İSLAM FELSEFESİNİN SANATA YANSIMASI VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

“İslam felsefesinin sanata yansıması vebir uygulama örneği” başlıklı araştırmada,tasavvufun bir konusu olan vahdet-i vücut vesabit öz konularına yer verilmiş olup ayrıca bukonuların sanata olan yansımaları elealınmıştır. İslam Felsefesinde yer almış olan“vahdeti vücut” ve “ayan-i sabite”konularının sanat ile olan ilgisinden ve felsefiiçeriğinden dolayı bu çalışmanın alana katkıgetireceği düşünülmektedir. Felsefenin insanasunduğu geniş bakış açısı düşünüldüğünde,İslam dininde felsefenin önemli bir yere sahipolduğu ve derin bir felsefi yaklaşım içindeolduğu görülmüştür. İslam felsefesinde veİslam sanatında manevi duygu, ruha yönelmeönemlidir. Sanat alanında da manevi duygu sık sık sanatçılar tarafından ele alınmıştır.Özellikle Kandinsky manevi duygu ve sanatıderinlemesine incelemiştir.Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalıöğrencilerinin bu konuyu bilmeleri ve dersolarak görmeleri gerektiği düşünülmektedir.Araştırma; nicel yöntemlerden başarı testi,ön- son resim değerlendirmesi ve nitelyöntemlerden ön- son metin değerlendirmesiile tamamlanmıştır. Bulgular kısmında başarıtesti ile yaş, cinsiyet, sınıf veüniversitelerarası farklılıklar değerlendirilmiştir. Ön- sonresim ve ön-son metin ile öğrencilerinyaratıcılıkları ve kişisel analizlerine yerverilmiştir.

ISLAMIC PHILOSOPHY IN ARTS AND AN EXAMPLE OF ITS APPLICATION

The research entitled ‘Islamic philosophy in arts and an example of its application' looks into vahdet-i vücut, which is one of the topics of mysticism and sabit öz. It also discusses how these topics are reflected in arts.“vahdeti vücut” and “ayan-i sabite”. which are included in Islamic philosophy are found useful because of their relation to arts and the philosophical content they have. When the broad perspective that philosophy offers to human is considered, one can understand that philosophy has a big role in İslam, which takes a deep philosophical approach.In the philosophy and art of İslam, spiritual feeling and orientation to the soul are prominent. In the fıeld of art, spiritual feelings are utilized. The researcher thınks that because these topics are related to our culture and important in Islamic philosophy, student artists should know and leam about these as a part of their curriculum. Research:achievement test from quantiative methotds, pre-final Picture evaluation and qualitative. The metod is completed with the evaluation of the pre-final text. Success in the finding section test, differences between age, gender, class and universities were evaluated. Pre- end creativity and philosophical explanations of students with pictures and pre-final text. It was evaluated.

___

Akın, B, A. (t.y). İslamiyet’in Yarattığı Dünyada Sanatın Yeri. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Aydeniz, H. (2009). “Din Sanat İlişkisi ve Bunun Sanata Bir Yansımsı Olarak Mevlevi Sema Ayini”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (32), 35-52.

Buyurgan, S. ve Buyurgan,U. (2007). Sanat Eğitimi ve Öğretimi. Ankara: Pegem Yayınları.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Yayınları

Cevizli, A. (2015). Felsefeye Giriş. Ankara: Nobel Yayınları.

Coşkun, İ. (2008). “Muhyiddin İbn Arabî’nin Felsefesinde Allah Mefhunu”. İlm ve Akademik Araştırmalar Dergisi, 1(9), 117-143.

Creswell, J. W., ve Clark, V. L. P. (2017). “Designing And Conducting Mixed Methods Research”. Sage Publications.

Can, A. (2014). SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi. Ankara: Pegem Yayınları.

Çelik, Y, T. (2019). “Wasily Kandinsky’nin Doğaçlamaları ve Manevi Duygu”. Kalem İşi Dergisi, 7(15), 151-161.

Çelik, İ., ve Yıldırım, B. (2019). “Tasavvuf ve Medeniyet Perspektifinden Resim ve Karikatür Sanatında Erol Akyavaş ve Hasan Aycın Örneği”. Akademiar Dergisi, 6, 67-92.

Dönmez, N. I. (2014). Freud’un Düş Kuramları ve Sürrealistler. Yüksek Lisans Tezi, Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Elmalı, O., ve Özden Ö. (2011). Felsefe Tarihi 1, İlk Çağ Felsefesi, Tarihi Metinlerle. İstanbul: Arı Sanat Yayınları.

Hâkim, S, E. (2005). İbnul Arabi Sözlüğü. (Çev. E. Demirli). İstanbul: Kabalcı Yayınları.

Gör, K, B. (2013). Yerellik Ve Evrensellik Bağlamında Resimde Otomatizm Etkileri, Sanatta Yeterlilik Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Hodge S. (2016). Beş Yaşındaki Çocuk Bunu Neden Yapamaz. (Çev. F. C. Çulcu ve G. Metin). İstanbul: Hayalperest Yayınları.

Işık, A. (2014). Din Felsefesi. Recep Kılıç (Ed.). Ankara: Grafik Yayınları.

Katırancı, M. (2010). “Savaşta Bir Sanatçının Eserlerine Eleştirel Bakış”. Erzurum Kültür Eğitim Vakfı Yayınevi Akademi Dergisi, (43), 247-256.

Katırancı, M. (2011). Sanat Eserini Oluşturan Temel Unsurlara İlişkin Gözlemler. International Fine Arts Symposium, 20-22/Ekim/2011, 323-326.

Katırancı, M. (2020). Görsel Sanatlar Öğretimi, Ankara: Nobel Yayınları.

Korkut, Ş. (2016). “İslam Felsefesi Dersi Öğretim Yöntemleri ve Ders Materyallerinin Hazırlanması Problemleri”, İnternational Periodical For The Languages, Literature And History Of Thurkic. Ankara. Turkey. 169-198.

Kam, Ö, F. (2003). Dini Felsefi Sohbetler. (Çev. S.H. Bolay). Ankara: Diyanet Yayınları.

Kılıç, R. (2014). Din Felsefesi El Kitabı. Ankara: Grafiker Yayınları.

Mutluel, O. (2011). “İslam Sanatının Oluşumundaki Etkenler”. Abant İzzet Baysal B. Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 19-27.

Morgan, G. A., Leech, N. L., Gloeckner, G. W., & Barrett, K. C. (2004). SPSS For Introductory Statistics: Use And İnterpretation. Psychology Press.

Özek, A., Karaman, H., Turgut, A., Çağrıca, M., Dönmez, K, F., ve Gümüş, S. (2012). Kur’an-I Kerim ve Türkçe Açıklamalı Meali. Medine: Hadimül Haremeyni’ş Şerifeyn Kral Fehd Mushaf-ı Şerif Basım Kurulu.

Öztürk, K. (2010). Şems-İ Tebrizi’nin Evrensel Mesajları. Konya- İstanbul: Nüve Kültür Yayınları.

Özköse, K. (Ed.). (2014). Tasavvuf. Ankara: Grafiker Yayınları.

Özkafa, F. (2010). “Hz. Mevlana’nın Hat Santına Yansımaları”. Sümam Yayınları Bildiriler Serisi 2, Konya.

Özbek, Ö. (2001). Art Book-Kandinsky. Ankara: Dost Yayınları.

Platon. (2015). Phaidon. (Çev. F. Akderin). İstanbul: Say Yayınları.

Reçber, M, S. (2014). Din Felsefesi El Kitabı. Recep Kılıç (Ed.). Ankara: Grafiker Yayınları.

Rusuhi, İ. (2007). Osmanlı Tasavvuf Düşüncesi. (Çev. M. Demirci). İstanbul: Vefa Yayınları.

Surer, C. (2013). Tasavvuf Tarihi. İstanbul: Anadolu Aydınları Vakfı.

Soysaldı, A. (2018). “Kültür Sanat ve Beşeriyet İlişkisi”. (Erişim Tarihi: 26.07.2020).

Tümer, Y. (2015). Hayvan Kültünün Resim Sanatındaki Önemi ve Bir Uygulama Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Taşkın, S. ve Yılmaz, S. (2019). Modern Çağda Gençliğin Anlam Arayışı. Bingöl: Bingöl belediyesi.

Vural, M. (2011). İslam Felsefesi Sözlüğü. Ankara: Elis Yayınları.

Yıldırım, A ve Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.

Yinilmez Akagündüz, S.(2016). “Mehmet Emin Erişirgil’in ‘Terbiye Ve Felsefe’ Adlı Makalesinden Hareketle Günümüzde Eğitim- Felsefe İlişkisi Üzerine Bir İnceleme”. Turkish History Edication Journal, 5(2),630-642.

Biyografi İnfo, https://biyografi.info./kisi/erol-akyavas, (Erişim Tarihi: 01.02.2020).

Hodge S. (2016). Beş Yaşındaki Çocuk Bunu Neden Yapamaz. (Çev. F. C. Çulcu ve G. Metin). İstanbul: Hayalperest Yayınları.

http://www.harftamircisi.com/anadolunun-van-goghu-erol-akyavas.html (Erişim Tarihi: 01.02. 2020).

Katırancı, M. (2010). “Savaşta Bir Sanatçının Eserlerine Eleştirel Bakış”. Erzurum Kültür Eğitim Vakfı Yayınevi Akademi Dergisi, (43), 247-256.