ankara.
  • SIS, (2000). 2000 Census of Population Social and Economic Characteristics of Population. Ankara.
  • TESAV Yayınlan, (1995). Siyasi Partiler ve Demokrasi.
  • TÜSES Yayınları, (1999). Türkiye'de Siyasi Parti Seçmenleri ve Toplum Düzeni.
  • TESAV Yayınları, (1994). 27 Mart 1994 Yerel Seçimleri Sayısal ve Siyasal Değerlendirme.
  • TESAV Yayınlan, Erol, T. (1999). 18 Nisan 1999 Milletvekili Genel Seçimleri Sayısal ve Siyasal Değerlendirme.
  • Uygur, S., Can, A. (2000). 2000 Yılı için Türkiye'de Toplumsal Cinsiyete Bağlı insani Gelişme Endeksi Üzerine Bir Çalışma. 3. İstatistik Kongresi, Antalya, 2003, Poster Sunumu.
  • Uygur, S., Görmez, K., Ayhan, S. (2004). Türkiye'de Seçmen Kararlılığı Sosyo Kültürel Faktörler Açısından Bir Değerlendirme. 3. İstatistik Günleri Sempozyumu, 20-21 Mayıs 2004, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kuşadası, Poster Sunum.
  • www.un.org.tr/undp tur/Human report tr.htm. Erişim tarihi 03.06.2010.