Pasif Yangın Güvenlik Önlemleri Kapsamında İç Mekan Tasarım Yaklaşımı – Yeniden İşlevlendirilen Tarihi Bandabuliya Binası Kaçış Yolları Değerlendirmesi

Acil durum ve afet olayları ile bağlantılı tehditlerin paralelinde oluşan riskler ve bu risklerin sonucu oluşan hasarlar, insan yaşamını ve yaşadığı binalar ile iç mekanları olumsuz yönde etkilemektedir. Afet ve acil durum yönetim sistemi bütüncül bir çalışmadır. Bu süreç dahilinde, iç mimarların yönetim sistemi akışına hakim olması, hangi noktada devreye girileceğinin ve sistem döngüsü içerisinde hangi aşamada yer alınacağının bilinmesi açısından önemlidir. Yönetim faaliyetleri çalışmaları sonucu ortaya konulan riskler ve sonrasında oluşturulan gereklilikler, mekansal anlamda erken tedbir alınması ve uygulanması gerektiğini belirlemektedir. Bu noktada, önleme ve zarar azaltmaya yönelik yapısal düzenlemelerin yanı sıra, iç mekanda yapılabilecek düzenlemelerin ve planlamaların da, hem olay anında hem de sonrasında can kaybı ve güvenliği açısından ne kadar önem taşıdığı belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Güvenli tasarım açısından kurgulanan sistemin zayıflatıcı değil, kuvvetlendirici ve destekleyici yaklaşımları göstermesi gerekmektedir. Yasal zorunluluklar ve yönetmelikler doğrultusunda oluşturulan güvenli mimari, iç mekandan soyutlanamaz olan bir sistemin bütüncül parçalarıdır. Çalışmada; acil durum yönetim sisteminin bir parçası olan “pasif güvenlik önlemleri” kapsamında iç mekan tasarım yaklaşımları tanımlanmıştır. Yangın tehditine yönelik olarak ele alınan sistem kurgusu, mekan içi güvenli tahliye açısından temel yaklaşım ölçütlerini tanımlamıştır. Önerilen tasarım sistemi ilişkisi, yeniden işlevlendirilen tarihi Gazimağusa-Bandabuliya binası üzerinde değerlendirilmiştir.

Interior Design Approach As Part of Passive Fire Safety Measures – Evaluation of the Re-Used Historical Bandabuliya Building Evacuation System

The risks that emerge during an emergency and disasters as well as the damages caused by such risks adversely affect human lives, the buildings they live in and the interiors of such buildings. Emergency and disaster management system is a holistic process. Within this process, the Interior Architects’ command in the flow of management system is significant in terms of being acquainted with when to step in and at what point of the system flow to play a part. The risks that are revealed as a result of management activities and the requirements produced afterwards designate the necessity for taking and implementing measures beforehand. At this point, how important the indoor arrangements and planning are in terms of loss of lives and safety during and after an incident rises distinctively to the surface, apart from the structural arrangements intended for prevention and mitigation. The system built should demonstrate not attenuating but strengthening and supporting approaches in terms of a secure design. A safe architecture that has been established in line with legal requirements and regulations is an integral part of a system that cannot be abstracted from interior space. In the study, Interior Space Design Approaches as Part of “Passive Safety Measures” which are a part of the emergency management system have been characterised. The system setup discussed pursuant to fire threat has identified the fundamental approach criteria in terms of a secure indoor evacuation. The purposed design system relation has been assessed on the historical Famagusta– Bandabuliya Building that has been refunctioned.

___

  • Bayındırlık ve İskan Bakanlığı. (2009). Afetlere Hazırlık ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu Raporu: Kentleşme Şurası 2009, Ankara, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yayınları.
  • Bilge, B. (2012). “Reliable Interior Design In The Case Of Emergency And Disaster Risk Planning: Adaptively Re-Used Bandabuliya-Famagusta”, Yıldız Teknik University-ICOMOS ICORP International Symposium, Cultural Heritage Protection In Times Of Risk, Nov. 15-17 2012, İstanbul, s. 69-86.
  • Bilge, B. (2013). İç Mekan Tasarımında Afet Ve Acil Durum Risk Planlaması. İstanbul, TMMOB İç Mimarlar Odası, Bilnet Matbacılık.
  • Bilge B. (2017). Güvenli Tasarım Yaklaşımında Acil Durum Tahliye Sistemleri - Bir Kültür Yapısı Analizi. Sanat Yazıları, 2017; s 15-36.
  • Çelik, K. (2007). Okullarda Acil Durum Yönetimi, Ankara, Anı Yayıncılık.
  • Ergüder, C. (2005) “Entegre Afet Yönetim Sistemi ve İlkeleri”, Ed.: Kadıoğlu M., Özdamar E. (editör), Afet Yönetiminin Temel İlkeleri, Ankara, JICA Türkiye Ofisi yayın no:1., s 1-8.
  • FEMA IS230. (2003). Principles Of Emergency Management (Independent Study), USA, Fema Yayınları.
  • Oktay, D. (2007). “Kentsel Kimlik Ve Canlılık Bağlamında Meydanlar: Kuzey Kıbrıs’ta Bir Meydana Bakış” Mimarlık, s. 334.
  • Özdamar M. ve Bilge B. (2018). “İçmimarlık Eğitiminde Kazandırılan Dijital ve El Çizimi Teknik İfade Biçimlerinin, Profesyonel Yaşam Beklentileri Çerçevesinde Değerlendirilmesi”, 3. Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu, 19-21 Aralık 2018, Ankara, Başkent Üniversitesi, s. 375-390.
  • Tzu-Sheng, S. (2006). “Identifying The Target Spaces For Building Evacuation”, Building and Environment, Sayı 41, s. 1600-160.
  • Uluca E. ve Akın, N. (2008). “Gazimağusa Limanı: 13. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Bir Akdeniz Limanının Gelişimi”, a Mimarlık, Planlama, Tasarım, Cilt:7, Sayı:1, s. 62-73.
  • Ulusal Deprem Konseyi Deprem Sözlüğü (UDK). Erişim: 08 Temmuz 2010, http://udk.tubitak.gov.tr/genel_bilgi/deprem_ sozlugu.htm
  • Yalcin, M. (2015) “Exploratory” and “Descriptive” Aspects of Environmental Psychology Course within the Interior Design Education” Journal of Behavioral Science, Volume 174, pp. 3531-3541.
  • Yılmaz, A. (2003). Türk Kamu Yönetimin Sorun Alanlarından Biri Olarak Afet Yönetimi, Ankara, Pegem Yayıncılık.
  • Yüceer, H. (2010). “Tarihi Yapıların Yeniden Kullanımı ve Kültür Turizmi”, Ed.: Özaslan N. Ve Özkut D. (editör), Mimari Korumada Güncel Konular, Anadolu Üniversitesi, s. 193-211.
  • http:/ www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.200712937.pdf [Erişim tarihi 14 Haziran 2019], BKHY Binaların Korunması Hakkında Yönetmelik.2015.