LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÜST BİLİŞSEL FARKINDALIKLARININ VE KARAR VERME BECERİLERİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin üst bilişsel farkındalıklarının ve karar verme becerilerinin incelenmesidir. Araştırmanın evreni, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Van İli, Özalp ilçesine bağlı liselerde okuyan toplam 9 lise ve bu liselerde öğrenim gören 4381 öğrencidir. Çalışma grubu ise araştırmamıza gönüllü olarak katılan 15 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmamız 6 açık uçlu sorudan oluşan nitel bir araştırmadır. Araştırma sonucunda, her öğrencinin nasıl daha iyi öğrendiğinin farkında olduğu ve bu doğrultuda ulaştığı bilgilerin kalıcı olması için çabaladığı, öğrencilerin yaptıkları hatalar sonucunda kendilerini kötü hissettikleri fakat çoğunun hatalarından ders çıkararak, hatalarını tekrar etmemek için çabaladıkları arkadaşlık ilişkilerinde saygılı, hoşgörülü, dürüst, paylaşımcı, fedakâr davrandıkları, büyük bir çoğunluğunun batıl inançlara inanmadıkları, öğrencilerin sorumluluklarının bilincinde olduğu, çoğunluğunun karşılaştıkları problemlerde en çok güvendikleri kişilerden yardım aldığı gibi sonuçlara ulaşılmıştır.

___

  • Atay, S., İbiş T. ve Kartal F. (2007). Öğrencilerinin Öğrenme Stillerinin Değerlendirilmesi, Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu.
  • Ateş, A. ve Altun, E. (2008). Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğrencilerinin Öğrenme Biçimleri Ve Öğrenme Tercihleri. Eurasian Journal of Educational Research, 30, 1-16.