Atatürk ve Üniversite Reformu

Türkiye, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, seçimini çağdaşlık yönünde yapmış, bu seçiminin gerektirdiği reform ve yapılanmaları kararlılıkla yaşama geçirmiştir. Cumhuriyetin en önemli tasarım ve kazanımlarından biri de üniversitedir. Kuruluş döneminde ülkenin tek üniversitesinin, Cumhuriyet'le birlikte yaşanan dönüşümlerin, kurumsal yenilenmenin gerisinde kalması, üniversite reformu yapılmasını, üniversitelerin çağdaşlaşma ve aydınlanma sürecinin öncü kurumları durumuna getirilmesini zorunlu kılmıştır. Türk insanının çağdaş dünyanın kavram ve değerleriyle tanışmasını amaçlayan yüce Atatürk'ün ileri görüşlülüğü ve girişimleri ile üniversite reformu başlatılmıştır.1933 yılında başlatılan üniversite reformu ile yeni Türkiye Cumhuriyetinde her alanda gerçekleştirilen büyük atılımlara paralel olarak Türk biliminin temeli atılmış,üniversıtelerimize özgür düşünce ve bilimsel araştırmanın, Türk Ulusu'na da, gerçek bilgi ve aydınlanmanın kapıları açılmıştır.

After the Declaration of Republic, Turkey chose a comtemporary way including reforms and constructions. 'University' is one of the most important design and advantage of Republic. As the unique university of the Foundation Era was behind the transformations and institutional innovations coming with the Declaration of Republic, university refoms and universities' being the advance institutes of modernization and illumination processes became absolutely necessary. University reform is put into action considering Great Atatürk's favoring reforms and enterprises that aim at Turkish people's recognition of concepts and values of comtemporary world. By means of the university reform started in 1933, Turkish science is founded parallel with great processes of new Turkish Republic in all fields; universities became the center of thought of freedom and scientific research; and Turkish people began to attain real information and illumination.

___

Başgöz, İ., (1995).Türkiye'nin Eğitim Çıkmazı ve Atatürk. Kültür Bakanlığı Yayınları, Başbakanlık Basımevi, Ankara.

Ergün, M., (1982). Atatürk Devri Türk Eğitimi. AÜ DTCF Yayınları No:325, AÜ Basımevi, Ankara.

Gürüz, K., (2001). Dünyada ve Türkiye'de Yükseköğretim. ÖSYM Yayınları,Cem Web Ofset, Ankara.

Kayıran, M., (1998). "Atatürkçü Düşünce lşığında:Cağdaş Eğitim". Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt:14, Sayı:42.Ankara.

Sezer, A.N.(2003). http://www.cankaya.gov.tr/tr_html/KONUSMALAR/30.05.2003-321.html

Widmann, H., (1999). Atatürk ve Üniversite Reformu. (Çev. A. Kazancıgil, S. Bozkurt), Kabalcı Yayınevi, İstanbul.