Lise 1. Sınıf Coğrafya Öğretim Programının Öğretmenlerce Değerlendirilmesi

Yeni lise I coğrafya öğretim programı, önceki coğrafya öğretim programları ile karşılaştırıldığında farklı bir programdır. Bu farklılık, yeni programın öğrenci merkezli olmasından kaynaklanmaktadır. Daha önceki programlara göre, bu programda öğretim süreçeri,öğrenci başarısının değerlendirilmesi ile ilgili etkinliklere ve coğrafi becerilere daha fazla yer verilmiştir. İceriğin belirgin olmaması, bu program için en önemli sorundur. Ayrıca içerik için haftalık ders saati yetersizdir. Programın içerik sistematiğinde coğrafya biliminin özüe aykı rı durumlar söz konusudur. Kazanımların çok genel olması da program için bir sorundur. Okulların ve öğretmenlerin bu programa hazır olmaması programı n uygulanabilirliğini güçleştirmektedir. Ancak tüm olumlu ve olumsuz durumları program geliştirmenin bir parçası olarak düşünmek gerekir.

Teachers' Evaluation of Geography Teaching Program for High School Students, First Graders

Compared with the old Geography Teaching Programme, the new Geography Teaching Department for High School First Graders is a different programme in that it is a student centered programme. In this programme, teaching activities, assessment of students’ success and Geographical skills are given much more importance than the old programmes. One considerable drawback of this programme is that its content is not clear enough. The number courses per week is not enough to cover all the topics in the program. There are some cases which have nothing to do with the spirit of geography, which result from the wrong systematization of the contents of the program. The fact that acquisitions are very general is another problem with the program. Both the teachers and the schools are not up to the requirements of the program, which result in the failure of the programme because it cannot be applied properly. However, it must be kept in mind that both the positive and negative aspects of the program are just part of program development.

___

  • DEMİREL, Özcan.(2000).Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Pegem Yayıncılık (3. Basım).
  • DOĞANAY, Hayati. (1982). Okullarımızda Coğrafya Öğretimi. Milli Eğitim ve Kültür Dergisi. S.16.
  • DOĞANAY, Hayati. (1993). Coğrafyada Metodoloji-Genel ve Özel Metotlar. Ankara: M.E.B. Yayınları Öğretmen Kitapları Dizisi.
  • DOLL, R. C. (1992). Curriculum Improvement, Decision Making and Process. 8th edition, London.
  • GÜNGÖRDÜ, Ersin. (2002). Coğrafya’da Öğretim Yöntemleri, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • İZBIRAK, Reşat. (1976). Türkiye’de Son Yarım Yüzyıl İçinde Coğrafya Alanında Gelişmeler. Ankara: AÜ. DTCF Yayınları.
  • KÜÇÜKAHMET, Leyla. (2000). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Nobel Yayınları: Ankara
  • LAMBERT, D. and BALDERSTONE, D. (2000). Learning to Teach Geography in The Secondary School: A Companion to School Experience. London: Routledge.
  • NİŞANCI, Ahmet. (1980). Okullarımızda Coğrafyanın Önemi Hakkında Bazı Düşünceler. Atatürk Fen-Edebiyat Fak・tesi Dergisi. S.12, s.343-350.
  • ORNSTEIN, A.; Hunkins, F. (1988). Curriculum: Foundations, Principles, and Issues. Prentica Hall, New Jersey: USA.
  • RAWLİNG, Eleanor (1996).The impact of the national curriculum on school-based curriculum development in secondary geography, Geography in Educatıon, viewpoints on Teaching and Learning. Cambridge: Cambridge University Pres.
  • ROBERTS, Margaret (1997). Curriculum plannig and course develoment: a matter of Professional judgement.New York: Teaching and geography (Daniella Tilbury ve Michael Williams).
  • SAYLOR, J. C., W. M. ALEXANDER VE A. J. LEWIS. (1981). Curriculum Planning for Better Teaching and Learning. New York: Holt, Rinehart&Winston.
  • VARIŞ, Fatma. (1981). Eğitimde Program Geliştirme Teori ve Teknikleri. Ankara: AÜ. EF. Yayınları.
  • WİLLİAMS, Micheal. (1997). Progression and transition in a cohernt geograph curriculum.Teaching and learning geography. New York: Routledge