Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Yönünden Anayasaya Aykırılığı Sorunu

Anayasa Mahkemesi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun (SSGSSK) bazı maddelerini Anayasaya aykırı bularak iptal etti ve yürütümünü de durdurdu. Sosyal güvenlik reformunun en önemli parçasını meydana getiren bu Kanunun iptali, reformun geleceğini tehlikeye sokacak bir etki yaratmıştır. Bu çalışmada mahkemenin iptal kararı genel olarak incelenmektedir. İncelememiz özellikle mahkemenin kanunun çeşitli maddelerini memurlar ve diğer kamu görevlileri bakımından Anayasanın Cumhuriyetin özelliklerine dair m.2, kanun önünde eşitliğe dair m.10 ve kamu hizmeti görevlileri ile ilgili hükümler üst başlığı altında memur ve diğer kamu görevlileri ile ilgili m.128 hükmüne dayalı olarak Kanunun memurlar ve diğer kamu görevlileri bakımından Anayasaya aykırı bulmasına ilişkin kararı ele alınmıştır. Bizce bu karar ile mahkeme SSGSSK ile norm ve standart birliği içinde bütün vatandaşları kapsayan bir düzenlemeyi memurlar ve diğer kamu görevlileri yönünden Anayasaya aykırı bulmak suretiyle çok tartışılabilecek bir karara imza atmıştır. Bu karar, kendine göre bir eşitlik tanımı yapan, sosyal güvenlik hakkının uluslararası ilkelerini göz ardı eden bir karar olup bizce yanlış bir karardır. Bir kanun hükmü Anayasaya aykırı olabilir. Ancak memurlar ve diğer kamu görevlileri bakımından Anayasaya aykırı, ancak diğer vatandaşlar bakımından Anayasaya aykırı olmaması gibi bir mahkeme kararını kabul etmek ve yerinde bulmak mümkün değildir.

The Problem of the Unconstitutionality of the Social Insurance and General Health Insurance Law Numbered 5510 in Respect to Civil Servants and the Other Public Personnel

The Turkish Constitutional Court has ruled that some articles of the Act number 5510 on the Social Insurance and General Health Insurance Act is unconstitutional. In this article the decision of the Constitutional Court has been examined and evaluated. Our critics on the decision is especially concentrated on one aspects of the decision. The Constitutional Court in its judicial decision dated December 15th, 2007 has found some articles of the law unconstitutional in respect to civil servants and the other public personnel but the same law is constitutional for the other normal citizens. By criticizing the decision, we try to explain that the decision of court is not acceptable from the point of constitutional law and social security law. If an article of a law or a law is unconstitutional for civil servants and the other public personnel

___

  • Aldıkaçtı, Orhan (1978) Anayasa Hukukumuzun Gelişmesi ve 1961 Anayasası, İstanbul.
  • Başterzi, Fatma (2006), Yaşlılık Sigortası, doktora tezi, TİSK Yayını No.275, Ankara.
  • Cemal, Hasan (2006), “Anayasa Mahkemesi ve Bazı Sorunlar” Milliyet, 21.12.2006.
  • Çelik, Aziz (2007), “Anayasa Mahkemesi “Sosyal Devlet İlkesini Görmezden Geldi” Birgün, 16.01.2007.
  • Erdoğan, Mustafa (2002), Anayasa ve Özgürlük, Yetkin Ankara.
  • Ekin, Nusret ve Yusuf Alper ve Tekin Akgeyik (1999), Türk Sosyal Güvenlik Sistemi’nde Arayı şlar: Özelleştirme ve Yeniden Yapılandırma, İTO Yayını No. 1999-69, İstanbul.
  • HAK-İŞ (1997), 2000’e Doğru Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sisteminin Geleceği, Ankara.
  • Karakaş, İsa ve Bekir Hançer (2006), Tüm Yönleriyle Sosyal Güvenlik Reformu, Ankara.
  • Kaplan, E. Tuncay (2006), “Anayasa Mahkemesinin 5510 Sayılı Yasanın Bazı Maddeleri Yürütülmesinin Durdurulmasına İlişkin Kararı Üzerine Düşünceler” Sosyal Güvenlik Dünyası, Kasım-Aralık s. 86 -88.
  • Mülkiyeliler Birliği (2006), Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Nisan, 54 sayfa (Yayınlanmamış Teksir Metin ) s. 19.
  • Özbek, Nadir (2006), Cumhuriyet Türkiyesi’nde Sosyal Güvenlik ve Sosyal Politikalar, Tarih Vakfı Yayını, İstanbul.
  • Şakar, Müjdat (1987), Türk Sosyal Güvenlik Hukukunda Yaşlıların Korunması, Yayınlanmamı ş Doktora Tezi, İstanbul.
  • Şakar, Müjdat (2004), Sosyal Sigortalar Uygulaması, İstanbul.
  • Şen, Murat (2003), Türkiye Cumhuriyeti’nin Onayladığı İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Alanı ndaki Çok Taraşı Uluslararası Sözleşmeler, TÜHİS Yayını, Ankara.
  • TİSK (2005), Sosyal Güvenlik Yasa Tasarıları nın Değerlendirilmesi Semineri, Ankara.
  • Tanör, Bülent (1987), Anayasa Hukukunda Sosyal Haklar, May Yayınları, İstanbul, s. 158
  • Tuncay, A. Can ve Ömer Emekçi (2005), Sosyal Güvenlik Hukuku Dersleri, İstanbul.