İlköğretim İkinci Kademe Coğrafya Eğitimi ve Öğretimi: Öğrenme Alanları ve Kazanım Boyutu

İlköğretime ilişkin yeni öğretim programlarında derslerin bütünlüğü esas alınmış ve coğrafya dersi de bu çerçevede değerlendirilmiştir. İlköğretim ikinci kademesinde fen ve teknoloji ile sosyal bilgiler derslerinde coğrafyaya ait konulara yer verilmiştir. Coğrafya eğitimi, 1. sınıfta hayat bilgisi dersi ile başlamakta, fen ve teknoloji dersi ile 8. sınıfın sonuna kadar sürmektedir. İkinci kademede ise öğrencilere, genel coğrafi bilgiler ile ülkemizin coğrafi özelliklerine ilişkin temel bilgilere yer verilmektedir. Bu çalışmada, ilköğretim okullarının ikinci kademesinde coğrafya ile ilgili konuların yeri belirlenerek, çeşitli öğretim programlarında coğrafya ile ilgili konulardan hangilerine yer verildiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Zira ilköğretimde birden fazla akademik disipline ilişkin bilgilere yer veren öğretim programlarında (hayat bilgisi, sosyal bilgiler ile fen ve teknoloji), coğrafya ile ilgili konuları ilgili programlar detaylı bir şekilde incelemeden, bir çırpıda bakıp görmek mümkün değildir. Bu araştırmada,aşağıdaki soruların cevabı araştırılacaktır. İlköğretim okullarının ikinci kademesinde coğrafyaya ilişkin konular hangi derslerde verilmektedir? Bu derslerin hangi öğrenme alanlarında, coğrafyaya ne şekilde yer verilmiştir? Söz konusu derslerde coğrafyayı ilgilendiren hangi konulara ve kazanımlara yer verilmektedir? Ayrıca bu çalışmada, ilköğretimi bitirdiğinde öğrencilerin sahip olması gereken coğrafi bilgi, beceri ve bakış açılarına ilişkin öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

coğrafya

Secondary School Geography Educatıon In New Currıculum: The Subject Matter And Geographic Skills

The new curricula of secondary school include geography subjects in different units. Geography as a subject has been dispersed in science-technology and social studies courses. Geographic knowledge starts to be given for students from the first year of elementary schools in Life Studies course and continues during elementary and secondary school until at the 8th grade Science and Technology course. During this time period, especially at secondary level, students learn about basis of geography and geography of Turkey. Most of the time, it is very difficult to determine geography contents in the multi-subject courses like social studies, general science-technology and life science courses. This paper aims to explain geography contents in secondary school curricula at different course levels. Moreover, the study investigates geography contents whether it is dispersed evenly between each course. The paper ends with suggestions for teachers how to increase students’ geographic knowledge and skills.
Keywords:

geography,

___

Efe, R., 1997, Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar, Coğrafya Eğitiminde Çağdaş Metod ve Teknikler. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:1, s.135-149, İstanbul.

Engin, İ.-Akbaş, Y.-Gençtürk, E., 2003, 1. Coğrafya Kongresinden Günümüze Liselerimizde Müfredat Programlarındaki Değişimler. Milli Eğitim Dergisi, Sayı:157, Ankara.

GFL (Geography For Life), 1994, The National Geography Standarts 1994. Washington D.C.: Geography Education Standarts Project.

Kızılçaoğlu, A., 2006, İlköğretimin İlk Kademesinde Coğrafya Eğitimi ve Öğretimi. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:14, s.81-106, İstanbul.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), 2005a, İlköğretim Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (1., 2. ve 3. Sınıflar). Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), 2005b, İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (4., 5. Sınıflar). Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), 2005c, İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (6., 7. ve 8. Sınıflar). Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), 2005d, Sosyal Bilgiler 4.-5. Sınıf Programı, Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), 2005e, Sosyal Bilgiler 6.-7. Sınıf Programı, Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

Ünlü, M., 2001, İlköğretim Okullarında Coğrafya Eğitim ve Öğretimi. Marmara Coğrafya Dergisi, sayı:4, s.31-47, İstanbul.