Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri Personeline Yapılan Bir Ödeme: Kadrosuzluk Tazminatı

Sosyal güvenlik, iş kazası, yaşlılık, ölüm gibi sosyal risklere karşı koruma sağlayan bir sistemdir. Yaşlılık riskine karşı, yaşlılık sigortası ile koruma sağlanmaktadır. Yaşlılık sigortasından yararlanmanın temel koşulu belirli bir yaşın doldurulmasıdır. Kadrosuzluk tazminatı, yasal emeklilik yaşından önce yaş haddi veya kadrosuzluk nedeniyle emekliliğe sevk edilen Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yapılmakta olan bir ödeme unsurudur. Bu çalışmada kadrosuzluk tazminatının sosyal güvenlik sistemi içerisindeki yeri ve yaşlılık sigortası arasındaki ilişkiye değinildikten sonra, diğer primsiz ödemeler anlatılmıştır. Daha sonra ise Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeline ödenen kadrosuzluk tazminatının ödenme şartları ve tazminat miktarı anlatılmıştır.

A Payment of Security and Turkish Armed Forces Staff: Out of Permanent Staff Compensation

Social security which is a system that protects against social risks such as, work accident, old age and death. Protection against old age risk is provided by old-age insurance. The basic condition of using old age insurance is the filling of certain age. Out of permanent staff compensation is a payment which is made to the staff of the Police and Turkish Armed Forces who have been retired before the legal retirement age due to the limit of age or out of permanent staff. In this study, after mentioning the place of the out of permanent staff compensation and its relationship between old-age insurance, other non-contributory payments are expressed. Later on, the conditions for payment of the out of permanent staff compensation paid to the police and the personnel of the Turkish Armed Forces, and the amount of compensation were explained.

___

  • Alper, Y. (1997). Sosyal Güvenlik ve Emeklilik Yaşının Tespiti. Çimento İşveren Dergisi 1. (11).
  • Aslan, O. E. (2015). Kamu Personel Hukuku. Eskişehir.
  • Gerek, N., Gökçek, N. K. ve Baybora, D., vd. (2013). İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. Eskişehir.
  • Gözler, K. (2010). İdare Hukuku Dersleri. Bursa. Güler, D. (2018). Makam, Temsil ve Görev Tazminatları ve Bunların Emekliliğe Etkisi. Lebib Yalkın Dergisi. 169. 173-179.
  • Güzel, A., Okur, A. R. ve Caniklioğlu, N. (2016). Sosyal Güvenlik Hukuku. İstanbul.
  • Odabaş, M. (2017). Yaşlılık Ekonomisi ve Uluslararası Örnekler Işığında Türkiye Uygulaması. Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi. Ankara.
  • Sözer, A. N. (1991). Sosyal Sigorta İlişkisi. İzmir.
  • Sözer, A. N. (2015). Türk Sosyal Sigortalar Hukuku. İstanbul.
  • Tuncay, C. ve Ekmekçi, Ö. (2015). Sosyal Güvenlik Hukuku Dersleri. İstanbul. [https://www.corpus.com.tr/].