Ankara'da Elma kırmızı gal yaprakbiti, Dysaphis devecta Walk. (homoptera, aphididae)'da avcı coccinellidae (Coleoptera) türleri

Ankara’da 2002 yılında yürütülen bu çalısmada elmada gal olusturan Dysaphis devecta Walk‘da avcı Coccinellidae türleri belirlenmis ve bu türlerin bulunma oranları verilmistir. Elma kırmızı gal yaprakbiti, D. devecta Ankara’da elma agaçlarında önemli bir zararlıdır. Bu yaprakbitlerinde avcı Coccinellidae familyasından 5 tür ve 1 alttür tespit edilmistir. Bunlar; Adalia bipunctata (L), A. fasciatopunctata revelierei (Muls.), Coccinella septempunctata L., Exochomus quadripustulatus (L.), Oenopia conglobata (L.) ve Scymnus subvillosus (Goeze)’dur. Coccinellidlerden A. bipunctata’nın en fazla bulunan tür oldugu, bu türü A. fasciatopunctata revelierei’nin izledigi C. septempunctata’nın ise en az bulunan tür oldugu saptamıstır. Coccinellidlerin mayıs sonunda en yüksek oranda bulundukları haziran ortalarına dogru sayılarının azaldıgı temmuz basından itibaren tekrar sayılarının yükseldigi görülmüstür.

Predator species of coccinellidae (Coleoptera) of Dysaphis devecta Walk. (homoptera, aphididae) rosy leaf-curling aphid on apple in Ankara

Predator Coccinellidae species of Dysaphis devecta Walk, gall-making aphid of apple and their incidence ratio were investigated during 2002 in Ankara in this study. Rosy Leaf-curling aphid, D. devecta is an important pest of apple in Ankara. 5 species and 1 subspecies from the family Coccinellidae were detected as the species feeding on D. devecta. These species were: Adalia bipunctata (L), A. fasciatopunctata revelierei (Muls.), Coccinella septempunctata L., Exochomus quadripustulatus (L.), Oenopia conglobata (L.) and Scymnus subvillosus (Goeze). Adalia bipunctata was the most commonly found predator among the coccinellid species and this was followed by A. fasciatopunctata revelierei while C. septempunctata was the less commonly found species. It was detected that coccinellids were present at maximum ratio in May, but this was lowered by mid June. Coccinellid intensity has increased again by July.

___

  • Aslan, M. ve N. Uygun. 2005. The Aphidophagus coccinellid (Coleoptera: Coccinellidae) species in Kahramanmaras, Turkey. Türk. J. Zool. 29:1-8.
  • Atakan, E. ve A. F. Özgür. 1994. Pamuk tarlasında erken mevsimde Aphis gossypii Glover (Homoptera, Aphididae) populasyon gelismesinde dogal düsman etkinliginin arastırılması. Türkiye III. Biyolojik Mücadele Kongresi Bildirileri, 459-470. 25-28 Ocak 1994, İzmir.
  • Atakan, E. ve A. F. Özgür. 1996. Pamuk tarlasında erken mevsimde Aphis craccivora Koch, Aphis gossypii Glover (Homoptera, Aphididae) ve bunların dogal düsmanlarının populasyon degisimlerinin arastırılması. Türk. Entomol. Derg. 20 (3): 187-197.
  • Aydogdu, S. ve S. Toros. 1987. Erzincan ili ve çevresinde Lepidosaphes ulmi L. (Homoptera: Diaspididae)’ nin biyo-ökolojisi ve özellikle dogal düsmanları üzerine arastırmalar. Bit. Kor. Bült. 27 (3-4): 147-178
  • Bayhan, Ö. S., M. R. Ulusoy ve S. Toros. 2003. Determination of Aphididae (Homoptera) fauna of Diyarbakır Province of Turkey. Türk. Entomol. Derg. 27 (4): 253-268.
  • Bayram, S. 2008. Ankara’da Karaagaç (Ulmus glabra Mill.)’da gal yapan yaprakbitlerinde avcı Coccinellidae (Coleoptera), Chrysopidae ve Hemerobiidae (Neuroptera) familyasina baglı türler. Tarım Bilimleri Dergisi 14(4):386-393.
  • Bolu, H., L. Gencer ve İ. Özgen. 2006. Infestation rates and natural enemies of Mercetaspis halli (Green) (Homoptera: Diaspididae) with new records from Turkey. J. Ent. Res. Soc. 8 (2): 1-5.
  • Düzgünes, Z., S. Toros, N. Kılımçer ve B. Kovancı. 1982. Ankara İlinde bulunana Aphidoidea türlerinin parazitoit ve predatörlerinin tesbiti. Tarım ve Orm. Bak. Zir. Müc. Ve Zir. Kar. Gn. Md. Yayın Sb., 251s.
  • Elmalı, M. 1998. Russian wheat aphid in Konya province. Euphytica 100: 69–76.
  • Erol, T. ve B. Yasar. 1996. Van ili elma bahçelerinde bulunan zararlı türler ile dogal düsmanları. Türk. Entomol. Derg. 20 (4): 281-293.
  • Erler, F. 2002. Antalya İli’nde Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae)’nin avcı dogal düsmanları ve bunların ilaçlanan ve ilaçlanmayan armut bahçelerindeki populasyon durumları. Türkiye 5. Biyolojik Mücadele Kongresi Bildirileri, 117-126. 4-7 Eylül 2002, Erzurum.
  • Görür, G., 2004. Aphid (Homoptera: Aphididae) species on pome fruit trees in Nigde Province of Turkey. Türk. Entomol. Derg. 28 (1): 21-26.
  • Hıncal, P., A. Uzun, O. Özmen, M. Büyük, H. Bulut ve M. Aydemir. 2000. Nohutta Entegre Mücadele Teknik Talimatı. T.C. Tarım ve Köyisleri Bakanlıgı Tarımsal Arastırmalar Gn. Md. Bitki Saglıgı Arastırmaları Daire Baskanlıgı, 43s.
  • Karaca, İ., Y. Karsavuran, M. Avcı, O. Demirözer, B. Aslan, E. Sökeli ve H. S. Bulut. 2006. Isparta İlinde Coleoptera takımına ait türler üzerinde faunistik çalısmalar. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10 (2): 180-184.
  • Lodos, N., 1982. Türkiye Entomolojisi, Genel, Uygulamalı ve Faunistik. Cilt II Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 429, Ege Üniversitesi Matbası, Bornova-İzmir, 591s.
  • Ölmez, S. ve M. R. Ulusoy. 2002. Diyarbakır İlinde Aphidoidea üst familyasına baglı türlerin predatörlerinin saptanması. Türkiye 5. Biyolojik Mücadele Kongresi, Bildirileri 237-246. 4-7 Eylül 2002, Erzurum.
  • Öncüer, C. 1991. Türkiye Bitki Zararlısı Böceklerin Parazit ve Predatör Katalogu. I. Basım, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:505, E. Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir, 974s.
  • Özgen, İ., ve Y. Karsavuran. 2005. Antepfıstıgı agaçlarında zararlı Lepidosaphes pistaciae (Archangelskaya) (Homoptera: Diaspididae)’nin dogal düsmanlarının saptanması üzerinde arastırmalar. Türk. Entomol. Derg. 29 (4): 309-316.
  • Pala, Y., A. Nogay, E. Damgacı, M. Altın, H. Bulut ve M. Aydemir. 2001. Zeytin Bahçelerinde Entegre Teknik Talimatı. T. C. Tarım ve Köyisleri Bakanlıgı Tarımsal arastırmalar Genel Müdürlügü. 84s.
  • Toros, S., B. Yasar, M. S. Özgökçe ve İ. Kasap. 1996. Van İlinde Aphidoidea (Homoptera) üstfamilyasına baglı türlerin saptanması üzerinde çalısmalar. Türkiye III. Entomoloji Kongresi Bildirileri, 549-556. 24-28 Eylül 1996, Ankara,
  • Toros, S., N. Uygun, R. Ulusoy, S. Satar ve I. Özdemir. 2002. Dogu Akdeniz Bölgesi Aphidoidea Türleri. T.C. Tarım ve Köyisleri Bakanlıgı, Tarımsal Arastırmalar Genel Müdürlügü, 108 pp.
  • Tuatay, N. ve G. Remaudiére. 1964. Premiere contribution au cataloque des Aphididae (Hom.) de la Turquie. Rev. de Path. Veg. Et Ent. Agr. De Pr. 43 (4): 243-278.
  • Tuncer, C., O. Ecevit ve I. Akça. 1996. Observations on biology of the Filbert Aphid (Myzocallis coryli, Homoptera: Aphididae) in hazelnut orchards. IV. International Symposium on Hazelnut Ordu, Turkey, July 30-August 2,1996, Abstracts s60.
  • Yayla, A. 1983. Antalya İli zeytin zararlıları ile dogal düsmanlarının Tespiti Üzerinde Ön Çalısmalar. Bitki Koruma Bülteni 23(4): 188-206.
  • Yücel, S., N. Yasarakıncı, U. Ekmekçi, N. Altın, S. Tokgönül, N. Üstün, E. Ulutas, M. Yurtmen ve G. Ülke. 2002. Örtüaltı Sebze Yetistiriliciginde Entegre Mücadele Teknik Talimatı. T. C. Tarım ve Köyisleri Bakanlıgı Tarımsal Arastırmalar Genel Müdürlügü Bitki Saglıgı Arastırmaları Daire Baskanlıgı,141s.
  • Uygun, N.,1981. Türkiye Coccinellidae Faunası Üzerinde Taksonomik Arastırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:157, Bilimsel Arastırma ve nceleme Tezleri: 48, Adana, 110s.
  • Zeki, C., T. Demir, M. Kılıç., İ. Kural, O. Çakır, S. Tokgönül, B. Hepdurgun, S. Çalı ve S. Aydogdu. 1998. Elma Bahçelerinde Entegre Mücadele Teknik Talimatı. T. C. Tarım ve Köyisleri Bakanlıgı Tarımsal arastırmalar Genel Müdürlügü. 81s.
  • Zeren, O., 1989. Çukurova Bölgesi’nde sebzelerde zararlı olan yaprakbiti türleri, konukçuları, zararları ve dogal düsmanları üzerinde arastırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayın No: Bk 4, 203s.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Genetic analysis of grapevine cultivars from the Eastern Mediterranean region of Turkey, based on SSR Markers

Ali ERGÜL, Melike BAKIR, Serpil Gök TANGOLAR, Semra SOYDAM, Eda KARAAĞAÇ, Semih TANGOLAR

Graphosoma lineatum (L.) (Heteroptera, pentatomidae)'un farklı besinlerdeki biyolojik parametrelerinin belirlenmesi

Erhan KOÇAK, M. Selçuk BAŞARAN, Atilla GÖKDOĞAN, H. Tevfik EMRE, Aydemir BARIŞ, Ali Kürşat ŞAHİN

The effects of callus age, UV irradiation and incubation time on trans-resveratrol production in grapevine callus culture

Nurhan KESKİN, Birhan KUNTER

A case study on the risk of rural poverty in semi-arid region of Turkey: Kırıkkale province Central district

İlkay DELLAL, Gülşen KESKİN, F. Füsun TATLIDİL

Farklı dikim derinliklerinin ve soğan boylarının safranın (Crocus sativus L.) verim ve verim kriterlerine etkisi

Ercüment O. SARIHAN, Neşet ARSLAN, Arif İPEK

Düzce Asarsuyu havzası pezaj değerlendirmesi ve yönetim modelinin geliştirilmesi

Osman UZUN, Oğuz YILMAZ

Sera içi bitki topluluklarının mikroklimatolijik modelle ısı ve kütle transferi karakteristiklerinin saptanması

Mehmet Ali DAYIOĞLU

Effects of cultıvar and row spacing on tocopherol and sterol composition of chickpea (Cicer arietinum L) seed oil

Shahid IQBAL, Muhammad ZİA-UL-HAQ, Mansoor AHMAD, Shakeel AHMAD, Khalid Mahmood KHAWAR

Some physical and nutritional properties of hulled wheat

Güran H ÜNAL

Molecular characterization of some selected wild olive (Olea oleaster L.) ecotypes grown in Turkey

Salih ÜLGER, Erkan ERGÜLEN, Nejat ÖZİLBEY, Mücahit Taha ÖZKAYA