Ankara’da elma kırmızı gal yaprakbiti, Dysaphis devecta Walk. Homoptera, Aphididae ’da avcı Coccinellidae Coleoptera türleri

Ankara’da 2002 yılında yürütülen bu çalışmada elmada gal oluşturan Dysaphis devecta Walk‘da avcı Coccinellidae türleri belirlenmiş ve bu türlerin bulunma oranları verilmiştir. Elma kırmızı gal yaprakbiti, D. devecta Ankara’da elma ağaçlarında önemli bir zararlıdır. Bu yaprakbitlerinde avcı Coccinellidae familyasından 5 tür ve 1 alttür tespit edilmiştir. Bunlar; Adalia bipunctata L , A. fasciatopunctata revelierei Muls. , Coccinella septempunctata L., Exochomus quadripustulatus L. , Oenopia conglobata L. ve Scymnus subvillosus Goeze ’dur. Coccinellidlerden A. bipunctata’nın en fazla bulunan tür olduğu, bu türü A. fasciatopunctata revelierei’nin izlediği C. septempunctata’nın ise en az bulunan tür olduğu saptamıştır. Coccinellidlerin mayıs sonunda en yüksek oranda bulundukları haziran ortalarına doğru sayılarının azaldığı temmuz başından itibaren tekrar sayılarının yükseldiği görülmüştür

Predator species of Coccinellidae Coleoptera of Dysaphis devecta Walk. Homoptera, Aphididae Rosy Leaf-curling aphid on Apple in Ankara

Predator Coccinellidae species of Dysaphis devecta Walk, gall-making aphid of apple and their incidence ratio were investigated during 2002 in Ankara in this study. Rosy Leaf-curling aphid, D. devecta is an important pest of apple in Ankara. 5 species and 1 subspecies from the family Coccinellidae were detected as the species feeding on D. devecta. These species were: Adalia bipunctata L , A. fasciatopunctata revelierei Muls. , Coccinella septempunctata L., Exochomus quadripustulatus L. , Oenopia conglobata L. and Scymnus subvillosus Goeze . Adalia bipunctata was the most commonly found predator among the coccinellid species and this was followed by A. fasciatopunctata revelierei while C. septempunctata was the less commonly found species. It was detected that coccinellids were present at maximum ratio in May, but this was lowered by mid June. Coccinellid intensity has increased again by July

___

  • Aslan, M. ve N. Uygun. 2005. The Aphidophagus coccinellid (Coleoptera: Coccinellidae) species in Kahramanmaraş, Turkey. Türk. J. Zool. 29:1-8.
  • Atakan, E. ve A. F. Özgür. 1994. Pamuk tarlasında erken mevsimde Aphis gossypii Glover (Homoptera, Aphididae) populasyon gelişmesinde doğal düşman etkinliğinin araştırılması. Türkiye III. Biyolojik Mücadele Kongresi Bildirileri, 459-470. 25-28 Ocak 1994, İzmir.
  • Atakan, E. ve A. F. Özgür. 1996. Pamuk tarlasında erken mevsimde Aphis craccivora Koch, Aphis gossypii Glover (Homoptera, Aphididae) ve bunların doğal düşmanlarının populasyon değişimlerinin araştırılması. Türk. Entomol. Derg. 20 (3): 187-197.
  • Aydoğdu, S. ve S. Toros. 1987. Erzincan ili ve çevresinde Lepidosaphes ulmi L. (Homoptera: Diaspididae)’ nin biyo-ökolojisi ve özellikle doğal düşmanları üzerine araştırmalar. Bit. Kor. Bült. 27 (3-4): 147-178
  • Bayhan, Ö. S., M. R. Ulusoy ve S. Toros. 2003. Determination of Aphididae (Homoptera) fauna of Diyarbakır Province of Turkey. Türk. Entomol. Derg. 27 (4): 253-268.
  • Bayram, Ş. 2008. Ankara’da Karaağaç (Ulmus glabra Mill.)’da gal yapan yaprakbitlerinde avcı Coccinellidae (Coleoptera), Chrysopidae ve Hemerobiidae (Neuroptera) familyasina bağlı türler.Tarım Bilimleri Dergisi 14(4):386-393.
  • Bolu, H., L. Gencer ve İ. Özgen. 2006. Infestation rates and natural enemies of Mercetaspis halli (Green) (Homoptera: Diaspididae) with new records from Turkey. J. Ent. Res. Soc. 8 (2): 1-5.
  • Düzgüneş, Z., S. Toros, N. Kılımçer ve B. Kovancı. 1982. Ankara İlinde bulunana Aphidoidea türlerinin parazitoit ve predatörlerinin tesbiti. Tarım ve Orm. Bak. Zir. Müc. Ve Zir. Kar. Gn. Md. Yayın Şb., 251s.
  • Elmalı, M. 1998. Russian wheat aphid in Konya province.
  • Yücel, S., N. Yaşarakıncı, U. Ekmekçi, N. Altın, S. Tokgönül, N.
  • Euphytica 100: 69–76.
  • Erol, T. ve B. Yaşar. 1996. Van ili elma bahçelerinde bulunan zararlı türler ile doğal düşmanları. Türk. Entomol. Derg. 20 (4): 281-293.
  • Erler, F. 2002. Antalya İli’nde Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae)’nin avcı doğal düşmanları ve bunların ilaçlanan ve ilaçlanmayan armut bahçelerindeki populasyon durumları. Türkiye 5. Biyolojik Mücadele Kongresi Bildirileri, 117-126. 4-7 Eylül 2002, Erzurum.
  • Görür, G., 2004. Aphid (Homoptera: Aphididae) species on pome fruit trees in Niğde Province of Turkey. Türk. Entomol. Derg. 28 (1): 21-26.
  • Hıncal, P., A. Uzun, O. Özmen, M. Büyük, H. Bulut ve M. Aydemir. 2000. Nohutta Entegre Mücadele Teknik Talimatı. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Gn. Md. Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, 43s.
  • Karaca, İ., Y. Karsavuran, M. Avcı, O. Demirözer, B. Aslan, E. Sökeli ve H. S. Bulut. 2006. Isparta İlinde Coleoptera takımına ait türler üzerinde faunistik çalışmalar. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10 (2): 180-184.
  • Lodos, N., 1982. Türkiye Entomolojisi, Genel, Uygulamalı ve Faunistik. Cilt II Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 429, Ege Üniversitesi Matbası, Bornova-İzmir, 591s.
  • Ölmez, S. ve M. R. Ulusoy. 2002. Diyarbakır İlinde Aphidoidea üst familyasına bağlı türlerin predatörlerinin saptanması. Türkiye 5. Biyolojik Mücadele Kongresi, Bildirileri 237-246. 4-7 Eylül 2002, Erzurum.
  • Öncüer, C. 1991. Türkiye Bitki Zararlısı Böceklerin Parazit ve Predatör Kataloğu. I. Basım, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:505, E. Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir, 974s.
  • Özgen, İ., ve Y. Karsavuran. 2005. Antepfıstığı ağaçlarında zararlı (Homoptera: saptanması üzerinde araştırmalar. Türk. Entomol. Derg. 29 (4): 309-316.
  • (Archangelskaya) düşmanlarının
  • Diaspididae)’nin doğal
  • Pala, Y., A. Nogay, E. Damgacı, M. Altın, H. Bulut ve M. Aydemir. 2001. Zeytin Bahçelerinde Entegre Teknik Talimatı. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal araştırmalar Genel Müdürlüğü. 84s.
  • Toros, S., B. Yaşar, M. S. Özgökçe ve İ. Kasap. 1996. Van İlinde Aphidoidea (Homoptera) üstfamilyasına bağlı türlerin saptanması üzerinde çalışmalar. Türkiye III. Entomoloji Kongresi Bildirileri, 549-556. 24-28 Eylül 1996, Ankara
  • Toros, S., N. Uygun, R. Ulusoy, S. Satar ve I. Özdemir. 2002. Doğu Akdeniz Bölgesi Aphidoidea Türleri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, 108 pp.
  • Tuatay, N. ve G. Remaudiére. 1964. Premiere contribution au cataloque des Aphididae (Hom.) de la Turquie. Rev. de Path. Veg. Et Ent. Agr. De Pr. 43 (4): 243-278.
  • Tuncer, C., O. Ecevit ve I. Akça. 1996.Observations on biology of the Filbert Aphid (Myzocallis coryli, Homoptera: Aphididae) in hazelnut orchards. IV. International Symposium on Hazelnut Ordu, Turkey, July 30-August 2,1996, Abstracts s60.
  • Yayla, A. 1983. Antalya İli zeytin zararlıları ile doğal düşmanlarının Tespiti Üzerinde Ön Çalışmalar. Bitki Koruma Bülteni 23(4): 188-206. Üstün, E. Ulutaş, M. Yurtmen ve G. Ülke. 2002. Örtüaltı Sebze Yetiştiriliciğinde Entegre Mücadele Teknik Talimatı. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı,141s.
  • Uygun, N.,1981. Türkiye Coccinellidae Faunası Üzerinde Taksonomik Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:157, Bilimsel Araştırma ve İnceleme Tezleri: 48, Adana, 110s.
  • Zeki, C., T. Demir, M. Kılıç., İ. Kural, O. Çakır, S. Tokgönül, B. Hepdurgun, S. Çalı ve S. Aydoğdu. 1998. Elma Bahçelerinde Entegre Mücadele Teknik Talimatı. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal araştırmalar Genel Müdürlüğü. 81s.
  • Zeren, O., 1989. Çukurova Bölgesi’nde sebzelerde zararlı olan yaprakbiti türleri, konukçuları, zararları ve doğal düşmanları üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayın No: Bk 4, 203s.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Artemisia cinsinin iki türünün Artemisia fragrans Willd., A.absinthium L. karyolojik incelenmesi ve karyotip analizi

Ali NAZIRZADEH, Eissa ZARİFİ, Sam MOKHTARZADEH, Celal ER

Kent parklarında görsel peyzaj algısının değerlendirilmesi

Işıl ÇAKCI, Hayran ÇELEM

Graphosoma lineatum L. Heteroptera, Pentatomidae ’un farklı besinlerdeki biyolojik parametrelerinin belirlenmesi

Erhan KOÇAK, H. Tevfik EMRE, Ali Kürşat ŞAHİN, Aydemir BARIŞ, Atilla GÖKDOĞAN, M. Selçuk BAŞARAN, G&ouml -, Atilla KDOGAN

Çeşit ve Sıra Aralığının Nohut Cicer arietinum L Yağının Tokoferol ve Sterol Bileşimine Etkileri

Muhammad ZİA-UL-HAQ, Shakeel AHMAD, Mansoor AHMAD, Shahid IQBAL, Khalid Mahmood KHAWAR

Türkiye’de Yarı-Kurak Bölgelerde Kırsal Fakirlik Riski Üzerine Bir Araştırma: Kırıkkale ili Merkez ilçesi

F.füsun TATLIDİL, İlkay DELLAL, Gülşen KESKİN

Farklı dikim derinliklerinin ve soğan boylarının safranın Crocus sativus L. verim ve verim kriterlerine etkisi

Arif İPEK, Neset ARSLAN, Ercüment SARIHAN

Asma Kallus Kültürlerinde trans-Resveratrol Üretiminin Uyarılması Üzerine Kallus Yaşı, UV Işını Uygulama ve İnkübasyon Sürelerinin Etkisi

Nurhan KESKİN, Birhan KUNTER

Düzce Asarsuyu Havzası peyzaj değerlendirmesi ve yönetim modelinin geliştirilmesi

Osman UZUN, Oguz YILMAZ

Türkiye’de Yetişen Bazı Seçilmiş Karadelice Olea oleaster L. Ekotiplerinin Moleküler Tanımlaması

Mücahit Taha OZKAYA, Erkan ERGÜLEN, Salih ÜLGER, Nejat ÖZİLBEY

Keçilerde doğum ağırlığı üzerine doğum tipi X cinsiyet etkileşimi ve akrabalı yetişmenin etkisi

Türker SAVAŞ