Kızılcahamam Sey Kaplıcaları' nın termal turizm açısından değerlendirilmesi

Bu araştırma, termal kaynakların turizm açısından değerlendirilmesine peyzaj mimarlığı açısından bir yaklaşım getirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kızılcahamam- Sey Kaplıcaları'nda örneklenen çalışmada, alanın doğal ve kültürel kaynakları analiz edilmiş ve, kaplıca kullanıcılarının sosyo-ekonomik yapısı ve talepleri de bir anket ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Ankara metropoliten alanının yakınında yer alan ve arkeolojik sit olan Kızılcahamam Sey Kaplıcaları'nın mevcut durumu, sorunları, bunların çözümleri ve kaynağın gelişim olanaklarına yer verilmiştir. Ayrıca, Kızılcahamam Sey Kaplıcaları'nın çağdaş bir kür merkezi olarak planlanması ve bunun uygulamaya geçirilebilmesinin gerek Ankara metropoliten kent halkının termal turizm beklentilerinin karşılanması gerekse yörenin sosyo-ekonomik kalkınması açısından önem taşıdığı vurgulanmıştır.

The evaluation of Kızılcahamam-Sey Baths in the framework of thermal tourism

This research was carried out to create an approach the evaluating of thermal resources in the framework of tourism from landscape architecture viewpoint. Within the research, the area's natural and cultural resources are analyzed and socio - economic structure of bath (spa) users and their demands are evaluated by a questionnaire. As a result, Kızılcahamam - Sey Spa's which is an archaeological site and close to the metropolitan Ankara; present condition, problems, their solutions and resource's development possibilities are discussed. Additionally, the importance of the planning Kızılcahamam - Sey Spa's as a contemporary cure center and it's application to answer thermal tourism expectations of Ankara citizen as well as area's socio-economic development are emphasized.

___

  • Anonim, 1994. T.C. Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kararı. Karar. Toplantı tarihi ve no: 7.2.1994, 278. Karar tarihi ve no: 7.2.1994, 3393. Ankara.
  • Anonim, 1996. Türkiye Jeotermal Kaynaklar Etüdü. Maden Tektik Arama Genel Müdürlüğü, s.44-48, Ankara.
  • Kahraman, N. 1978.Türkiye'de Sağlık Turizmi. T.C. Turizm Bankası AŞ. Matbaası, Ankara.
  • Kaya, S.,M. Erdoğan, A. Özme, 1993. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü, Rapor sayı: 2034, Ankara.
  • Koçak, A. 1979. Sey Hamamı Kaplıcası Hidrojeoloji Etüdü. Hizmete Özel Derleme. No: 6445, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Mertoğlu, O. 1992. Jeotermal kaynakların çevreye müspet katkısı ve termalizm. Amfora Dergisi. Mart sayısı. İstanbul.
  • Özbek, T. ve A. Koçak, 1983 Sey Hamamı Kaplıcaları Koruma Alanları Raporu. Hizmete özel derleme. No: 7381, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Şimşek, Ş., E. Şamilgil ve M. F. Akkuş, 198.1. Türkiye'nin jeotermal enerjisi potansiyeli ve yararlanma olanakları. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklan Semineri. İEEİ Genel Direktörlüğü. Ankara.
  • Ülker, i. 1994. Sağlık Turizmi - Kaynaklar - Planlama -Tanıtım. T.C. Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri, Ankara.
  • Yılmaz, O. 1987. Yalova-Termal Yöresinin Turistik Planlamasında Peyzaj Mimarlığı Kriterlerinin Saptanması. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ordu yöresinde yetiştirelen fındık bitkisinin (Corylus avellana L.) beslenme durumunun toprak ve yaprak analizleriyle belirlenmesi

Ceyhan TARAKÇIOĞLU, Ali BAYRAK, Hülya KARABACAK, S. Rıfat YALÇIN, Mehmet KÜÇÜK

Asma, sığır kuyruğu ve yarpuz bitkileriyle boyanmış yün halı ipliklerinin kopma mukavemetleri

H. Sinem ŞANLI, Yahşi YAZICIOĞLU

Determination of toxicity of pulp-mill effluents by using allium test

Rukiye TIPIRDAMAZ, Mahmut DOĞAN, A. Nihal GÖMÜRGEN, Dürdane KOLANKAYA

Kızılcahamam Sey Kaplıcaları' nın termal turizm açısından değerlendirilmesi

Didem GÖYÜN, Nevin AKPINAR

Ile de France (IF) x Akkaraman (AK) ($G_1$) melezi erkek kuzularda besi, kesim ve karkas özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar

Gürsel DELLAL, Fatin CEDDEN, Ali Murat TATAR

Ruminantların beslenmesinde korunmuş protein kullanımı üzerinde araştırmalar

İsmail FİLYA, Ali KARABULUT, Leyla ŞENGÜL, Hülya HANOĞLU, Ekin SUCU

Ankara-Dikilitaş Göleti tatlı su istakozu (Astacus leptodactylus Esch. 1823) populasyonunun incelenmesi

Gülten KÖKSAL, A. Şeref KORKMAZ, Mine KIRKAĞAÇ

Tokat yöresi şeftali ağaçlarından demir klorozunun önlenmesinde demir ve humat uygulamalarının etkinliği

M. Rüştü KARAMAN

Dalgıç, tipi derinkuyu pompalarının jeneratörle çalıştırılma olanakları

Mustafa VATANDAŞ, Recai GÜRHAN

Kesikköprü Baraj Gölü'ndeki (Ankara) bir kafes ünitesinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yetiştiriciliğinin suyun fiziko-kimyasal özelliklerine etkisi

Serap PULATSÜ, Akasya AKÇORA, İlknur KARACA