Kömür sobasının üstten ve alttan beslemeli yakılarak emisyonlarının karşılaştırılması

Bu çalışmada, hava kirliliğini azaltabileceği düşüncesiyle, üstten beslemeli bir kömür sobası, bir takım ek mekanizmalar ile alttan beslenmeli duruma getirilmiş, böylece her iki durumda da çıkan baca gazı emisyonları karşılaştırılarak, çevre üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Yakıt olarak linyit kömürünün kullanıldığı deneylerde, toplam partikül madde emisyon miktarı alttan beslemede büyük ölçüde azalmış ve üstten beslemede Ringelmann skalasına göre 6 dereceye kadar çıkan partikül madde değişimi alttan beslemede en yüksek 4 dereceye çıkmıştır. Karbon monoksit (CO) emisyonu alttan beslemede %20’lik bir azalma gösterirken, azot oksit (NOx) ve kükürt dioksit (SO2) emisyonlarında önemli bir fark gözlenmiştir.

Comparison of the emissions of the coal stoves fed from the top and the bottom

In this study, a coal stove which is fed from the top was modified by some additional equipment and became feedable from the bottom, then chimney gas emissions of these two kinds of stove were compared and their effects on the environment were investigated. Used lignite coal as fuel, in the experiments, according to the Ringelmann scale, total particulate matter emission of the stove fed from the top, was at a maximum of 6, while it reached a maximum of 4 for the stove fed from the bottom. Carbon monoxide (CO) emission was reduced 20 % for the latter one, nitrogen oxide (NOx) and sulfur dioxide (SO2) emissions were not changed significantly.

___

1.Görmez, K., Çevre Sorunları ve Türkiye, Gazi Kitapevi, Ankara, 12-57, 2003.

2.Dales, J.H., Çevre Sorunlarının Hukuki ve Ekonomik Temelleri, Çev. İ. Orhan Türköz 13.

3.Okutan, H. Hava Kirliliği Kaynakları ve Kontrolü, Bölüm 1, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi,Gebze-Kocaeli, 1-14, 1993.

4.Ekinci, E., Hava Kirliliği Kaynakları ve Kontrolü, Bölüm 3, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi,Gebze-Kocaeli, 49-54, 1993.

5.Meriçboyu, A.E., Beker, Ü.G., Lüçükbayrak, S., Kömür Özellikleri, Teknolojisi ve Çevre İlişkileri,Editör Orhan Kural, Ankara, 573, 2003.

6.TSE EN 303-5, Türk Standardı, Kazanlar - Bölüm 5, Katı Yakıtlı Kazanlar - Elle ve Otomatik Yüklemeli, Anma Isı Gücü 300 kW'a Kadar - Terim ve Tarifler, Özellikler, Deneyler ve İşaretleme,TSE, Ankara, 22, 2001.
Technology-Cover
  • ISSN: 1302-0056
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: KARABÜK ÜNİVERSİTESİ