SURİYELİ EDEBİYATÇI İBTİSAM ŞAKÛŞ’UN HAYATI, EDEBÎ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ

Suriye’de 2011’de çıkan savaştan sonra resmi istatistik verilerine göre sayıları bugünitibarıyla 3 milyonu aşan mülteci Türkiye’de yaşamaya başlamıştır. Suriye’den göç edenbu topluluğun içerisinde roman hikâye yazarları ve şairler de vardır. Suriye’deki baskıortamında fikirlerini tam ifade edemeyen pek çok edebiyatçı Türkiye’de yaşamayabaşlamalarıyla beraber eserlerini daha fazla tanıtma imkânı bulmuş olup, yaşanan dramınetkileri de edebi çalışmalarda bariz bir şekilde kendini göstermiştir.Suriyeli edebiyatçılardan biri olan İbtisâm Şâkûş mülteci olarak Türkiye’ye göç etmişfaal edebiyatçılardandır. Yazar Biri hikâye, dördü roman olmak üzere toplam beş edebieserinden çeşitli edebiyat ödüllerine layık görülmüştür. Savaş öncesi yazdığı hikâye veromanlarda daha çok ahlaki konuları işleyen İbtisâm Şâkûş, savaş sonrası eserlerinineksenine savaş, göç, mülteci hikâyeleri, Osmanlı dönemi, Türk Suriye ilişkileri gibikonuları almıştır. İbtisâm Şâkûş ’un savaş sonrası eserlerinde savaş, göç ve ilticanınbaskın bir etki bıraktığı görülmektedir. Mülteciler ile ilgili meselelerin anlaşılmasındaedebiyatçılar ve edebi eserleri önemli bir vesiledir. İbtisâm Şâkûş’un eserleri savaştanönce olduğu gibi savaş sonrasında da toplumunun gerçeklerini yansıtması nedeniyletoplumsal gerçekçi bir yapıya sahiptir

The Lıfe, Lıteracy and Works of Syrıan Lıterature İbtisam Sakush

After the war in Syria in 2011, according to official statistics began to live as of today, the number of over 3 million refugees in Turkey.There are also novel story writers and poets in this community migrating from Syria.In the print media in Syria who can not fully express the ideas literati have the opportunity to introduce many more works together with the start living in Turkey. The effects of the drama were also evident in literary studies. The Syrian literati İbtisam Sakush is one of the active writers who had emigrated to Turkey as a refugee. She was awarded a variety of literary awards from a story and four novels. İbtisam Sakush mostly worked on moral issues in the stories and novels she wrote before the war. After the war, he took on topics such as war, migration, refugee stories, Ottoman period, Turkish Syrian relations. It is seen that war, migration and asylum have a dominant effect in the post-war works of İbtisam Sakush. The writers and literary works in the understanding of issues related to refugees is an important occasion. The works of İbtisam Sakush are socially realistic because they reflect the realities of her society after the war as well as before the war.

___

  • Buzpınar, Ş. T., Osmanlı Suriyesi’nde Türk Aleyhtarı İlânlar ve Bunlara Karşı Tepkiler, 1878-1881, İslâm Araştırmaları Dergisi, 1998, sayı: 2, s. 73-89.
  • Coşkun, A., Bir Dini Grup Olarak Nusayriler ya da Suriye Aleviliği, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 2003, sayı: 11, s. 177- 190.
  • Dağ, A. E., Sûrıye Bilad-i Şam’ın Hazin Öyküsü, İhh İnsanî Yardım Vakfı Araştırmave Yayınlar Birimi, İstanbul, Kasım 2004.
  • Emekli, İ., Çağdaş Suriye Romancılığı, Journal of Current Researches on Social Sciences, 7 / 4 :283-310, 2017.
  • İbtisâm Şâkûş, Vak’ul-Hutâ, çeviren: Abdussamet Güneş, İstanbul: Cantaş, 2018.
  • İbtisâm Şâkûş, İbnu’l-Mucrim (Suçlunun Oğlu), çeviren: Bekir Erdoğan, İstanbul: Cantaş, 2018.
  • Landau, J., M. Modern Arap Edebiyatı Tarihi, Çeviren: Bedrettin Aytaç, Gündoğan, 1994.
  • Usta, İ., Modern Sûriye Şiiri Edebî Akımlar ve Temsilcileri, Ankara: Araştırma, 2018.
  • Tekin, M., Roman Sanatı 1, İstanbul: Ötüken,2016.
  • Şenzeybek, A., “Suriye’de Dürzi-Nusayri-İsmaili ve Sünni İlişkileri”, e-Makâlât Mezhep Araştırmaları, 2013, cilt: VI, sayı: 2, s. 469- 493.
  • Umar, Ö., Osmanlı Yönetimi ve Fransız Manda İdaresi Altında Suriye (1908- 1938), Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi, 2004.
  • Yalar, M., Hazırlayıcı Faktörleri Işığında Modern Arap Edebiyatına Giriş, Emin, 2009.
  • Yazıcı, H., Suriye’de Kısa Öykü, İ.Ü. Şarkiyat Mecmuası Sayı 19 (2011-2) 119-142.
  • Özer, A., Başlangıcından Günümüze Suriye Edebiyatında Roman Olgusu, Eğilimler ve Yazarlar, Erişim Tarihi: 12.11.2018, https://www.aksam.com.tr/kitap/ve-suriyeli-romancilar/haber-244141.
  • Saka, H., “Sabaha Kadar Yürüdük” İbtisâm Şâkûş ile Röportaj Yazısı, Yeni Şafak,7.10.2018.
  • Semir Atiyye, “el-Hıvâru mea’l-edîbe İbtisâm Şâkûş”, Bernâmecu şehdi’l-hurûf fî halkati’l-bernâmeci’s-sekâfîyyi’l-izâ’î alâ izâ’ati, Misk FM, İstanbul: es-Sâatu’s-sâmine leylen, 07.12.2018.
  • Şimşek, S., “İbtisam Şâkûş ile Hayatı, Şahsiyeti ve Eserleri Üzerine Röportaj”, Fatih, İstanbul, Röportaj saati ve tarihi:14.00-17.00, 03.12.2018.