Yüksek öğretimde yönetsel yapı ve mali konular: Türkiye'de yüksek öğretimde yönetsel etkinliği artırmaya yönelik bir model önerisi

Türkiye’de kamu üniversitelerinin son yıllarda kapasitelerinin hızlı bir şekilde büyümesi, bu üniversitelerde yönetsel etkinliğe yönelik atılması gereken adımları daha elzem hale getirmiştir. Bu bakımdan üniversitelerin idari ve mali kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik yeni bir anlayış ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bunun için bu çalışmada OECD’de ve Türkiye’de üniversitelerin kullandıkları kaynaklar karşılıklı olarak analiz edilmiş, diğer ülkelerdeki seçilmiş bazı üniversitelerin mali yapıları yakından ele alınmıştır. Son olarak Türkiye’de kamu üniversitelerinin yönetsel yapı ve işleyiş bakımından yaşadıkları sorunlar ortaya konulmuş, buna çözüm olarak bir model geliştirilmiştir.

Managerial structure and financial issues in higher education: A proposed model for increasing managerial effectiveness in higher education in Turkey

The rapid increase in the capacity of public universities in Turkey in the last years made it necessary to take steps towards managerial effectiveness in these universities. As a result, there emerged a need for a new approach to development of administrative and financial capacities of the universities. In this respect, this paper comparatively analyzes the resources used by the universities in the OECD and Turkey and examines in detail the financial structures of some of the universities selected from the other countries. Finally, this paper reveals the problems encountered by the Turkish public universities in terms of managerial structure and functioning and develops a model as a solution.

___

Akalın, G. (2000), Kamu Ekonomisi, Akçağ Kitapevi, Ankara.

Alesina, A. ve Giavazzi, F. (2006), The future of Europe, The MIT Pres, London.

Benhabib, J. ve Spiegel, M.M. (1994), “The Role of Human Capital In Economic Development: Evidence From Aggregate Cross-Country Data”, Journal of Monetary Economics, s.34.

Cohn, E. (1990), The Economics of Education, Pergamon.,Oxford.

Culyer, A. J. (1980), Political Economiy of Social Poicy, Oxford.

Denison, E. F. (1962), The Source of Economic Growth in the U.S., Committee for Economic Development, Washington.

Easterly W. (2001), The Elusive Quest for Growth: Economists’ Adventures and Misadventures in the Tropics, The MIT Press, Cambridge.

Emil, F. ve Yılmaz, H. H. (2003), Kamu Borçlanması İstikrar Programları ve Uygulanan Maliye Politikasının Kalitesi, METU ERC Working Paper 03/07.

Europian University Association, (2008), Financially Sustainable Universities: Towards Full Costing in European Universitie, Brussels, Belgium

http://nsse.iub.edu/html/about.cfm (Erişim: Mayıs/2010).

http://www.admin.cam.ac.uk/univ/annualreport/ (Erişim: Mayıs/2010).

http://www.admin.ox.ac.uk/rso/statistics/ar_2008-09.shtml (Erişim, Mayıs/2010).

http://budget.asu.edu/state-investment-0.

http://introduction.ku.dk (Erişim: Mayıs-2010).

http://www.calstate.edu/business_community/ (Erişim: Mayıs-2010).

http://www.nih.gov/about/NIHoverview.html.

http://www.unistra.fr/uploads/media/recettes_uds.pdf Erişim: Mayıs/2010.

http://www.urmc.rochester.edu/news/publications/annual-report/2009/research/nihfunding. cfm (Erişim: Mayıs/2010).

Korkmaz, E. (1975), Yüksek Öğrenimde Etkinlik, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul.

Maliye Bakanlığı, Muhasebat Genel Müdürlüğü Kamu Hesapları Bülteni Sayfası (Erişim Mayıs 2010).

Mulgan, G. (2009), The Art of Public Strategy, Oxford Universtiy Press, New York.

OECD Education at a Glance (2009).

OSYM İstatistikleri (Erişim Mayıs 2010).

Pritchett, L. (1996), Where Has All the Education Gone?, The World Bank Policy Research Working Paper 1581.

Salmi, J. (2009), The Challenge of Establishing World-Class Universities, The World Bank, Washington, DC.

Saygılı, Ş. ve Cihan, C. (2010), “Dünyada ve Türkiye’de Verimlilik: Karşılaştırmalı bir Analiz ve Türkiye’nin Perspektifi” İşveren Dergisi, Ankara, Yıl: 2010, Sayı 68, s.67-70.

Stiglitz, J. (1988), Economics of the Public Sector, W.W. Norton&Company, Second Edition, New York.

WBI (2007), Building Knowledge Economies, Washington, D.C.

TÜİK 2002 Hanehalkı Eğitim Bütçe Anketi Sonuçları.

Yılmaz, H. ve Emil, F. (2008), Social Expenditures At Different Levels Of Government: Turkey, A Background Study Prepared for World Bank Social Policy Work.

Yılmaz, H.H. (2007) İstikrar Programlarında Mali Uyumda Kalite Sorunu: 2000 Sonrası Dönem Türkiye Deneyimi, TEPAV, Ankara.