OSMANLI DEVLETİNDE TÜRK MÜZİĞİNE KATKIDA BULUNAN BAZI ERMENİ BESTEKÂR VE KANUN SANATÇILARI

Geniş coğrafyaya hâkim olan Osmanlı Devleti hükmettiği milletlerin kültürlerini yok etmemiş aksine desteklemiştir. Bu hoşgörü çerçevesinde kültürler birbirleriyle kaynaşmış ve zaman zaman değişik milletler Türk Kültürüne hizmet etmişlerdir. Bu milletlerin en önemlilerinden biriside Türklerle uzun süre birlikte yaşayan Ermenilerdir. Bu çalışmada Osmanlı sınırlarında hayatlarını sürdürmüş ve Türk Müziğine hizmet etmiş 11 Ermeni bestekârın hayatları betimlenmiştir. Bu bestekârlar eserlerini Türk Müziği formlarında ortaya koymuşlardır. Günümüzde icra edilen konserlerde de onların eserleri hala sevilerek çalınmakta, söylenmekte ve dinlenmektedir. Bu sanatçıların Türk Müziğine hem icrada hem eğitimde hem de yazılı kaynaklarında hizmetleri olmuştur. İncelenen Ermeni sanatçıları Osmanlı okullarında okumuşlar kendi müziklerinin yanısıra Türk Müziği eğitimi de almışlardır. Eserlerinde Türk Müziğinin inceliklerine hâkim oldukları anlaşılmaktadır. Sanatçılarımız Osmanlının değişik coğrafyalarında bulunmuşlar ve Türk Müziğine katkıda bulunmuşlardır.

___

Ak, A. Ş. (2014). Türk Mûsikîsi Tarihi.Üçüncü baskı.Bimen, Ş. (2004). Engürü Türk Müziği Derneği.

Bora, E. (2010). Klasik Osmanlı Müziğinde Ermeni Bestekârlar.Birinci baskı, Kültür yayınları.

Garmiryan, A. (2004). Karnik Garmiryan Hayatı ve Eserleri. Birinci baskı, Aras yayıncılık.

Kerovpyan, A. &Yılmaz, A. (2010). Klasik Osmanlı Müziği ve Ermeniler.Birinci baskı, Kültür yayınları.Özalp M. (2000). Nazmi Türk Musikisi Tarihi.

Songur, S. (1999). Ermeni Asıllı Bestekâr ve İcracılarımızın Hayatları, Musikimzdeki Yeri ve Etkileri.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yener, S. (2016). Afet Mısırliyan.http://www.musikiklavuzu.net/?/blog/bestekarlar/afet-misirliyan-1847-1919, Erişim tarihi: 18.10.2018.

Suciyan, T. (2012). Kemani Sarkis Efendi Suciyan Hayatı ve Eserleri.Birinci baskı, Aras yayıncılık.