KADINLARIN KARİYER ENGELLERİ İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER: KIRGIZİSTAN’DAKİ HİZMET SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmada hizmet sektöründe çalışan kadınların iş yaşamında çeşitli kariyer engelleri ile karşılaşıp karşılaşmadıklarının ve kariyer engellerinin örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkilerininin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Kırgızistan’ın başkenti Bişkek şehrinde faaliyette bulunan eğitim, sağlık, bankacılık ve otelcilik hizmet sektöründe istihdam edilen kadın çalışanlardan anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Dört sektörden toplam 280 kadın çalışan araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan hipotezleri test edebilmek için Kariyer Engelleri Ölçeği ile Örgütsel Bağlılık Ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek amacıyla faktör, güvenilirlik, bağımsız örneklemler için t-testi (independent samples t-test), tek yönlü varyans analizi (one way anova), korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır.

THE RELATIONSHIP BETWEEN WOMEN’S CAREER BARRIERS AND ORGANIZATIONAL COMMITMENTS: A RESEARCH ON SERVICE SECTOR IN KYRGYZSTAN

In this study, it was aimed to investigate whether the women working in the service sector encountered various career barriers in their working life and the effects of career barriers on organizational commitment levels. For this purpose, a questionnaire data collection method was applied to female employees in the education, health, banking and hotel service sectors operating in Kyrgyzstan's capital in Bishkek. A total of 280 female employees from four sectors constitute the sample of the researcher. Career Barriers Scale and Organizational Commitment Scale were used to test the hypotheses used in the research. Factor, reliability, independent samples t-test, one way ANOVA, correlation and regression analyzes were used to test the relationship between variables in the study.

___

  • Akgül, A. (1997). Tıbbi Araştırmalarda İstatistiksel Analiz Teknikleri: SPSS Uygulamaları, YÖK Matbaası, Ankara.
  • Akpinar-Sposito, C. (2013). “Career Barriers For Women Executives and The Glass Ceiling Syndrome: The Case Study Comparison Between French and Turkish Women Executives”, Procedia-Social And Behavioral Sciences, 75: 488-497.
  • Allen, N. J. and Meyer, J. P. (1990). “The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment to the Organization”, Journal of Occupational Psychology, 63(1): 1-18.
  • Çınar, C. (2015). “Kadınların Kariyer Engelleri ile Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişikinin İncelenmesi: Bankacılık Sektörü Üzerine Bir Araştırma”. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Doğan, S. ve Kılıç, S. (2007). “Örgütsel Bağlılığın Sağlanmasında Personel Güçlendirmenin Yeri ve Önemi”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 29: 37-61.
  • Ersarı, G., İşçan, Ö.F. ve Naktiyok, A. (2016). “Kadın ve Erkek Bakış Açısıyla Kadın Çalışanların Kariyer Engelleri ve Örgüt Kültürü İlişkisi: Akademisyenler Üzerinde Bir Uygulama”, Iujeas, 1(1): 171-200.
  • Gül, H. (2002). “Örgütsel Bağlılık Yaklaşımlarının Mukayesesi ve Değerlendirmesi”, Ege Akademik Bakış, 2(1): 37-56.
  • Gül, H. ve Oktay, E. (2009). “Türkiye ve Dünya’da Kadınların Çalışma Hayatında Yaşadıkları Cam Tavan Algıları Üzerine Kavramsal Bir Çalışma”, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 1(18): 421-436.
  • Güzel, B. (2009). “Kadın Çalışanların Kariyer Engellerinin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi: Dört ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama”, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İbicioğlu, H. (2000). “Örgütsel Bağlılıkta Paradigmatik Uyumun Yeri”, Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 15(1): 13-22.
  • İslamoğlu, E. ve Yıldırımalp, S. (2014). “Yolcu Hizmetleri Memurluğu” Yapan Kadınların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar”, Hak-İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 3(6): 150-177.
  • Karaca, A. (2007). “Kadın Yöneticilerde Kariyer Engelleri: Cam Tavan Sendromu Üzerine Uygulamalı Bir Araştırma”. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Korkmaz, H. (2014). “Yönetim Kademelerinde Kadına Yönelik Cinsiyet Ayrımcılığı ve Cam Tavan Sendromu”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(5): 1-14.
  • Meyer, J. P. and Allen, N. J. (1991). “A Three-Component Conceptualization of Organizational Commitment”, Human Resource Management Review, 1(1): 61- 89.
  • Özdamar, K. (1999). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi, Kaan Kitabevi, 2. Baskı, Eskişehir.
  • Reichers, A. E. (1985). “A Review and Reconceptualization of Organizational Commitment”, Academy of Management Review, 10(3): 465-476.
  • Sönmez, P. S. ve Bayraktar, O. (2017). “Cam Tavan Sendromu’nun Tükenmişlik Sendromu ile Olan İlişkisinin Örgütsel Bağlılığa Olan Etkisinin Sonuçları”, Dış Ticaret Enstitüsü, Tartışma Metinleri.
  • Thornton, G. (2017). Women in Business. New Perspectives On Risk And Reward.
  • Uçkun, G., Uçkun, S., Demir, B. ve Gültekin, A. (2013). “Örgüt Kültürünün Yapısı ve İnsani İlişkiler ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Kocaeli Üniversitesi İdari Personel Örneği”, Electronic Journal of Vocational Colleges.