Parlamentonun bütçe hakkını etkin kullanımının yeni bütçe sistemi çerçevesinde değerlendirilmesi

Çalışmada, öncelikle temsili demokrasi çerçevesinde bütçe hakkının gelişimi, asil-vekil ilişkisi ve parlamentonun bütçe sürecindeki rolü değerlendirilmiştir. Daha sonra, son yıllarda kamu mali yönetimi alanında yaşanan reformlar doğrultusunda, parlamentonun yeni bütçe sistematiğinde kamu politikalarının belirlenmesi ve öncelendirilmesi noktasındaki konumu ve etkinliği ele alınmıştır. Ardından, Türkiye’de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile oluşturulan yeni bütçe sistematiğinde parlamentonun konumu ve dünyada kamu mali yönetimi ve kontrol alanında yaşanan genel eğilimler perspektifinde parlamentonun etkinliği incelenmiştir. Parlamentonun bütçe hakkını etkin kullanabilmesi reformlarla değişen mali yönetim sisteminin getirdiği yeni araçları içselleştirmesi ve etkin bir şekilde kullanımına bağlıdır. Parlamentonun etkinliğinin sağlanamadığı bir durumda reformun önemli bir ayağı da eksik kalmış olacaktır.

The evaluation of the effective use of parliament's power of the purse in light of the new budget system

This study initially evaluates development of parliament’s power of the purse in the framework of the representative democracy with principal-agent relationship and the role of parliament in budget process. Then, efficiency of parliament in public policy formulation and new budget system established with the code 5018 Public Financial Management and Control Law and new development in the world. Effective use of the Parliament’s power of the purse is up to be internalize the new tools in parliamentary process and effective implementation. If this dose not work for the parliament it would directly affect whole public financial reform process.

___

Aktan, H. B. (2008), “Bütçe Reform Süreci ve Parlamentonun Bu Süreçteki Rolü: Türkiye ve Seçilmiş AB Üyesi Ülke Deneyimleri”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum 7-8-Ekim 2008 Afyonkarahisar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu.

Allen, S. (2002), “Does Budgeting have a Future?” OECD Journal on Budgeting, Vol. 2, No. 2.

Allen, R. ve Tommasi, D. (2001), Managing Public Expenditure: A Reference Book for Transition Countries, SIGMA.

Anal, A. A. (2003), “Magna Carta ve Yönetim Anlayışımız”, Mali Kılavuz Dergisi, Yıl:7.

Anderson, E. J. (2003), Public Policymaking: An Introduction, Fifth Edition, Houghton Mifflin Company, Boston.

Arslan, M. (2004), “Orta Vadeli Harcama Sistemi (Çok Yıllı Bütçeleme) ve Türkiye’de Uygulanabilirliği”, Sayıştay Dergisi, 54.

Atiyas, İ. ve Sayın, Ş. (1997), Siyasi Sorumluluk, Yönetsel Sorumluluk ve Bütçe Sistemi: Bir Yeniden Yapılanma Önerisine Doğru, İstanbul: TESEV Yayınları.

Aydın, M. A. (2007), Türkiye'de Parlamenter Denetim Yolu Olarak Bütçe, Yayımlanmamış TBMM Genel Sekreterliği Uzmanlık Tezi.

Bacon, R. (2008), “Parlamentonun Denetim ve İzleme Fonksiyonları: İngiltere Deneyimi” içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum 7-8-Ekim 2008 Afyonkarahisar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu.

Blondal, R. J. (2003), “Budget Reform in OECD Member Countries:Common Trends”, OECD Journal on Budgeting, Vol. 2, No. 4.

Bogdanovskaia, I. (1999). Legislative Bodies in the Law-Making Process, Democratic Institutions Research Fellowships No. 1997-99, Erişim 08/07/2009, http://www.nato.int/acad/fellow/97-99/bogdanovskaia.pdf.

Bulutoğlu, K. (1988), Kamu Ekonomisine Giriş (Devletin Ekonomik Bir Kuramı), Filiz Kitabevi, İstanbul.

Christensen, T. ve P. Legreid, (2002), “Symposium on Accountability, Publicity and Transparency. New Public Management: The puzzles of Democracy and the Influences of Citizens”, The Journal of Political Philosophy, Vol. 10, No.3, 2002, 267-295.

Çağan, N. (2008), “Modern Bütçe Sürecinde Parlamento’nun Rolü”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum 7-8-Ekim 2008 Afyonkarahisar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu.

Çevik, H. H. (2001), Türkiye’de Kamu Yönetiminin Sorunları, Ankara.

Çevik, H. H. (2003), “Modern Devlette Kamu Politikası Oluşturma: Kavramlar, Aktörler, Karar Verme, Kamu Politikası Süreci ve Türkiye Analizi”, Asım Balcı (der.) Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar (içinde): Seçkin Yayınları, Ankara.

Dicle, A. (1973), Kamu Yönetiminde Planlama-Programlama-Bütçeleme Sistemi, Ankara.

DPT (2000), Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması ve Mali Saydamlık Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara: DPT.

Emil, F. ve Yılmaz, H. (2003), “Kamu Borçlanması, İstikrar Programları ve Uygulanan Maliye Politikalarının Kalitesi: Genel Sorunlar ve Türkiye Üzerine Gözlemler”, 18. Türkiye Maliye Sempozyumu, Türkiye’de Kamu Borçlanması (Ekonomik ve Sosyal Etkileri, Beklentiler), 12-16 Mayıs 2003, Girne-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Marmara Üniversitesi, İİBF, Maliye Bölümü ve Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezi, Yayın No:16.

Emil, F. ve Hakan. H. Y. (2004), Kamu Borcu Nasıl Oluştu Bu Noktaya Nasıl Gelindi? TESEV Yayını.

Ergun, T. (2004), Kamu Yönetimi; Kuram, Siyasa, Uygulama, TODAİE Yayın No: 322, Birinci Baskı, Ankara.

Falay, N. (1979), Program-Programlama-Bütçeleme Sistemi ve Türk Program Bütçe Modeli, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayın No: 429, İstanbul.

Feyzioğlu, B. N. (1981), “Nazari, Tatbiki, Mukayeseli Bütçe, Filiz Kitabevi, 6. Baskı, İstanbul.

Feyzioğlu, B. N. “Modern Anayasalarda Bütçe Hakkı”, Çağdaş Anayasalarda Ekonomik ve Sosyal Haklar ve Ödevler (Uluslararası Seminer), İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi Fakültesi, 5-6-7 Şubat 1982, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi.

Forostiere, C. ve Pelizzo, R. (2005), Does the Parliament Make A Difference? The Role of the Italian Parliament in Financial Policy, Role of Parliements in the Budget Process, Washington, DC: World Bank Institute.

Forrester, J. (2002), “The Principal-Agent Model and Budget Theory”, in Aman Khan ve W. Bartley Hildreth, (der.), Budget Theory in the Public Sector, First Published, Quorum Book.

Gerston, N. L. (2002), Public Policymaking in a Democratic Society A Guide to Civic Engagement, New York.

Khan, A. ve Hildreth, W. B. (der.) (2002), Budget Theory in the Public Sector, First Published, Quorum Book.

Konukman, A. (2000), “Kesin Hesap Kanun Tasarıları Üzerine Bir Değerlendirme”, Atiyas, İ. ve Sayın, Ş (der.) Kamu Maliyesinde Saydamlık Raporu, TESEV Yayınları.

Leruth, L. ve Paul, E. (2007), “A Principal-Agent Theory Approach to Public Expenditure Management Systems in Developing Countries”, OECD Journal on Budgeting. Vol.7, No. 3.

Lienert, I. (2005), Who Controls the Budget: The Legislature or the Executive? June 2005 IMF Working Paper No. 05/115.

Maliye Bakanlığı (2004), Analitik Bütçe Sınıflandırması, Eğitim El Kitabı 3. Baskı Mayıs, Ankara.

Mordacq, F. (2008), “Bütçe Reformu ve Parlamento: Fransa Deneyimi.”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum 7-8 Ekim 2008, Afyonkarahisar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu.

Mutluer, M. K., Öner, E. ve Kesik, A. (2005), Bütçe Hukuku, 1. Baskı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayını, İstanbul.

Mutluer, M. K., Öner, E. ve Kesik, A. (2007), Teoride ve Uygulamada Kamu Maliyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayını, İstanbul.

Ocakçıoğlu, B. (1982), “Bütçe Hakkının Kapsamına ve Gerçekleşmesine İlişkin Sorunlar”, Çağdaş Anayasalarda Ekonomik ve Sosyal Haklar ve Ödevler, Uluslararası Sempozyum, 5-7 Şubat 1982, İstanbul, Marmara Üniversitesi Yayını.

Öner, E. (2005), Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet Döneminde Mali İdare, Maliye Bakanlığı, APK, Yayın No: 2005/369, Ankara.

Öner, E. (2008), “Bütçe Uygulama Aşamasında Parlamentonun İzleme/Gözetim Fonksiyonu: Komisyonların Rolü ve Bütçe Analiz Kapasitesi”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum 7-8 Ekim 2008, Afyonkarahisar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu.

Persson T., Roland, G. ve Tabellini, G. (1997), “Separation of Powers and Political Accountability”, The Quarterly Journal of Economics, Vol. 112, No. 4 (Nov. 1997), 1163-1202,

Posner, P. ve Park, C. K (2007), “Role of the Legislature in the Budget Process: Recent Trends and Innovations”: OECD Journal on Budgeting. Vol.7, No. 3.

Rijckeghem, C. (2004), Evaluation of Public Debt Stock; How Did We Get There? TESEV Yayını.

Sahgal, V. (2008), “Parlamentonun Rolü: Bütçenin Hazırlanması-Uygulanması- ve Dış Denetim-Kontrol”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum 7-8 Ekim 2008, Afyonkarahisar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu.

Santıso, C. (2004), Budget Institutions and Fiscal Responsibility: Parliaments and the Political Economy of the Budget Process in LatinAmerica, the World Bank.

Schick, A. (1998), A Contemporary Approach to Public Expenditure Management, World Bank Institute.

Schick, A. (2002), “Can National Legislatures Regain an Effective Voice in Budget Policy?” OECD Journal on Budgeting, Vol. 1, No 3.

Sterck, M. ve Bouckaert, G. (2006), “The Impact of Performance Budgeting on the Role of Parliament: a Four-Country Study”, Paper to be Presented at the 2nd Transatlantic Dialogue, Workshop 1: The Performance of Performance Budgeting, Leuven, June 1-3, 2006.

Stiglitz, E. J. 1994, Kamu Kesimi Ekonomisi, Çeviren: Batırel, Ö. F. Marmara Üniversitesi Yayın No: 549, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayın No: 396, İstanbul.

Şener, A. (2007), “Osmanlı Bütçeleri ve Türkiye’de Bütçe Hakkının Ortaya Çıkışında Cumhuriyet Öncesi Gelişmeler” içinde, Şener, A. Sona Doğru Osmanlı-Osmanlı Ekonomisi ve Maliyesi Üzerine Yazılar, Birleşik Kitabevi, 1. Baskı, Ankara, 2007.

Tarschys, D. (2008), “Parlamento ve Bütçe: Parlamentonun Gözetim Kapasitesinin Arttırılması”, içinde, Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü, Uluslararası Sempozyum 7-8 Ekim 2008, Afyonkarahisar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu.

The World Bank (1998), Public Expenditure Management Handbook, Washington.

The World Bank (2001), Turkey Public Expenditure and Institutional Review.

Wehner, J. (2009), Legislatures and the Budget Process: The Myth of Fiscal Control, Final Version, Manuscript, 4 December 2009.

Wildavsky, A. (1992), The New Politics of the Budgetary Process, Second Edition, Harper Collins Publishers University of California, Berkeley.

Yılmaz, H. H. ve Biçer, M. (2010), “Türkiye’de Mali Reformlar Sonrası Değişen Politika Oluşturma, Planlama, Bütçeleme Süreci ve Orta Vadeli Harcama Sisteminin Uygulanabilirliği”, İktisat İşletme ve Finans 25 (287) 2010:33-68.