Kamu mali yönetimi reformunda strateji geliştirme birimleri

Son yıllarda, kamu mali yönetimi ve kontrol sistemleri ile bütçe alanında kapsamlı bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Bu değişim ve dönüşüm sürecinde, kaynakların tahsis ve kullanımında etkinlik ve verimliliğin sağlanması, performans esaslı bütçe, mali saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun güçlendirilmesi ve iç kontrol hususları ön plana çıkmıştır. Türkiye, yaşanan değişim dalgasından etkilenmiş ve mali yönetim sistemini 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yeniden düzenlemiştir. Kanun ile uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği uygulamalarına uygun bir kamu mali yönetim ve kontrol sistemi kurulması doğrultusunda önemli bir adım atılmıştır. Strateji geliştirme birimlerine bu yeni kamu mali yönetimi sürecinde önemli görevler verilmiş olup, bu birimler yürütülen reformun kurumsal aracı konumundadırlar. Bu makalede, önemli görevleri uhdesinde taşıyan ve mali yönetim reformu geçiş döneminde öncü olması beklenen strateji geliştirme birimlerinde, mevcut yapı ve işleyiş, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün “2009 Yılı Kamu İdareleri Strateji Geliştirme Birimleri Anket Sonuçları”ndan elde edilen veriler çerçevesinde ortaya konularak, değerlendirmelerde bulunulacaktır.

___

BÜMKO (2009), 2009 Yılı Kamu İdareleri Strateji Geliştirme Birimleri Anket Sonuçları, Ankara.

Strateji Geliştirme Birimleri Araştırması (2007), (Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, DPT ve Hazine Müsteşarlıklarının ilgili birimlerinin ortak çalışması), Ankara (Yayınlanmamıştır).

DPT (2000), Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması ve Mali Saydamlık Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.

Kesik, A. (2005) “Dünyadaki Gelişmeler Işığında Türk Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması: 5018 Sayılı Kanunun Değerlendirilmesi ve Yeni Bütçe Anlayışının Türkiye’de Uygulanabilirliği,” Ed. Nohutçu, A. ve Balcı, A., Bilgi Çağında Türk Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması, Beta Yay. Ankara.

Resmi Gazete, 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu (RG Tarihi 24/12/2003).

Resmi Gazete, 5393 sayılı Belediye Kanunu (RG Tarihi 13/07/2005).

Resmi Gazete, 5436 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (RG Tarihi 24/12/2005).

5227 sayılı Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun (Yürürlüğe girmemiştir).

Resmi Gazete, Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik (RG Tarihi 18/02/2006).

Resmi Gazete, Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik (RG Tarihi 17/03/2006).

Resmi Gazete, Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (RG Tarihi 26/05/2006).

Resmi Gazete, Kamu İdarelerince Hazırlanacak Performans Programları Hakkında Yönetmelik (RG Tarihi 05/07/2008).

The World Bank (1999), Public Expenditure Management Handbook, Washington DC.

The World Bank (2001), Turkey Public Expenditure and Institutional Review: Reforming Budgetary Institutions for Effective Government (PEIR), Report No: 22530-TU.

Yılmaz, H. H. (1999), Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması Yeni Zelanda Örneği, DPT, Ankara.

Yılmaz, H. H. (1999), Kamu Mali Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması: Dünya Bankası Orta Vadeli Harcama Sistemi, DPT, Ankara.