Kamu idaresinde mahkûmiyeti olanların devlet memuru olmaları ve memuriyet statüsünü kaybetmeleri

Kamu idaresinde hizmete girecekler için bazı şartlar aranır. Genel ve özel şartlar olarak belirlenen bu şartlar; Türk vatandaşı olmak, yaş, öğrenim, askerlik, sağlık şartları ile kurumların mevzuatında belirtilmiş özel şartlar yanında kamu haklarından mahrum olmamak, kasten işlenen bir suçtan bir yılın üstünde hapis cezası almamış olmak ve kanunda tek tek sayılan suçlardan dolayı mahkûm olmamak şeklinde Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlenmiştir. Devlet memuru olabilmek ve devlet memuru olarak kalabilmek için bu şartların taşınması gerekir. Bu şartları taşımayanlar hiçbir şekilde memur olamazlar. Devlet memurlarının memurlukları sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybetmesi halinde ise memurluğu sona ermektedir.

Becoming civil servants in the public administration for those with criminal sentence and losing the status of being a civil servant

In order to be a civil servant within the Turkish public administration, there are a number of provisions. These qualifications, determined as general and specific, are arranged in the Code of Civil Servants. As well as specific provisions set out in the legislations of the institutions, there are other provisions like Turkish citizenship, age, education, military service, health conditions, not to be deprived of public rights, not to be sentenced imprisonment more than one year because of a crime committed on purpose and not be convicted for certain crimes stated in the Law. In order to be a civil servant or continue to be a civil servant, it is necessary to hold these qualifications. Those who do not carry the qualifications cannot be a civil servant under any circumstances. The status of being a civil servant terminates if one of these qualifications is lost.

___

Durmuş, A. (2009), Memur Disiplin Hukuku, Ankara, 2009.

Karaarslan, M. (2009), Suç ve Cezaların Memuriyete Etkisi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C.58, S.l.

Pınar, İ. (2006), Açıklamalı-İçtihatlı Devlet Memurları Kanunu Şerhi ve İlgili Mevzuat, Ankara.

Pınar, İ. (2008), Açıklamalı-İçtihatlı Disiplin Suç ve Cezaları ve Sicil Hukuku, Ankara.

Sökmen, U. (2005), “Memurluğun Sona Ermesi”, Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, El Kitabı:4, Ankara.

Sökmen, U. (2007), “Soruşturma ve Disiplin”, Kamu İdaresi İç Denetçileri Eğitim Programı Basılmamış Ders Notları (Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulunca Düzenlenen İç Denetçiler Eğitim Programı; 1. Dönem, Aralık-2007, 9. Dönem, Ocak-2010).

Sökmen, U. (2009), “Kamu İdaresinde Soruşturma Kovuşturma”, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yayın No: 2009/400, Ankara, (http://www.sgb.gov.tr/Sreli%20Yaynlar/Forms/AllItems.aspx).

Topuz, İ. (2005), Memur ve Diğer Kamu Görevlilerinin Soruşturma ve Yargılama Usulleri, Ankara.

Başbakanlık internet sitesi, http://www.basbakanlık.gov.tr

Danıştay internet sitesi, http://www.danistay.gov.tr

Türk Dil Kurumu internet sitesi, http://www.tdk.gov.tr