GELENEK*

şamlarındaki önemli geçiş noktalarını işaret etmektedir ve bu törenlerle ilgili gelenekler, halk topluluklarının deği- şimleri görebilmeleri açısından önem taşımaktadır. Halk toplulukları, üyele- rinin doğumundan ölümüne kadar büyü- melerini ve gelişimlerini ölçen muazzam sayıda gelenek üretmişlerdir. Çocuğa isim vermek, belki sadece ebeveynlerin kararına kalmıştır, ancak çoğu zaman ailevi veya etnik gelenekler ebeveynlere çocuğa bir atanın veya başka akrabanın ismini vermesi gerektiğini dikte etmek- tedir. Diş perisi, geleneksel anlayışa göre çocuğun düşen süt dişine karşılık olarak şekerleme veya para vermekte- dir. Bu gelenek geçmişte batıl inançlara bağlı olarak ortaya çıkmış olsa da, artık Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak uygulanmaktadır ve çocukluk- tan yetişkinliğe fiziksel geçişi basitçe işaret etmekle birlikte, ebeveynlere ge- reksiz bir dişi imha etmek için güvenli ve basit bir yol sunmaktadır. Yaşıtları, bir doğum günü çocuğunun kolunu yum- ruklayabilir, her bir yaş için bir yum- ruk atılır. İlişki ve evlilik ile ilgili gele- nekler, Amerika Birleşik Devletlerinde sürdürülmektedir. Bazı Meksika asıllı Amerikalılar arasında, erkek tarafının bir arkadaş grubunun, kızın ailesini zi- yaret ederek ilişkinin başlangıcı için izin almaları geleneksel bir davranıştır. Bir evliliğin ardından araba süslemek ve damat ile gelinin mahallelerinden kor- naya basarak konvoy yapmak, toplum- sal ve etnik geleneklerin bir parçasıdır. ABD'nin güney ve orta batı bölgelerinde yeni evlenen çiftin ilk gecesi, yeni evli- lere tencere ve tavalarla ritim tutularak

___

Brewster, Paul G., ed. 1952. Beliefs and Customs. The Frank C. Brown Collection of NorthC a r o - lina Folklore, ed. Newman Ivey White. Vol. 1. Durham, NC: Duke University Press.

Hand, Wayland. 1970. Anglo-American Folk Belief and Customs: The Old World's Legacy to the New. Journal of American Folklore 7: 136-155.

Newall, Venetia. 1971. An Egg at Easter: A Folklore Study. Bloomington: Indiana University Press.

Smith, Robert Jerome. 1972. Festivals and Celebrations. In Folklore and Folklife: An Introduction, ed. Richard M. Dorson. Chicago: University of Chicago Press.

Summer, William Graham. 1960. Folklways. New York: Mentor Books.