YEREL BASIN VE TOPLUMSAL CİNSİYET (ERZURUM YEREL BASININDA KADIN KÖŞE YAZARLIĞI)

Toplumsal ve bireysel kimliklere yönelik yaklaşımların toplumsal yapı içindeki en önemli belirleyicilerinden biri olan medya, aynı zamanda toplumun cinsel ve cinsel olana ilişkin yaklaşımının önemli göstergelerinden biri olma özelliği de taşımaktadır. Belli şartlarda doğan ve doğduğu şartlar içinde sınırlı bir yöreye dönük gazetecilik faaliyetlerinin yürütüldüğü "yerel basın" bu noktada gerek cinsel ve cinsel olana ilişkin toplumsal yaklaşımın gerekse gazetecilik anlayışının üstlendiği rolün döngüsel bir düzlemini oluşturmaktadır. Bu açıdan çalışmanın merkezinde toplumsal cinsiyet bağlamında kadın köşe yazarlarının Erzurum yerel basınındaki yeri bulunmaktadır. Bu bağlamda yapılan araştırma kapsamında Erzurum yerel basınında kadın köşe yazarlarının kaleme aldığı yazılar incelenerek bütüncül olanın bir parçasına odaklanılarak yerel basında kadın yazarların gücü ve etkinliğinin yanı sıra yer alabilme biçimleri üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Toplumsal cinsiyet, yerel basın ve Erzurum yerel basınına ilişkin literatür taramasının yapıldığı çalışmada ele alınan örnekler içerik analizi yöntemi ile irdelenmektedir.

Local Press and Gender (Women's Columnists at Local Press of Erzurum)

As one of the most important determinants of social and individual identities in the social structure, the media is also one of the important indicators of the society's approach to sexual and sexuality. The "local press", where certain localized journalistic activities are conducted under certain conditions, is a cyclical plane of role that the journalism approach assumes, both in terms of the sexual approach to sexuality and sexuality. In this respect, female columnists in the social gender context are at the centre of the work in Erzurum local press. Within the scope of the research conducted in this context, in the local press of Erzurum, articles written by female columnists have been examined and focused on a part of the whole, and tried to focus on the power and efficiency of women writers in the local press as well as their place of participation. The examples discussed in the study which made literature review on social gender, local press and Erzurum local press have researched with content analysis method.

___

  • Arslan, E. ve Yılmaz, S. (2007). "İşletmelerin Hedef Kitlelerine Ulaşabilmeleri İçin Yerel Radyo ve Reklamların Kullanımı ve Etkinliği", Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.18, Ağustos 2007, s.83- 98.
  • Bik.(t.y.) Erişim Tarihi: 05.12.2016, .http://www.bik.gov.tr/ Basın Kanunu (2004). 5187 sayılı ve 09.06.2004 tarihli Basın Kanunu. Berger, A. A. (1996). Kitle İletişiminde Çözümleme Yöntemleri. (Çev.
  • M. Barkan, U. Demiray D. Güler, N. Beyram, A. Tunç, N. Ulutak A.H.Yüksel). Eskişehir: Eğitim Sağlı ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yayınları.
  • Bhasin, K. (2003). Toplumsal cinsiyet: bize yüklenen roller. (Çev. K. Ay) İstanbul: Kadınlarla Dayanışma Vakfı Yayınları.
  • Bianet. (t.y.). Erişim Tarihi: 10.12.2016, http://bianet.org/system/ uploads/1/files/attachments/000/001/544/original/cinsbakisisozlugu.htm?1448 466638.
  • Gezgin, Suat (2007). "Türkiye'de Yerel Basın", Suat Gezgin (Editör). Türkiye'de Yerel Basın, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, İstanbul. 177-196.
  • Girgin, A. (2001). Türk Basın Tarihi'nde Yerel Gazetecilik, İnkılap Kitabevi, İstanbul.
  • Girgin, A. (2007). "Türkiye'de Yerel Basın", Suat Gezgin (Editör). Türkiye'de Yerel Basın ve Resmi İlan, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, İstanbul. 243-260.
  • Işık, M. (2001). "Globalleşme-Yerelleşme ve Medya", Selçuk İletişim, Sayı 4., Ocak, s.38-43.
  • Kabadayı, L. (2006). Medya ve Kadın, "Kadınlar ve Medya: Türk adın Muhabirlerin Profili, Haber Anlayışı ve Haber Metinlerinde Kadınları Tanımlayışı", (Ed: D. İmançer), Ankara: Ebabil Yayınları.
  • Küçük Durur, E. (2012). "Kuzey Kıbrıs Referandum Sürecinde Kadın Kimliğinin'Evetçi' ve 'Hayırcı' Basında Temsili" Akdeniz İletişim Dergisi, Sayı 16, Haziran, s.44-62.
  • Phillips, A. (1995). Demokrasinin Cinsiyeti. (A. Türker, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Scott, J. W. (2007). Toplumsal Cinsiyet: Faydalı Bir Tarihsel Analiz Kategorisi. (A. T. Kılıç, Çev.). İstanbul: Agora Kitaplığı.
  • Şimşek, L. (2000). Günümüz Basınında Kadın(lar). Elektronik yayın evi: Altkitap.
  • T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü. (2008). Politika Dökümanı Kadın ve Medya. Ankara: Fersa Ofset.
  • Timisi, N. (1997). Medya'da cinsiyetçilik. Başbakanlık Kadının Statüsü ce Sorunları Genel Müdürlüğü.
  • Türköne, M. (1995). Eski Türk Toplumunun Cinsiyet Kültürü, Ark Yayınları, Ankara.
  • Ünal, Ş. (1996). "Yerel Basın ve Sorunları", Yeni Türkiye Medya Özel Sayisi ll, Kasım-Aralık, Yıl: 2 Sayı:12, ss. 1068-1072.
  • Vural, A. M. (1999). Yerel Basın ve Kamuoyu. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • Yıldırım, B. (2015). İletişim Araştırmalarında Yöntemler Uygulama ve Örneklerle, "İçerik Çözümleme Yönteminin Tarihsel Gelişimi Uygulama Alanları ve Aşamaları", (Ed: B. Yıldırım). İstanbul: Literatürk.