Otomotiv Sektörü Çalışanlarının İş Güvenliği Farkındalıklarının Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi

Bu araştırmada, Otomotiv sektöründe çalışanlara verilen İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitimlerinin İş Kazalarını Önleme Yeterliliğinin belirlenmesi amaçlanmış ve şu sorulara yanıt aranmıştır: Otomotiv sektöründe verilen İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri iş kazalarını önlemede yeterli midir? İş Kazalarını önlemek için İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin içeriği ve planlanması nasıl olmalıdır? Bu eğitimlerin verilmesi hangi şartlar altında olmalıdır? Çalışanların konu hakkında farkındalık düzeyleri nasıl artırılabilir? Bu araştırmanın yöntemi ilişkisel tarama modelidir. Konu ile alakalı yerel ve uluslararası literatür incelenmiş ve ulaşılan veriler çalışmanın kuramsal temellerini oluşturmuştur. Çalışma’nın Evreni; Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde, Otomotiv Sektöründe faaliyet yapan bir fabrikanın 600 çalışanıdır. Basit Seçkisiz Örnekleme Yöntemi ile 250 kişilik bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırmacılar tarafından geliştirilen 33 soruluk iş güvenliği farkındalık anketi uygulanmış, veriler SPSS 20,0 ile analiz edilmiştir. SPSS ile öncelikle saptanmış verilerin frekans ve yüzdesel dağılımları bulunmuştur. Çalışmada; “Bağımsız 2 Grup t-Testi”, “Tek Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA)”, “Tukey Çoklu Karşılaştırma Testi”, “Pearson's Korelasyon Katsayısı(r)” gibi istatistiki yöntemler kullanılmıştır. Araştırmanın elde edilen sonuçları; anket katılımcılarının %91,2’sinin “Erkek”, %58’sinin “26-35 yaş” aralığında, %41,2’sinin “Lise mezunu”, %75,6’sının “Üretimde İşçi”, %57,2’sinin “1 – 5 Yıl” arası o iş yerinde çalışıyor olduğu, %49,2’sinin “1 – 5 Yıl” arası otomotiv sektöründe çalıştığı, %79,6’sının Hiç İş Kazası geçirmemiş olduğu, %68’inin ise Hiç Ramak Kala durumu geçirmemiş, olduğu şeklindedir. Bu çalışma, işçilerin, İş Güvenliği Farkındalık Anketi’ne verdikleri yanıtların, yaş, cinsiyet, eğitim, görev, çalışma süresi gibi bağımsız değişkenler açısından anlamlı düzeyde farklılık gösterdiğini ortaya koymuş, ulaşılan sonuçlar İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri açısından değerlendirilmiştir.

___

  • Ay, F. (2016). İş Sağlığı ve Güvenliğinde Eğitimin Önemi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, T.C. Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2017). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. (23. Baskı), Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Ceylan, H. (2011). Türkiye’deki İş Kazalarının Genel Görünümü ve Gelişmiş Ülkelerle Kıyaslaması. International Journal of Engineering Research and Development.
  • Fişek, G. (2002). Türkiye’de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği. TİSK İşveren Dergisi.
  • Gay, L. R., Mills, G. E., & Airasian, P. (2009). Educational research: Compenticies for analysis and applications. USA: Pearson Publications.
  • Gerek, N. (1991). İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulları ile İşyeri Hekimlerinin İş Güvenliği Açısından Önemi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.
  • Kahraman, M. (2017). İş Sağlığı ve Güvenliğinde Eğitim. Yüksek Lisans Bitirme Projesi, T.C. İstanbul Gedik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • Karasar, N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemi. (31. Baskı), Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Kol, İ. (2016). İş Sağlığı ve Güvenliğinde Operasyonel Disiplin. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, T.C. Gedik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • Küçükkaya, N. (2014). Olaylar Nasıl Engellenebilir? Takım Liderleri, Birim Liderleri ve Güvenlik Sorumluları İçin Eğitim. Kurum İçi İSG Eğitim Kitapçığı, HVCC Halla Visteon Climate Control Corp., Nisan 2014, Gebze.
  • Otomotiv sektöründe iş güvenliği eğitimi. (t.y.). Alındığı tarih: 08.03.2019, adres: http://www.fizikanaliz.com/otomotiv.html
  • Özkan, T. (2018). İnşaat Sektöründe, Psikolojik İçerikli Toolbox Eğitimlerinin İş Güvenliğindeki Başarıya Etkisi, Seminer Dersi Sunumu, T.C. İstanbul Gedik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • SGK. (2018). Otomotiv Sektöründe İş Kazası Geçiren, Meslek Hastalığına Tutulan ve Ölen Sigortalı Sayıları 2018. SGK İstatistik Yıllıkları 2018, Ankara.
  • Yıldırım, E. (2010). İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Eğitimin Rolü ve İş Görenlerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi Konusundaki Bilinç Düzeylerini Ölçmeye Yönelik Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, T.C. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı, İstanbul.