Kur’ân’da Teshîr Kavramı Bağlamında Allah-Varlık İlişkisi

Teshîr kavramı sebep, gaye ve yön bakımından çok boyutlu bir kavramdır. Dolayısıyla bu kavrama kapsamlı bir şekilde bakmak için Allah-İnsan-Varlık arasındaki ilişkilerin yerli yerine oturtulması elzemdir. Bu konuda belirleyici olan Kur'ânî bir bakış açısıyla hareket etmektir. Kur'ânî perspektiften uzak ve farklı düşünce evreninin etkisi altında yapılan bütün yaklaşımlar beraberinde birçok olumsuzluğu getirecektir. Arzu edilen ve üzerinde durulan husus, varlığa dair Kur'ân'a dayalı sahih ve sağlam bir varlık tasavvuru inşa etme çabasıdır.
Anahtar Kelimeler:

Allah, Teshîr, Varlık

The Relationship between God and Existence in the Context of the Concept of Exposition in the Qur'an

Teshir is a multidimensional concept in terms of cause, purpose and direction. Therefore, it is essential to establish the relations between God-Human-Being in its proper place in order to look at this concept comprehensively. The decisive factor in this regard is to act with a Qur'anic point of view. All approaches that are far from the Qur'anic perspective and under the influence of a different world of thought will bring many negativities. What is desired and emphasized is the effort to build an authentic and strong conception of existence based on the Qur'an.
Keywords:

God, Teshir, Presence,

___

  • DEMİR, Recep. Kur’an’da Teshîr Kavramı Bağlamında Allah-Varlık İlişkisi. Samsun: Üniversite Yayınları, 2022.
  • KARA, İsmail. “İslamcı Söylemlerin Kaynakları ve Gerçeklik Değeri Üzerine Birkaç Not”. İslâmiyât Dergisi 4/4 ( Ekim-Aralık 2001), 37-53.
  • SÖZEN, Edibe. Söylem Nedir?. İstanbul: Paradigma Yayınları, 1999.