Bağıvar'da Arazi Kullanımın Corine Programına Göre Değerlendirilmesi

Bağıvar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, ilk kademe belediyesi olan bir yerleşmedir. Dicle Nehri’nin doğu kıyısında, nehrin sekileri üzerinde yer alan Bağıvar’ın arazileri tarım için elverişlidir. Yaklaşık 25 yıl kadar önce daha çok kuru tarım yapılan arazilerde, günümüzde sulu tarım yapılmaktadır. Bu sebepten; önceden kuru tarımda buğday ekilen alanların önemli bir kısmında günümüzde pamuk ekilmektedir. Bağıvar’ın arazi kullanımı incelenirken Ağustos 2006 tarihli Ikonos uydu görüntüsünden ilk gözlemler elde edilmiş ve CORINE sistemine göre değerlendirilmiştir. CORINE, Avrupa Topluluğu’na üye ülkeler tarafından geliştirilmiş ve topluluğa üye olan tüm ülkelerdeki arazi kullanımlarının bir bütünlük içerisinde olmasını sağlayan bir programdır. Görüntü üzerinde tanımlanamayan arazi kullanımları, arazi çalışmaları sonucu tanımlanmıştır. Çalışmada toprak yapısı, toprak tipleri, arazinin eğimi ve tüm bunların yetiştirilen ürünlerle ilişkileri de ele alınmış olup çalışma sonucunda, CORINE göre çalışma alanına ait güncel arazi kullanım haritası oluşturulmuştur.

Land Use in Bağıvar According to CORINE Program

Bağıvar is a small town in the jurisdiction of Diyarbakir municipality. It is located on eastern terrace of Dicle river and is very suitable for agricultural production. While dry agriculture was common 25 years ago, today with development of new irrigation system agricultural productivity has greatly increased. Therefore, while in the past the land was used generally used for wheat production, today cotton production is main agricultural activity. For this study, August 2006 images from Ikonos satellite were used and the data were analyzed by CORINE land classification system, which is the standard land classification system developed by EU and member states are required to use it. The images that could not be identified were determined by fieldwork. In this study, the relation between factors such as soil structure, soil type, sloppiness and plants grown in the area were analyzed. After the analysis, a current land use map of the area has been produced according to CORINE.

___

Atalay, İ., Mortan, K. 2006. Türkiye Bölgesel Coğrafyası. İnkılap Kitabevi. İstanbul.

Ceylan, H., 1994. Dicle Üniversitesi Kampus Topraklarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Verimliliği. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji AnaBilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.

Cover, 1994. Corıne Land Cover Technical Guide L., Luksemburg.

Diyarbakır İli Arazi Varlığı. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, 1994. İl Rapor No:21, Ankara.

Dizdar, M.Y., 2003. Türkiye’nin Toprak Kaynakları. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Teknik Yayınlar Dizisi No:2, Ankara.

Genel Nüfus Sayımı, 2000. Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri. 21-Diyarbakır. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü.

Gürgen, G. 2002. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi. Dicle Üniv. Ziya Gökalp Eğitim Fak. Yay No:12, Diyarbakır.

Özgür, E.M., 1989. Bağıvar Köyünde Ekonomik Faaliyetler. Coğrafya Araştırmaları. Cilt:1 Sayı:1. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Coğrafya Bilim ve Uygulama Kolu.

Tigem, 1997. Hatay Tarım İşletmesi Topraklarının Detaylı Etüd ve Haritalaması. Sayı:24, Ankara.