Ortaokullarda teknoloji ve tasarım Dersinde öğretmen ve öğrenci açısından Sınai mülkiyetin önemi

Yaratıcılık, özgünlük, pratik zeka, orijinal fikirlilik, hür ve bilimsel düşünme. Önceden adı bile geçmeyen bu özellikler artık günümüzde değerli ve tercih edilen kişilik özellikleridir. Bilgi Çağına doğru, ülkemizin geleceği için Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarında da belirtilen bu özelliklere sahip birey- ler yetiştirmek gerekmektedir. Bu gereklilik okullarda Teknoloji ve Tasarım der- sini zorunlu kılmıştır. Teknoloji ve Tasarım dersinde öğrencilerin, merak eden, gözlem ve araştırmaya hevesli, özgün fikirler üretmeleri amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, ortaokullarda teknoloji ve tasarım dersinde öğretmen ve öğrenci açısından sınai mülkiyetin önemi hakkında öğretmen ve öğrencilerin düşünce ve yorumlarını almak ve bir sonuca varmaktır. Anket tek- niği ile elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek sonuçlara ulaşıl- mıştır. Anket sonuçlarına göre; Endüstriyel Teknoloji Eğitimi mezunu öğret- menlerin diğer bölüm mezunu öğretmenlere göre Sınai Mülkiyet konusundaki farkındalıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür. İstatistiksel grup ortala- malarının anlamlı bir sonuç olduğu görülmüştür. Öğrencilerde ise sınai mülki- yetin önemi konusu ele alındığı zaman 8. Sınıf öğrencilerinin diğer alt sınıf öğrencilerine oranla konuya daha hakim olduğu görüldü.

Secondary schools teachers and students in terms of technology and design studies in the importance of industrial property

Creativity, originality, practical intelligence, original mindness, free and scientific thought. These characteristics that would not be mentioned previ- ously, have been valuable and preferable personality characteristics today. Towards the information age, it is required to grow up individuals having these characteristics that were determined in the general objectives of Turkish National Education for the future of our country. These requirements made Technology and Design courses compulsory in schools. In Technology and Design courses, it s aimed at producing original ideas by students who are inte- rested, curious for observation and research. The aim of this research is learning the students and teachers opinions and comments and finalize about the importance of industrial property accor- ding to the teachers and students opinions in Tecnology and Design courses in Secondary Schools. The datas taken by survey technique are analysised and con- cluded in sess programs. According to the survey results, the teachers gradua- ted from Industrial Tecnology Educatian Department are more noticed about the Industrial Property than the theachers graduated from the other depart- ments. The science of statistics of group averages are observed as a meaningful result. It is understood that 8th grade students are more dominated to the important of Industrial Property than the younger students.

___

  • Başaran, İ.E. (1996). Eğitime Giriş, Yargıcı Matbaası, Ankara.
  • Doğan , H. (1991) İş Eğitimi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Ders Kitapları Yayın No: 106, Eskişehir.
  • Doğan , H. (2004) İş Eğitimi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Ders Kitapları Yayın No: 106, Eskişehir.
  • Kaya, Z., Tüfekçi, S. (2010). Teknoloji ve Tasarım Eğitiminde Yapılandırmacılık Uygulamaları , 20-29.
  • Koç, A. (2010). Teknoloji Ve Tasarım Dersi Programı Üzerine İş Eğitimi Öğretmenlerinin Görüş Ve Düşüncelerinin Belirlenmesi (Antalya İli Örneği). Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,(Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Ankara.
  • Şenel, A. ve Erden, O. (1996). Endüstriyel Sanatlar ve Teknoloji Eğitimi, Ankara: G. Ü. Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Bölümü.
  • Tuna, Serdar.( 2003) Sanat Eğitimi Bölümlerinde Tasarım İlke ve Elemanlarının Bilgisayar Teknolojisi Yardımı ile Uygulanması. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Sanatta Yeterlilik Tezi), Ankara.
  • Yazıcıoğlu Y., Erdoğan S.(2000). Ülkemizde İş Eğitimi (Teknoloji Eğitimi) Dersine İlişkin Mevcut Durumun Ortaya Çıkarılması Ve Problemlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Ankara.