Örgün mesleki ve teknik eğitim sisteminin mesleki eğitimin paydaşlarınca değerlendirilmesi

Bu çalışmada, örgün mesleki ve teknik eğitim süreci ilgili tarafları ile değerlen- dirilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda örgün mesleki ve teknik eğitim kurumları olarak kız meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve ticaret meslek liselerinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerini; staj yapan öğrenciler, meslek öğretmenleri, meslek lisesi mezunu çalışanlar ve meslek lisesi mezunu ve stajyer istihdam eden işletme yetkililerince değer- lendirilmesi ve bu değerlendirmelerin tartışılarak mesleki eğitim süreci ile ilgili güncel fikirler elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla açıklanan paydaşlara ayrı ayrı anketler uygulanmış ve anket sonuçları SPSS 20.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Anket sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesinde frekans analizi yöntemi kulla- nılmıştır. Verilerin analizi sonucunda ortaya çıkan görüşler ve etkileri karşılaştırılmış ortaya çıkan farklılıklar ve benzerlikler tartışılmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında staj süresinin yeterli olduğu taraflarca belirtilmiş, elde edilen veriler kapsamında her beş işletmeden birinde usta öğretici olmadığı görülmüş ve yine taraflarca staj sürecinin daha titizlikle takip edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Taraflar meslek liseleri ile işletmeler ara- sındaki işbirliğinin arttırılması gerektiğini ifade etmişlerdir.

Evaluation of formal vocational and technical education system by the stakeholders

The purpose of this paper is to evaluate the formal vocational education sytem of Turkey by the stakeholders of the system. For this purpose; formal vocational and tech- nical education school types that cover: female vocational school, industrial vocational school and vocational school for trade were chosen for the study. Education and training at these schools were evaluated by the views of trainees, vocational/ technical teachers, workers of vocational and technical schools graduates and companies that employs the vocational and technical schools graduates and trainees. The views of all these stakehol- ders were evaluated to found the current situation of the system. For this reason diffe- rent questionaires were applied to each stakeholder and SPSS 20.0 program were used to evaluate the results of the questionaires. Datas gathered from the research was evaluated by using the SPSS 20.0 program. The method used in the evaluation of data was the fre- quency analysis. The views and their effects that came out as a result of datas analysis were compared and and similarities and differences among the stakeholders views were discussed. Stakeholders found the ınternship duration enough but They stated that this duration to be followed strictly with the partners and co-operation between vocational schools and companies would have to be enhanced. It was found that one out of five com- panies had no master-trainer.

___

  • BALCI S., Arı M. (2003). “Küresel Ekonomi İçinde Mesleki ve Teknik Eğitimin Önemi”, IVETA Bölgesel Konferansı, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • BULUT, Ergin (2007). The Transformatıon Of The Turkısh Vocatıonal Traınıng System: Creatıon Of Lıfelong Learnıng, Loyal Technıcıans, Boğaziçi University Atatürk Institute, Master’s Thesis, İstanbul.
  • DÖNMEZ D., POLAT V. (2003). “Meslek Yüksekokullarında Kaliteli Eğitimin Koşulları”, IVETA Bölgesel Konferansı, Ankara Üniversitesi, Ankara. http://mtegm.meb.gov.tr/TR/protokoller.asp?sayfa=liste, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünce yapılan protokoller, ETOGM, 14 Kasım 2012.
  • http://sgb.meb.gov.tr/Str_yon_planlama_V2/MEBStratejikPlan.pdf, 2010-2014 Stratejik Planı, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 20Aralık 2012
  • İstihdam ve Meslekî Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı (2010). Resmi Gazete, 27642,15.07.2010.
  • SENAR N., KAYA Z. (2006). Esnaf ve Sanatkâr Meslek Kuruluşları için Ülke Örnek- leri ile AB’de Mesleki Eğitim ve AB Mali Kaynakları Rehberi. TESK yayınları, Ankara.
  • Mesleki Eğitim Sistemimiz ve İşletmelerde Beceri Eğitimi: Sorunlar ve Çözüm Öneri- leri, TİSK tarafından Mesleki Eğitim Kurulu’na sunulan rapor, TİSK (2004).
  • UZUNYAYLA, F. (2207). Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Eğitim ve İstihdam Politikaları. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Kalkınma İktisadı Ve İktisadi Büyüme Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.