Ruminantların beslenmesinde korunmuş protein kullanımı üzerinde araştırmalar

Bu araştırma korunmuş proteinlerin gebeliğin son dönemindeki koyunların canlı ağırlığı ile kuzuların büyüme ve yaşama gücü üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile düzenlenmiştir. Araştırmada protein kaynağı olarak ayçiçeği tohumu küspesi (ATK), pamuk tohumu küspesi (PTK) ve soya küspesi (SK) kullanılmıştır. ATK, PTK ve SK ham protein içeriklerinin sırasıyla % 1.1, 0.9 ve 0.6' sı düzeyinde formaldehit ile işlenmiştir. Araştırmanın hayvan materyalini 3 yaşlı 120 baş Merinos koyun ve bunlardan doğan kuzular oluşturmuştur. Araştırmaya koyunların gebeliklerinin son 1.5 aylık dönemlerinde başlanmış ve kuzular 60 günlük yaşa ulaşıncaya kadar devam edilmiştir. Sonuç olarak, formaldehit ile işlenmiş protein kaynakları koyunların doğum sonrası canlı ağırlığını artırmış (P

Investigations on using protected protein in ruminants nutrition

This research was carried out to determine the effects of protected proteins during the last period of gestation in terms of liveweight of ewes and the growth and survival rates of their lambs. Sunflower meal (SFM), cottonseed meal (CSM) and soybean meal (SBM) were used as protein source. SFM, CSM and SBM treated with formaldehyde at the level of 1.1, 0.9 and 0.6 % of crude protein contents, respectively. 120 heads Merino ewes in the age of 3 years, and the lambs were used as the animal material. The research was started at the beginning of the last 1.5 months period of gestation and continued until the lambs were reached to 60 days age. Results indicated that, formaldehyde treated protein sources increased liveweight of ewes after the lambing (P

___

  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Klavuzu. Ankara Üniv. Zir. Fak. No:895, Ankara.
  • Ash, A. J. and B. W. Norton, 1987. Productivity of Australian cashmere goats grazing pangola grass pastures and supplemented with untreated and formaldehyde treated protein meals. Australian J. of Exp. Agr., 27, 779-784.
  • Church, D.C and J.P. Fontenot, 1979. Nitrogen metabolism and requirements. In: D.C Church (Editor), Digestive Physiology and Nutrition of Ruminants. Volume 2-Nutrition. Oxford Press, Portland, Oregon, pp. 25-55.
  • Çakır, A., S. Hâşimoğlu ve A. Aksoy, 1981. Çiftlik Hayvanlarının Uygulamalı Beslenme ve Yemlenmesi. Atatürk Üniv. Zir. Fak. s: 246-278.
  • Dawson, L. E. R., A. F. Carson and D. J. Kilpatrick, 1999. The effect of the digestible undegradable protein concentration of concantrates and protein source offered to ewes in late pregnancy on clostrum production and lamb preformance. Anim. Feed Sci. and Technol., 82, 21-36
  • Deniz, S. ve Ş.D. Tuncer, 1995. Bitkisel protein kaynaklarının formaldehit ile muamele edilmesinin, ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri ile bazı kan ve rumen sıvısı metabolitlerine etkisi. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci., 19,9-15.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici ve F. Gürbüz, 1983. İstatistik Metodları - 1.Ankara Üniv. Ziraat Fak. No.229, Ankara.
  • Ensminger, M. E., J. E. Oldfield and W. W. Heinemann, 1990. Feeds and Nutrition (2nd ed). The Ensminger Company, California.
  • Filya, i., A. Karabulut ve V. Akgündüz, 1996. Koç katımı ve gebeliğin son dönemdeki besleme düzeyinin koyunlarda döl verimi ile kuzularda büyüme ve yaşama gücü üzerine etkileri. Hayvancılık 96 Ulusal Kongresi. İzmir, s:248-256.
  • Filya, İ., A. Karabulut ve V. Akgündüz, 1999. Gebeliğin son döneminde farklı düzeylerde beslemenin koyunlarda canlı ağırlık ile kuzularda büyüme ve yaşama gücü üzerine etkileri. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci., 23, 95-99 (Ek sayı 1).
  • Freer, M. and H. Dove, 1984. Rumen degradation of protein in sunflower meal, rapeseed meal and lupin seed placed in nylon bags. Anim. Feed Sci. and Technol., 11, 87-101.
  • SAS., 1988. Statistical Analysis System®. User's Guide: Statistics, Version 6 Edition. SAS Inst., Inc., Cary, NC.
  • Sevgican, F., 1996. Ruminantlann Beslenmesi. Ege Üniv. Zir. Fak. No.524, Bornova, İzmir.
  • Teleni, E., J. B. Rowe, K, P. Croker, P. J. Murray and W. R. King, 1989. Lupins and energy-yielding nutrients in ewes . II. Responses in ovulation rate in ewes to increased availability of glucose, asetate and amino acids. Reproduction Fertility and Development., 1, 117-125.
  • Thomas, E., A. Trentle and W. Burroughs, 1979. Evaluation of protective agents applied to soybean meal and fed to cattle. I. Laboratory measurements. J. Anim Sci., 49,1337-1345.
  • Troccon, J. L. and M. Journet, 1979. Effect of supplying tanned feeds of good quality on the performance of female calves from birth to 3 months. Bulletin Technique, Centre de Recherches Zootechniques et Veterinaries de Theix. No :3, pp. 19-25.
  • Yalçın, S., A. Ş'ehu ve F. Karakaş, 1998. Ayçiçeği küspesinin formaldehit ve kan ile muamelesinin rumende parçalanma özellikleri ve etkin yıkılabilirliği üzerine etkisi. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci.. 22, 503-509.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kesikköprü Baraj Gölü'ndeki (Ankara) bir kafes ünitesinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yetiştiriciliğinin suyun fiziko-kimyasal özelliklerine etkisi

Serap PULATSÜ, Akasya AKÇORA, İlknur KARACA

Ankara-Dikilitaş Göleti tatlı su istakozu (Astacus leptodactylus Esch. 1823) populasyonunun incelenmesi

Gülten KÖKSAL, A. Şeref KORKMAZ, Mine KIRKAĞAÇ

Tokat yöresi şeftali ağaçlarından demir klorozunun önlenmesinde demir ve humat uygulamalarının etkinliği

M. Rüştü KARAMAN

Kızılcahamam Sey Kaplıcaları' nın termal turizm açısından değerlendirilmesi

Didem GÖYÜN, Nevin AKPINAR

Ruminantların beslenmesinde korunmuş protein kullanımı üzerinde araştırmalar

İsmail FİLYA, Ali KARABULUT, Leyla ŞENGÜL, Hülya HANOĞLU, Ekin SUCU

Ile de France (IF) x Akkaraman (AK) ($G_1$) melezi erkek kuzularda besi, kesim ve karkas özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar

Gürsel DELLAL, Fatin CEDDEN, Ali Murat TATAR

Asma, sığır kuyruğu ve yarpuz bitkileriyle boyanmış yün halı ipliklerinin kopma mukavemetleri

H. Sinem ŞANLI, Yahşi YAZICIOĞLU

Ordu yöresinde yetiştirelen fındık bitkisinin (Corylus avellana L.) beslenme durumunun toprak ve yaprak analizleriyle belirlenmesi

Ceyhan TARAKÇIOĞLU, Ali BAYRAK, Hülya KARABACAK, S. Rıfat YALÇIN, Mehmet KÜÇÜK

Dalgıç, tipi derinkuyu pompalarının jeneratörle çalıştırılma olanakları

Mustafa VATANDAŞ, Recai GÜRHAN

Determination of toxicity of pulp-mill effluents by using allium test

Rukiye TIPIRDAMAZ, Mahmut DOĞAN, A. Nihal GÖMÜRGEN, Dürdane KOLANKAYA