Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) modelleme: Trafik kazası bilgi sistemi

İnsan, makina, malzeme ve para gibi somut işletme kaynaklarına, son zamanlarda stratejik bir değere sahip ve kavramsal bir kaynak olan "bilgi" ilave edilmiştir. Yöneticiler, somut kaynakları yönetmek için kavramsal kaynakları kullanmaktadırlar. İşletmenin başarısında, yöneticiler tarafından verilen kararların rolü çok büyüktür. Yöneticilerin en önemli görevi, işletme için en doğru kararı, en kısa sürede verebilmektir. İyi karar ise, birtakım bilgilerin doğru, güncel ve zamanında üretilebilmesiyle orantılıdır. Karar verme sürecinde gerekli olan bu bilgiler, bilgi sistemlerince üretilmektedirler. Bu makalede, Trafik Kaza Bilgi Sisteminin modellenmesi amaçlanmıştır. Modellenen sistem, kaza tipleri, oluşları ve sebeplerine vb. dair bilgileri üretebilecek, önlemlerle ilgili kararların verilmesini kolaylaştıracaktır.

Management Information System (MIS) modelling traffic accident information system

In recent times, "information" which has a strategical importance and known as a conceptual source is added to concrete enterprise sources like man, machine, material and money. Managers use conceptual sources to control the concrete sources. In the success of the enterprise, the role of decisions given by managers is very important. The main task of managers is to take the optimal decision in the shortest time. Good decision is bounded with generation of information as actual, accurate and on time. These informations which are needed in decision making process, are generated by information systems. In this paper, a Traffic Accident Information System Modelling is aimed. The modelled system is going to generate information about accident type and causes and serves information to make the necessery decisions to get the preventions.

___

1. Kutay, F., 1989, Zaman Serilerinde Tahmin Teknikleri ve Box-Jenkins Modelleri, Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi (Ders Notları), Ankara, 1989.

2. Montgomery, D. C., Johnson, L. A., Forecasting and Time Series Analysis, McGraw-Hill, USA, 1976

3. Dizdar, E. N., Üretim Sistemlerinde Olası İş Kazaları İçin Bir Erken Uyarı Modeli, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara, 1998.

4. Dizdar, E. N., Tehlike Analiz Teknikleri, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (Ders Notları), Ankara, Ekim, 2001.

5. Gökçen, H., Yönetim Bilgi Sistemleri Analiz ve Tasarım Perspektifi, Epi Yayıncılık, Ankara, Türkiye, 2002.

6. Kroenke, D. M., Management Information Systems, 2nd Edition , Mc Graw Hill, U.S.A., 1992.

7. Stair, R. M., Principles of Information Systems, Body & Fraser Publishing Company, Boston. 1992.

8. James, O., Hicks, Jr., Management Information Systems, A User Perspective, 2nd Edition, West Company, Minnesota, 1987.

9. Aktaş, A. Z., Structured Analysis and Design of Information Systems, Englewood Cliffs, Prentice Hall, N.J., 1987.

10. Çınarbaş S., Coğrafi Bilgi Sistemi ile Destekli Kaza Analiz Sistemleri, Yüksek Lisans Tezi, 2001, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

11. Karakaya, A., Yönetim Bilgi Sisteminin Karar Vermeye Etkisi ve Tekstil İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma, Teknoloji, Yıl: 2 (3/4), s. 221-233, 1999.

12. Karakaya, A., Etkin Karar Vermede Yönetim Bilgi Sistemleri ve Türkiye’de Büyük Tekstil İşletmelerindeki Uygulamalarla İlgili Bir Araştırma, İnönü Üniversitesi, SBE (Yayınlanmamış Doktora Tezi), 1997.