Isı iletim katsayısının plaka metodu ile ölçülmesi

Bu çalışmada farklı yapı, yalıtım ve benzeri homojen veya homojene yakın gözenekli, lifli, taneli veya çok tabakalı malzemelerin ısı iletim katsayılarının ölçülmesi için bir deney düzeneğinin tasarımı ve imali yapılmıştır. $-20^circ C$ ile $100^circ C$ sıcaklık aralığında ısı iletim katsayısının belirlenmesinde kullanılmak üzere iki numuneli, plaka yöntemi ile hazırlanan deney düzeneği, ilgili Türk ve yabancı standardlara uygun olarak hazırlanmıştır. Hazırlanan bu düzenekte cam yünü, köpük (strafor) gibi yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayıları belirlenmiştir. Isı iletim katsayısı 2,3 W/mK den küçük olan yapı ve yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının belirlenmesinde kullanılan bu düzenekte soğutma su ile sıcaklık ölçümleri bakır/kanstıntın termokupıllarala yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, deney yöntemi ve yöntemin limitleri tartışılmıştır.

Measurement of thermal conductivity by plate method

In this study an experimental apparatus is disagned a constructed for the measurement of thermal conductivity of various insulating and constriction meterials which are homogenous or close to homogenous, porous, grainy or multilayer. The experimental apparatus which is prepared according to the guardedhot platemethod and for two samples, is designedaccording to the related Turkish and foreign stsndards. Using this apparatus the thermal conductivity off glass wool and foam are determined. In this apparatus, which can be used for the meterials whose thermal conductivity is less then 2,3 W/mK. Copper/constantin thermocouples are used for the temparature measurements. The results and experimental method are discussed.

___

1. ATAER, Ö.E., “Isı Aktarımı Ders Notları”, Gazi Üniversitesi, Eylül 1989

2. TYE, R.P., “Thermal Conductivity”, Volume 1 Dynatech Corporation Cambridge Massachusets, U.S.A. 1969.

3. TYE, R.P., “Thermal Conductivity”, Volume 2, Dynatech Corporation Cambridge Massachusets, U.S.A. 1969.

4. KÖKYAR, Ö. “Design of Thermal Conductivity Apparatus for Building and İnsulating Materials”, M.Sc. Thesis, Mechanical Engineering Department, M.E.T.U., Ankara, February 1962.

5. KÖKYAR, Ö. “İnşaat ve İzalasyon Malzemelerinin Isı Geçirgenlik Katsayılarının Ölçülmesi”, Mühendis ve Makina , Cilt 11, Sayı 125 Aralık 1967, s. 167-168.

6. GÖĞÜŞ, Y. “Isı İletim ve Yayınım Katsayılarının Kolaylıkla Ölçülmesi”, Mühendis ve Makina Clt 12, Sayı 143, Mayıs 1969, s.399-400.

7. QAYYUM, M.A., “İnvestigation of Steady and Periodic Heat Flow through Commposite Walls”, M.Sc Thesis, Mechanical Engineering Department M.E.T.U., Ankara, April 1969.

8. SERTÇELİK, Y., Variation of Thermal Conductance of Composite Structures by Inclination”, M. Sc. Thesis, Faculty of Engineering, M.E.T.U. ,November 1969.

9. “TS. 388 Plaka Metodu ile Isı İletkenliğinin Tayini” Türk Standardları Enstitüsü, Ankara, Nisan 1977.

10. “TS. 825 Binalarda Isı yalıtımı kuralları “, Türk Standardları Enstitüsü, Ankara, Mart 1989.

11. “BS. 874 Determining Thermal Insulating Properties; Part 2. Tests for Thermal Conductivity and Related Properties, Section 2.1 Guarded Hot-Plate, Method”, British Standards Institution, 1986.