Benlik Ayrımlaşmasının Manevi Yönelimine Etkisinin Bazı Değişkenlerle İncelenmesi

Bu çalışma ile, üniversite öğrencilerinin benlik ayrımlaşması ile manevi yönelim düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek ve cinsiyet, ekonomik düzey sınıf düzeyi ve anne baba eğitim düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığının incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma örneklemi bir devlet üniversitesinde eğitim gören 183 kadın (%71,5) ve 73 erkekten (%28,5) olmak üzere 256 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada Manevi Yönelim Ölçeği (MYÖ), Benlik Ayrımlaşması Ölçeği (BAÖ) ve bağımsız değişkenler için de kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, manevi yönelim düzeyleriyle cinsiyet ve ekonomik gelir açısından an-lamlı bir farklılık bulunmuştur. Yapılan faktör analizi çalışmasında tek faktörlü yapı desteklenmiştir. Benlik ayrımlaşması alt boyutlarında da yine cinsiyet açısından anlamlı farklılık bulunmuştur. Kadınlar erkeklere göre daha çok duygusal tepkisellik ve başkalarına bağımlılık yaşamaktadır. Ekonomik gelir açısından duygusal kopma boyutunda anlamlı farklılık bulunmuştur. Bulgulara göre ekonomik gelir arttıkça duygusal kopma da artmaktadır. Ayrıca manevi yönelimle benlik ayrımlaşması arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu da saptanmıştır.

Whether Self-Distinction Predicts the Spiritual Ori-entation and Examining the Relationship Between Some Variables

In this study, it is aimed to determine whether there is a meaningful relationship between the self - differentiation and the spiritual orientation levels of university students and whether there is a mean-ingful difference in terms of gender, economic level class level and parental education level. The sam-ple of the research consists of 256 persons, 183 women (71.5%) and 73 men (28.5%) who study at Uşak University. In the study Spiritual Orientation Scale (MAS), the Self-Discrimination Scale (BAI) and personal Information Form was used for the independent variables. According to research findings, there was a significant difference in terms of spiritual orientation and gender and economic income. One factor structure was supported in the factor analysis study. Significant differences were also found in terms of gender in the sub-dimensions of self-identification. Women have more emo-tional responsiveness and dependence on others than men. There was a significant difference in the level of emotional breakdown in terms of economic income. According to findings, as economic in-come increases, emotional break up also increases. It has also been found that there is a significant positive relationship between spiritual orientation and self-identification.

___

  • Adler, A. (1993). Psikolojik aktivite (Çev. Belkıs Çorakçı). Ankara: Say Yayınları.
  • Aydoğan, D., Özbay, Y., Büyüköztürk, Ş. 2017). Özgünlük ölçeği’nin uyarlanması ve özgünlük ile mutluluk arasındaki ilişkide manevi-yatın aracı rolü. The Journal of Happiness ve Well-Being, 5(1), 38-59
  • Benner, D. G. (1989). Toward a psychology of spirituality: Implications for personality and psychotherapy. Journal of Psychology and Christian-ity, 8(1), 19-30.
  • Boscaglia, N, Clarke, D.M., Jobling, T.W., Quinn, M.A. (2005). The contri-bution of spirituality and spiritual coping to anxiety and depres-sion in women with a recent diagnosis of gynecological cancer. Int. J. Gynecol Cancer, 15 (5): 755-761.
  • Bulduk, S. ve Işık, E. (2014). Benliğin ayrımlaşması ölçeğinin üniversite öğrencileri için geçerlik ve güvenirlik çalışması.(Sözlü Bildiri). Uluslararası Avrasya Eğitim Araştırmaları Kongresi, İstanbul.
  • Daştan, N. B. ve Buzlu, S. (2010). Meme kanseri hastalarında maneviyatın etkileri ve manevi bakım. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim Ve Sanatı Dergisi, 3.1: 73-78.
  • Doğan, T. (2006). Üniversite öğrencilerinin iyilik halinin" maneviyat" ve" serbest zaman" boyutlarının incelenmesi. Türk Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Dergisi, 3(26), 1-16.
  • Glading, S. (2012). Aile terapisi tarihi kuram ve uygulamaları, (İbrahim Kek-lik, İbrahim Yıldırım, Çev.), Ankara: PDR Yayınlar.
  • Glading, S., T. (1998). Family therapy:History, theory and practice. 2nded. Merrill, Prentice – Hall, New Jersey. U.S.A.
  • Günay, G., ve Bener, Ö. (2011). Kadınların toplumsal cinsiyet rolleri çerçevesinde aile içi yaşamı algılama biçimleri. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 15(3), 157-171.
  • Horozcu, Ü. (2010). Tecrübî araştırmalar ışığında dindarlık ve maneviyat ile ruhsal ve bedensel sağlık arasındaki ilişki. Milel ve Nihal İnanç, Kültür Ve Mitoloji Araştırmaları Dergisi, 7(1), 209-240.
  • Kasapoğlu, F. (2015). Manevi yönelim ölçeği’nin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(3), 51-68
  • Kesici, Ş., Mert, A., Bayrakçı, E., Kiper, C. (2017). Vaka örnekleriyle birlikte aile danışma kuramları ve teknikleri. 4. Baskı, Nobel Yayınları: Ankara
  • Klever, P. (2009). Goal direction and efectiveness, emotional maturity, and nuclear family functioning. Journal of Marital and Family Therapy, 35, 3, 308-324.
  • Koenig, H. G., King, D. E. and Carson, V. B. (2012). Handbook of religion and health, oxford university press, 2nd edition, New York, NY, USA,
  • Maslow, A., (2001). İnsan olmanın psikolojisi, (Okan Gündüz, çev. 9 Kural-dışı Yayınları, İstanbul.
  • MacDonald, D., ve Friedman, H. (2002). Assessment of humanistic, transpersonal, and spiritual constructs: State of the science. Journal of Humanistic Psychology, 42(4), 102-125.
  • Mert, A. (2014). Çiftlerde değer yönelimleri ile çok boyutlu sosyal desteğin evlilik uyumun açisindan incelenmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Sa-karya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
  • Myers, D. G., Diener, E., (1995). Who is happy? Psychological Science, 6,10-19.
  • Peleg, O ve Yitzhak, M. (2010). Differentiation of self and separation anx-iety: is there a similarity between spouses? Contemporary of Family Therapy, 33(1), 25-36
  • Polat, K. (2014). Evli bireylerde çift uyumu ve bazı psikolojik belirtilerin benliğin farklılaşması açısından incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Tokat
  • Powell, G.N. ve Greenhaus, J.H. (2010). Sex, gender, and decisions at the family - work interface. Journal of Management. 36 4,1011-1039.
  • Romero, C., Kalidas, M., Elledge, R., Chang, J., Liscum, K.R., Friedman, L.C. (2006). Self- forgiveness, spirituality, and psychological ad-justment in women with breast cancer. J. Behav Med, 29 (1): 29-36.
  • Sexton, T. L., G. R. Weeks ve M. S. Robbins (Eds.) (2003). Handbook of family therapy: The science and practice of working with families and couples. New york: brunner- Routledge,
  • Sweeney, T. J., ve Witmer, J. M. (1991). Beyond social interest: Striving to-ward optimum health and wellness. Individual Psychology, 47, 527-540.
  • Türkyılmaz, N. (2008). Davranış genetiği bağlamında dinî ve manevî eğilimler. (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler En-stitüsü.İstanbul
  • Walsh, F. (1999). Religion, spirituality, and the family. In f. Walsh spirituality resources in family therapy (pp.3-30). New York: The Guilford Press.
  • Varol, R. (2015). Genogram temelli yürütülen psikolojik danışma sürecinin çift-lerde evlilik uyumu, duygusal bağlılık, evlilikte problem çözme ve benliğin ayrımlaşma düzeylerine etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mevlana Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü