Asma, sığır kuyruğu ve yarpuz bitkileriyle boyanmış yün halı ipliklerinin kopma mukavemetleri

Asma, sığır kuyruğu ve yarpuz bitkileri yüne göre %100 oranında alınarak ön mordanlama yöntemi ile boyama yapılmıştır. Boyama sırasında yüne göre %3 ve %5 oranlarında alınan potasyum bikromat, demir sülfat ve bakır sülfat mordanları 30 dakika ve 60 dakika uygulanarak toplam 36 boyama elde edilmiştir. Boyanmış yün ipliklerden elde edilen renkler adlandırılarak ipliklerin kopma mukavemetleri değerlendirilmiştir.

Tensile strength of wool carpet yarns dyed with grape leaves, mullein and pennyroyal

Grape leaves, mullein and pennyroyal plants were prepared in the ratio of 100% according to the weight of the wool with pre-mordanting were dyed. During the dyeing process potassium-bicromate, ferro-sülfate and copper-sülfate mordants were taken in the ratios of 3% and 5% according to the weight of the wool and processed for 30 and 60 minutes. Totally 36 processes were done. Colours which are obtained from dyed wool carpet yarns were labeled and evaluated tensile strength.

___

  • Anonim, 1991. Bitkilerden Elde Edilen Boyalarla Yün Liflerinin Boyanması. T. C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı. Küçük Sanatlar Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü, 167 s, Ankara.
  • Anonim, 1996. Tekstil-Paketlerden Alınan İplikler-Tek İpliğin Kopma Mukavemetinin ve Kopma Uzamasının Tayini. Türk Standartları Enstitüsü, TS 245 EN ISO 2062/Nisan, Ankara.
  • Eyüboğlu, Ü., İ. Okaygün ve F. Yaraş, 1983. Doğal Boyalarla Yün Boyama Uygulamalı ve Geleneksel Yöntemler, Özkur Basımevi, 138 s, İstanbul.
  • Harmancıoğlu, M. 1955. Türkiye'de Bulunan Önemli Bitki Boyalarından Elde Olunan Renklerin Çeşitli Müessirlere Karşı Yün Üzerindeki Haslık Dereceleri, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları:77, Çalışmalar: 41, Ankara Üniv. Basımevi, Ankara.
  • Kayabaşı, N. ve S. Etikan, 1999. Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Tarım Bilimleri Dergisi, 5 (2) 36-40.
  • Kayabaşı, N., S. Etikan ve H. S. Şanlı, 1999. Yün halı ipliklerinin mordan ile işlem görme şeklinin bazı bitkilerin renkleri ve haslıkları üzerine etkisi. 2000'li Yıllarda Türkiye'de Geleneksel Türk El Sanatlarının Sanatsal, Tasarımsal ve Ekonomik Boyutu Sempozyumu Bildirileri. Kültür Bakanlığı Yayınları: 2301, Ankara.
  • Şanlı, H. S. 2001. Bazı Boya Bitkileriyle İpekli Tekstil Ürünlerinin Boyanması ve Haslık Değerlerinin Belirlenmesi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi (Basılmamış).
  • Uğur, G. 1988. Türk Halılarında Doğal Renkler ve Boyalar. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Genel Yayın No:289, Sanat Dizisi: 42, Ajans-Türk Matbaacılık Sanayi A. Ş., Ankara.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat yöresi şeftali ağaçlarından demir klorozunun önlenmesinde demir ve humat uygulamalarının etkinliği

M. Rüştü KARAMAN

Ruminantların beslenmesinde korunmuş protein kullanımı üzerinde araştırmalar

İsmail FİLYA, Ali KARABULUT, Leyla ŞENGÜL, Hülya HANOĞLU, Ekin SUCU

Ordu yöresinde yetiştirelen fındık bitkisinin (Corylus avellana L.) beslenme durumunun toprak ve yaprak analizleriyle belirlenmesi

Ceyhan TARAKÇIOĞLU, Ali BAYRAK, Hülya KARABACAK, S. Rıfat YALÇIN, Mehmet KÜÇÜK

Ankara-Dikilitaş Göleti tatlı su istakozu (Astacus leptodactylus Esch. 1823) populasyonunun incelenmesi

Gülten KÖKSAL, A. Şeref KORKMAZ, Mine KIRKAĞAÇ

Determination of toxicity of pulp-mill effluents by using allium test

Rukiye TIPIRDAMAZ, Mahmut DOĞAN, A. Nihal GÖMÜRGEN, Dürdane KOLANKAYA

Kızılcahamam Sey Kaplıcaları' nın termal turizm açısından değerlendirilmesi

Didem GÖYÜN, Nevin AKPINAR

Kesikköprü Baraj Gölü'ndeki (Ankara) bir kafes ünitesinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yetiştiriciliğinin suyun fiziko-kimyasal özelliklerine etkisi

Serap PULATSÜ, Akasya AKÇORA, İlknur KARACA

Dalgıç, tipi derinkuyu pompalarının jeneratörle çalıştırılma olanakları

Mustafa VATANDAŞ, Recai GÜRHAN

Asma, sığır kuyruğu ve yarpuz bitkileriyle boyanmış yün halı ipliklerinin kopma mukavemetleri

H. Sinem ŞANLI, Yahşi YAZICIOĞLU

Ile de France (IF) x Akkaraman (AK) ($G_1$) melezi erkek kuzularda besi, kesim ve karkas özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar

Gürsel DELLAL, Fatin CEDDEN, Ali Murat TATAR