KÜLTÜREL BİR MİRAS “GÜMÜŞHACIKÖY/PUSACIK GELENEKSEL TAHTA KAŞIKÇILIĞI”

Tarihin en eski dönemlerinden itibaren pek çok medeniyetin yaşam alanlarında yapılan kazılarda kaşık türünden araçlara rastlanmıştır.  İnsanın beslenme kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğu anlaşılan kaşık, geçmişten günümüze insan hayatının içerisinde hep var olmuştur. Sofraların önemli bir aracı konumunda olan kaşığın yapımı da geleneksel el sanatlarının bir parçası haline gelmiştir. Türk kültürü içerisinde geleneksel formu, üretimi, hammaddesi ile çeşitlilik gösteren geleneksel kaşık yapımı kendine has özellikleri ile kültür mirasının önemli bir unsuru olmuştur. Son zamanlarda el yapımı kaşık üretimi azalsa da kaşıkçılık, Anadolu’da bazı yörelerde son temsilcileri ile kültür hayatının bir parçası olarak kalma mücadelesi vermektedir. Bu yörelerden biri de Amasya Gümüşhacıköy’e bağlı Pusacık köyüdür. Çalışma ile yörede devam eden geleneksel tahta kaşık üretim yöntemi, üretimde kullanılan araç-gereçler, üretimin aşamaları ve yöreye has üretim terminolojisi tanıtılmaya çalışılmıştır. Sayıları her geçen gün azalan Pusacıklı ustaların elinde ağacın ormandan gelip, tomakadan, fasaltağa ve oradan kaşığa dönüşüm aşamaları geleneksel üretimin seyri içerisinde tespit edilmiştir. Akpınar, kertmeboğaz, sevkiyat adı verilen kaşık tipleri üzerinden yörenin geleneksel halk kültürüne yaptığı katkı çalışmada ele alınmıştır.

A CULTURAL HERITAGE: GÜMÜŞHACIKÖY / PUSACIK TRADITIONAL WOODEN SPOON MANUFACTURING

Many spoon-like tools were found in the excavations executed in many civilizations’ settlements established since the earliest times in history. The spoon, which is understood to be an integral part of human nutrition culture, has always existed in human life from past to present. The manufacturing of the spoon, which is an important tool of the tables, has become a part of traditional handicrafts. Traditional spoon making, which varies according to the traditional form, manufacturing style and raw materials, has become an important element of cultural heritage with its unique features. Although handmade spoon production has decreased recently, spoon making is striving to remain as a part of cultural life with its last representatives in some regions of Anatolia. One of these regions is Pusacık village of Amasya Gümüşhacıköy. This study attempts to introduce the traditional wooden spoon manufacturing method, the tools and equipment used in the manufacturing, the stages of manufacturing and the local manufacturing terminology. The transformation stages of the tree coming from the forest, to tomaka, fasaltak and from there to spoons in the hands of Pusacık’s craft masters, whose number is decreasing day by day, were determined in the course of traditional manufacturing. The contribution made to the traditional folk culture of the region through the spoon types called “Akpınar”, “Kertmebogaz”, and “Sevkiyat” was also discussed in the study.

___

  • BARIŞTA, H. Örcün (1998). Türk El Sanatları. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Eren, Naci (1984). Kaşık ve Kaşıkçılık. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
  • Koca, Selçuk Kürşad ve Uğurlu, Serdar (2008). Yesi Şehrinden Taraklı’ya Kaşıkçılık. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi 2008/1 s.122-127.
  • Ögel, Bahaeddin (1984). İslamiyet’ten Önce Türk Kültür Tarihi “Orta Asya Kaynak ve Buluntularına Göre”, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Ögel, Bahaeddin (2000). Türk Kültür Tarihine Giriş-IV. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Önder, Mehmet (1962). Konya Kaşığı. Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, yıl, 14, c.7, s.2830.
  • TDK (1998). Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Üçüncü, Kemal (2012). Trabzon/Köprübaşı Yöresi Kaşıkçılık Meslek Geleneğinin Etnoğrafik Belgelenmesi ve Tahlili, Karadeniz (Black Sea-Çernoye More) Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl.4, S.13, s.26-46.
  • Yılmaz, Şermin (2007). Anadolu Kaşıkları Üzerine Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Yücel, Erdem (1971). Kaşıklar Üzerinde Türk Motifi ile Dağlama Sergisi, Türk Folklor Araştırmaları Dergisi, yıl, 22 C.13, s.6037-6038.
  • Züber, Hüsnü (1971). Türk Süsleme Sanatı. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.