Yiyecek İçecek İşletmelerinde Çalışan İşgörenlerin Psikolojik Sözleşme İhlal Algılarının Tükenmişlik Düzeyleri Üzerine Etkisi Tekirdağ Örneği

İşletmelerin teknolojik gelişmeler, uluslararası sınırların kalkması ve küreselleşme sonucunda meydana gelen yoğun rekabetle mücadele edebilmeleri, hayati varlıklarını devam ettirebilmeleri ve başarılı olabilmelerindeki en önemli etkenlerden biri olan insan kaynağı özellikle hizmet sektöründe daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu noktada hizmet sektöründeki işletmelerin nitelikli personeli istihdam etmesi ve bu personelin sonraki yıllarda da işletmede kalmaya devam etmesi işletmelerin başarılı olması açısından önemlidir. İşverenlerin işgörenlerine karşı vaad ettikleri unsurları yerine getirmedikleri taktirde oluşabilecek psikolojik sözleşme ihlali işgörenler üzerinde tükenmişlik gibi olumsuz davranışları ortaya çıkarabilecektir. Bu nedenle bu araştırmanın temel amacı; Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerindeki iş görenlerde psikolojik sözleşme ihlalinin tükenmişliğe etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için, Tekirdağ İlinde faaliyet yiyecek içecek işletmeleri çalışanlarına anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Tekirdağ’daki yiyecek içecek işletmelerinde çalışan işgörenlerin psikolojik sözleşme ihlal algısı ile tükenmişlik seviyeleri orta düzeyde bulunmuş olup, yapılan korelasyon analizi işgörenlerin psikolojik sözleşme ihlal algısı ile tükenmişlik düzeyi arasında pozitif yönlü ve orta derecede anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.

___

  • • Arslan, H.B. ve Ulaş, D. İstihdamın Korunması ve İşten Çıkarılanlara Uygulanan Yardımlar. Ege Akademik Bakış Dergisi. (2004 4(1-2), 102-114.) • Aydın, R. (2016). Otel İşletmelerinde Psikolojik Sözleşmeler ve İşgörenlerin İşe Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkisi: Antalya 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Araştırma, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tezi. • Balcıoğlu, İ., Memetali, S. ve Rozant, R. (2008). Tükenmişlik Sendromu. Dirim Tıp Gazetesi, 83, 99-104.