FOTOĞRAFIN DEĞİŞEN TUTUMLARI ÜZERİNE

Fotoğraf, dış gerçekliği birebir yeniden üretme gücü ile hemen hemen tüm alanların ilgisini çeken bir medyum oldu. Fotoğrafın teknolojik gelişim aşamaları, onun sadece içeriğini değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda anlamını ve tanımını da değiştirdi. Ayrıca tüm toplumsal sınıflarda aynı şekilde kabul gören bu medyum, fizikten astrolojiye, hukuktan kriminale, bilimden sanata, coğrafyadan basına, sosyal medyadan uydu teknolojilerine kadar farklı alanlara hizmet etmiştir. Fotoğrafı bir iz, im ya da boş bir indeks olarak tanımlayan pek çok kuramcıya göre, bu medyumun kullanılmadığı bir saha, neredeyse yok gibidir. Fotoğrafın, farklı alanların ihtiyacını bu denli karşılayabilmesi, elbette onun gerçekliğe olan bağlılığının yarattığı doğası nedeniyledir. İster sanat alanında ister diğer alanlarda fotoğrafın ortaya koyduğu bu değişken kimlik, onu disiplinler arası, melez bir yapıya yerleştirmektedir. Buradan hareketle bu makalede hem sanat alanında hem de farklı alanlarda fotoğrafın zaman içinde değişen tanımı ve bağlamı, kuramcıların görüşlerine yer verilerek incelenmiştir.

ON THE CHANGING MANNERS OF PHOTOGRAPHY

Photography has become a medium that has attracted the attention of almost all fields with its ability to reproduce the external reality exactly the same. The stages of technological development of photography not only changed its content but also changed its meaning and definition. Moreover, this medium, which is accepted in all social classes in the same way, has served for different fields from physics to astrology, from law to criminal, from science to art, from geography to the press, from social media to satellite technologies. According to many theorists who describe photography as a trace, a symbol or an empty index, there is almost no field that this medium is not used. The fact that photography can meet the needs of different fields on such a scale is of course due to its nature created by its commitment to reality. This variable identity that photography reveals whether in the field of art or other fields, places photography in an interdisciplinary, hybrid structure. From this point of view, in this article, the changing definition and context of photography both in the field of art and in different fields are examined by including the opinions of theorists

___

Barrett, Terry. (2009). Fotoğrafı Eleştirmek, İmgeleri Anlamaya Giriş. (Y. Harcanoğlu, Çev.). İstanbul: Hayalbaz Kitap.

Barthes, Roland. (1972). Myth Today, Mithologies. New York: Noonday Press.

Barthes, Roland. (2006). Camera Lucida Fotoğraf Üzerine Düşünceler. (R. Akçayaka, Çev.). İstanbul: Altıkırkbeş Yayın.

Benjamin, Walter. (1969). The World of Art in The Age of Mechanical Reproduction. (H. Zohn, Çev.). New York: Scokhen.

Benjamin, Walter. (2014). Fotografinin Küçük Tarihi. (B. Tanyeri, Çev.). İstanbul: Altıkırkbeş Yayın.

Burgin, Victor. (1982). Photography, Fantasy, Function. London: Macmillian.

Clarke, Graham. (2017). Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Fotoğraf. (M. Aydemir, Çev.). İstanbul: Hayalperest Yayınevi.

Douglas, Crimp. (1981). The Museums’s Old / The Library’s New Subject. Parachute, 22, s. 8.

Freund, Giséle. (2006). Fotoğraf ve Toplum. (Ş. Demirkol, Çev.). İstanbul: Sel Yayıncılık.

Sontag, Susan. (2010). Fotoğraf Üzerine. (O. Akınhay, Çev.). İstanbul: Agora Kitaplığı.

Krauss, Rosalind E. (2013). Fotoğraf’ı Yeniden Keşfetmek. Caner Aydemir (Ed.). Fotoğraf Neyi Anlatır, s. 45-65. İstanbul: Espas Sanat Kuram.

Kriebel, Sabine T. (2019). Fotoğraf Kuramlarının Kısa Tarihi. James Elkins (Ed.). Fotoğraf Kuramı, s. 13-48. İstanbul: Espas Sanat Kuram.

Manovich, Lev. (2003). The Paradoxes of Digital Photography. Liz Wells (Ed.). The Photography Reader, s. 240 – 249. New York: Routledge.

Metz, Christian. (1985). Photography and Fetish. October, 34, s. 83 – 87.

Mitchell, William J. (1992). The Reconfigured Eye: Visual Truth in the Post-Photographic Era. Cambridge: MIt Press.

Özdemir, Beyhan A. (2013). Çağdaş Sanat Akımları ve Fotoğraf. Caner Aydemir (Ed.). Fotoğraf Neyi Anlatır, s. 65-74. İstanbul: Espas Sanat Kuram.

Sekula, Alan. (1986). The Body and the Archive. October, 39, s. 3 – 64.

Tagg, John. (1998). The Burden of representation: Essays on Photographies and Histories. Amherst: Masachussetts Press.

Tracktenberg, Alan. (1980). Introduction Classic Essays on Photography. New Haven, CT: Leete’s Island Books.

Wikipedia. Erişim: 30.03.2020. https://en.wikipedia.org/wiki/Information_ Age

Wikipedia. Erişim: 30.03.2020. https://en.wikipedia.org/wik i/You_Press_the_Button,_We_ Do_the_Rest

Yacavone, Kathrin. (2015). Benjamin, Barthes ve Fotoğrafın Tekilliği. (S. Atay, Çev., M. Tulmen, Çev.). İstanbul: Hayalperest Yayıncılık.