Bozdağan'ın Ekonomik Coğrafyası

Daha önceleri ekonomide hayvancılık ağır basan Bozdoğan, günümüzde tarım ağırlıklı ekonomiye sahiptir. Bunun başlıca sebebi, iklimin ve sulama şartlarının uygun oluşudur. İlçe ekonomisinde, tarımın yanı sıra tarıma dayalı sanayi ve daha çok tarım ürünlerinin alım satımına dayanan ticari faaliyetler vardır. Akçay Nehri’nin suladığı verimli Bozdoğan Ovası, tümüyle tarıma ayrılmıştır. Tarım faaliyetleri, günümüzde daha çok entansif olarak gerçekleşmektedir. Başlıca tarım ürünleri, pamuk, biber, tütün, soğan, incir, zeytin ve tahıl türleri oluşturmaktadır. Maden açısından zengin olmayan yörede, küçük çapta civa, zımpara, talk ocağı, alçıtaşı ocağı, maden kömürü ve mermer taş ocakları bulunmaktadır. Ancak bunların bazıları işletilmemekte, bazılarını da mevsimsel ve kısıtlı olarak işletilmektedir. İlçe merkezinin 29 km. doğusunda, Büyük Menderes Nehri’nin Akçay kolunun dar ve derin bir boğaz içinde aktığı alanda kurulan Kemer Barajı, elektrik üretiminde, sulamada ve taşkınlardan korunmada önemli paya sahiptir. Mevcut nüfusun tarım ve hayvancılıkla uğraşması, sanayi, ticaret ve ulaşımın zayıf olmasına yol açmıştır. Öte yandan, başta iklim olmak üzere, sanayinin gelişmesi için uygun coğrafi şartlar bulunmaktadır. Kısaca yörede temel ekonomik faaliyeti, yeryüzü şekilleri, iklimi ve toprak özelliğine uygun olarak gelişim gösteren tarım oluşturmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

arazi kullanımı

Economic Geography of Bozdogan

Today, agriculture takes a larger scale of portion in economical activities, whereas previously stockbreeding was dominant in Bozdoğan. The significant cause of this is suitable climate and irrigation conditions. There are also industrial activities which are related with agriculture and beside this, the commercial activities of agriculture. The productive Bozdogan meadow is irrigated by the Akcay River and completely assigned for agriculture. Nowadays, agricultural activities are verified by modern techniques. The principal agricultural products are cotton, pepper, tobacco, onions, figs, olives and cereal sorts.
Keywords:

land use,

___

Ali Cevad, 1895, Memalik-i Osmaniye’nin Tarih ve Coğrafya Lügatı. Mahmut Bey Matbaası, Dersaadet (İstanbul).

Ali Tevfik, 1913, Mufassal Memalik-i Osmaniye’nin Coğrafyası. Tefeyyüz Kitabevi, İSTANBUL.

Darkot, B., (Hazırlayan A. Necdet Sözer), 1977, Ege ve Akdeniz Bölgesi. Atatürk Üniv., İşletme Fakültesi Araş.Ens. Ders Notları, 35, Erzurum.

Güneş, G., Aydın Vilayet İstatistiklerine Göre 1917-1918 Yıllarında Aydın Sancağı, Aydın Kültür Ve Sanat Dergisi,Yıl: 4, Sayı 23, Temmuz 2003, s. 22-26, Aydın

Işık Ş., 1995, Aşağı Akçay Havzasında Beşeri ve İktisadi Coğrafya Araştırmaları. Ege Üniv. Sosyal Bilimler Ens. Coğrafya ABD, Doktora tezi, İzmir.

Karaca, S., 1977, Aydın’ın Tarihi ve Coğrafi Durumu. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü, Sosyal Bilgiler Bölümü, Bitirme Tezi, İstanbul.

Kısa, L., 1960, Aydın’ın Tarihi ve Coğrafyası. Coşkun Matbaası, Aydın.

Nakracas, G., 2005, (Çeviren İbrahim Onsunoğlu), Anadolu ve Rum Göçmenlerin Kökeni. Kitapevi Yayıncılık, s. 89-95, İstanbul.

Özey, R., 1979, Bozdoğan’ın Beşeri ve İktisadi Coğrafyası. Atatürk Üniv., Edebiyat Fak., Coğrafya Bölümü, Mezuniyet Tezi, Erzurum.

Özey R., 1990, “Olukbaşı, Kızılca Ve Dutaağaç (Bozdoğan-Aydın) Köylerinde Kıl Çadır Dokumacılığı.” Türk Dünyası Araş. Derg. Sayı.68, S.163-190, İstanbul.

Özey R., 1991,“Bozdoğan Ve Çevresinde Bahçe Evleri.” Türk Dünyası Araş.Derg.Sayı.71, S.121-143, İstanbul

Özey R., 1999, “Adalar Denizi Sahilinde Bir Osmanlı Vilayeti; 1913'te Aydın”. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı 2, İstanbul.

Toker F., 1965, Bozdoğan Kazası Monografyası. İ.Ü Edebiyat Fakültesi, Mezuniyet Tezi, İstanbul.

Yıllıklar ve Bültenler

Cumhuriyetin 50.Yılında Aydın. 1973 İl Yıllığı.

Muğla Orman Bölge Baş Müdürlüğü, Nazilli Orman İşletme müdürlüğü, Bozdoğan Sersi Kat’i Amenajman Planı.

DİE (TÜİK) İstatistikleri.

1933, Belediyeler. T.C. Dâhiliye Vekâleti, Mahalli İdareler Umum Müdürlüğü. Holivut Matbaası, İstanbul

1949, Belediyeler Yıllığı. İller Bankası, Cilt 1, Güney Matbaacılık ve Gazetecilik T.A.O, Ankara

1982, “Aydın”. Yurt Ansiklopedisi, Anadolu Yayıncılık, Cilt 2, s.966-1101, İstanbul.

Web Siteleri http://www.bozdogan.gov.tr

http://www.bozdogan.org

http://www.bozdogan.bel.tr

http://bozdogan.meb.gov.tr

http://www.efeler.org/ilceler/bozdogan.htm

http://www.ismetsezginmetem.k12.tr/

http://www.kemerhes.com/bozdogan.html

http://www.kemerhes.com/kemerbaraji.html

http://bozdoganhaber.com

http://www.zeytincilik.com/biz.php?konu=hakkimizda