Arap Dilinde İ‘lâl Kuralları ve Uygulamalı Örnekleri

Fiil, Arap dilinde cümleyi oluşturan temel unsurlardan biridir. Fiillerin ifade ettiği anlamlara göre kullanıldığı kipleri ve çekim esnasında geçirdiği değişimleri ele alan bilim dalına ‘Sarf ilmi’ denir. Arapçada kökeninde ‘illet harfleri’ olan elif (ا), vâv (و), yâ (ي) harflerini barındıran ve ‘mu‘tel’ olarak isimlendirilen fiillerin çoğu i‘lâle/değişime uğramaktadır. Bu değişim, özellikle Arapçayı sonradan öğrenenler için uygulanması zor bir hususu teşkil ettiği gibi zihinlerde Arapça öğrenimi açısından aşılmaz bir engel olarak da görülmektedir. Arapçada fiillerdeki değişim iki ana bölümde incelenebilir. Birincisi genel ilkeler çerçevesinde ve hemen hemen tüm örneklerde gelişen değişimlerdir. Bu tür değişimlere ‘Sarfî/kıyâsî değişimler’ denilir. İkinci tür değişim ise kurala dönüşmemiş ve lokal düzeyde kalmış değişimlerdir. Bu tür değişimlere de ‘Lugavî/ semâ‘î değişimler’ denilir. Çalışmada ilke olarak sarfî değişimler ele alınacaktır. Fonetik uyumu amaçlayan değişimin Arap dilini sonradan öğrenenler için bazı zorluklar barındırdığı da bir gerçektir. Ancak fiillerdeki değişimin nedenleri ve hemen hemen tüm örneklerdeki yeknesaklığı göz önünde bulundurulduğunda söz konusu değişimin tamamen belirli kurallar ekseninde geliştiği görülecektir. Bu kuralların bilinmesiyle örneklerdeki değişimin nedenleri de anlaşılacaktır. Bu amaçla çalışmamızda Arapça fiillerdeki i‘lâl kurallarının perde arkası irdelenecek ve söz konusu kuralların geçerliliği örnekler ışığında incelenecektir.

Arabic Verb Inflection (İ‘lâl) Rules and Practical Examples

The verb is one of the basic elements of the Arabic language. The study which focuses on modals and inflectional suffixes according to the meaning of the verb is called “sarf”. Most of the verbs including letters such as alif (ا), vâv (و), yâ (ي) in Arabic are called “mu‘tel” and these verbs undergo some change in sentences. This change creates a major problem for beginner learners in Arabic in practice and it gives the impression that learning Arabic is difficult and it is quite hard to overcome this difficulty. The most change in the Arabic language is in verbs. It is a fact that this change, which aims at phonetic adaptation, has difficulty for Arabic language learners. However, if the causes of these changes in verbs are known with some specific examples, it will be easily realized that these changes depend on some basic rules and anyone aware of these rules may easily learn Arabic. In this regard, this study deals with the rules of these changes in the light of examples for each rule.

___

  • Aswad, Husain. “Câhiliye Dönemi Belâgat Düşüncesinden Kesitler”. Mecelletü’t-turâsi’l-Arabî 116 (2009): 219-232.
  • Birgivî, Muhammed b. Pir ‘Alî. Kifâyetu’l-muntehî ‘alâ Kifâyeti’l-mubtedî. y.y.: ts.
  • Dahdâh, Antuvân. ‘Mu‘cemu’n-nahvi’l-Arabî. Nşr. Corc Mitrî ‘Abdulmesîh. Lübnan: 1996.
  • Esmer, Râcî. el-Mu’cemu’l-mufassal fî ‘ilmi’l-‘Arabî. Nşr. İmîl Bedî‘ Ya‘kūb. Lübnan: Dâru’l-kutubi’l-Arabî, 1997.
  • Hamelâvî, Ahmed b. Muhammed. Şeza’l-‘arf fî fenni’s-sarf. Thk. Nasrullah Abdurrahman. Riyad: Mektebetu’r-ruşd, ts.
  • Hudarî, Muhammed b. Mustafâ b. Hasan. Hâşiyetu’l-Hudarî ‘alâ İbn ‘Akīl. 2 cilt. Kahire: ts.
  • İbn Cinnî, Ebu’l-Feth ‘Usmân. el-Hasâ’is, (I-III), thk. Muhammed ‘Alî en-Neccâr. 2. bs. Beyrut: Dâru’l-kutubi’l-ilmiyye, 2003.
  • İmîl Bedî’ Ya‘kūb. ‘Kāmûsu’l-mustalahâti’l-luğaviyye ve’l-edebiyye. Beyrut: Dâru’l-‘ilm, 1987.
  • Kırkız, Mustafa. “Dilbilim Tekniği Açısından Arapçanın Korunmaya Alınışı”. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 25/1 (2010): 317-333.
  • Muhaysin, Muhammed Sâlim. Tasrîfu’l-ef‘âli ve’l-esmâ’. Beyrut: Dâru’l-kitabi’l-‘Arabî, 1987.
  • Radiyuddîn, Muhammed b. Hasan el-Esterâbâdî. Şerhu’ş-Şâfiye. Nşr. Muhammed Muhyiddîn v.dğr. Beyrut: 1982.
  • Sabbân, Muhammed b. ‘Alî. Hâşiyetu’s-Sabbân ‘alâ Şerhi’l-Eşmûnî ‘alâ Elfiyyeti İbn Mâlik. 4 cilt. İstanbul: Kahraman Yayınları/Dâru kahraman li’n-neşri ve’t-tevzî’, 1984.
  • Semânînî, ‘Umer b. Sâbit. Şerhu’t-tasrîf. Thk. İbrahîm b. Suleymân el-Bu‘aymî. Riyad: Mektebetu’r-ruşd, 1999.
  • Taftâzânî, Sa‘duddîn Mes‘ûd b. ‘Umer. Şerhu Sa’diddîn ‘alâ Tasrîfi’z-Zencânî. İstanbul: Salah Bilici Kitabevi Yayınları, ts.