UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL BİR OYUN: PEÇİÇ

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak kültürün değişim hızı da artmaktadır. Değişim sürecinde kimi gelenekler değişmekte, güncellenmekte kimi gelenekler yok olma aşamasına gelmektedir. “Peçiç” söz konusu değişim ve güncellemelere ayak uyduramayıp unutulma sürecine girmiş oyunlardan biridir. Dijital oyun sektörünün geldiği aşama ve gördüğü rağbet peçiç ile birlikte yetişkin-çocuk ayrımı olmaksızın hep beraber oynanan pek çok geleneksel oyunun bu sürece girmelerinin nedenidir. 

A TRADITIONAL GAME SINKING INTO OBLIVION: PEÇİÇ

In parallel with the developments in the world, the rate of change of culture is increasing. In the process of change, some traditions are changing, and some traditions are coming to the stage of extinction. “Peçiç” is one of the games that has not been able to keep up with the changes and updates in question and has entered the process of being forgotten. The stage that the digital game industry has reached and the demand it sees together with peçiç is the reason why many traditional games played together without any adult-child distinction have entered this process.

___

  • Akbaş, Banu ve Ünal Selma Özuslu (2016). “Oyuncaklarla Oynanan Geleneksel Gaziantep Oyunları”. Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Çalışmaları Dergisi, 1(1), 25-42.
  • And, Metin (2007). Oyun ve Bügü: Türk Kültüründe Oyun Kavramı. Ankara: Yapı Kredi Yayınları.
  • Eronat, Canan Yücel (2006). Ertuğrul Süvarisi Ali Bey’den Ayşe Hanım’a Mektuplar. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.
  • Kaya, Ayşegül (2008). Evrensel Bir Strateji Oyunu: Peçiç. İstanbul: Kadıköy Gaziantepliler Derneği.
  • Oğuz, Mehmet Öcal ve Ersoy, Petek. (2007). Türkiye’de 2004 Yılında Yaşayan Geleneksel Çocuk Oyunları. Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları.
  • Seven, Neslihan (2006). Sermet Muhtar Alus’un Romanlarında ve Öykülerinde Eski İstanbul, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Sezer, Sennur ve Özyalçıner Adnan (2005). Bir Zamanların İstanbulu: Eski İstanbul Yaşayışı ve Folkloru. İstanbul: İnkılâp Yayınları.
  • Tokuz, Gonca (2011). Gaziantep Çocuk Oyunları Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Bülent, Eşref (2007). “Anadolu Amulet Geleneğinde Çılkak ve Eski Kültürlerdeki İzleri”, 38. ICANAS Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, 311-328.
  • Öksüz Melek ve diğerleri (2018). “21. Yüzyıl Becerilerinin Gelişiminin Desteklenmesinde Geleneksel Oyunların Rolü: Satranc-ı Urefa ve Peçiç Örneği”, V. Turkcess Uluslararası Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi Tam Metin Kitabı, 1406-1414.
  • Şentürk, Özden (2016). “Peçiç Oyunuyoruz”. 15. Uluslararası Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiri Özetleri Kitabı, 19.